ΜΟΥΣΙΚΗ

Borderline Festival 2026: Δύο μέρες με την αιχμή της πειραματικής σκηνής

Το Borderline Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει για τη φετινή του διοργάνωση στις 3 και 4 Απριλίου 2026, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Onassis Ready, στον Ρέντη. Δύο βραδιές, δύο stages (Ground Level και Basement) και συνολικά 25 καλλιτέχνες -από τον Jeff Mills και τον Ben UFO μέχρι την aya και τους Takkak Takkak- συνθέτουν ένα πρόγραμμα που κινείται ανάμεσα στην πειραματική ηλεκτρονική μουσική, την club κουλτούρα και τα υβριδικά live formats, χωρίς να παίζει εκ του ασφαλούς.

Το Borderline είναι πλέον το μακροβιότερο μουσικό φεστιβάλ της Στέγης, με 15 χρόνια παρουσίας και έχει διαμορφώσει μια σταθερή ταυτότητα γύρω από τη συνύπαρξη διαφορετικών σκηνών και γενεών της ηλεκτρονικής μουσικής. Η φετινή εκδοχή συνεχίζει σε αυτή τη λογική, φέρνοντας μαζί καλλιτέχνες από διαφορετικές εποχές, από εμβληματικές μορφές μέχρι πιο πρόσφατα, ανερχόμενα acts.

Στο lineup ξεχωρίζουν ο Jeff Mills, μία από τις πιο καθοριστικές φιγούρες της techno, οι The Sabres of Paradise με την κληρονομιά της 90s electronica, ο J Spaceman (Spiritualized, Spacemen 3) με ένα live κινηματογραφικό project πάνω στην ταινία “Stranded in Canton”, και ο Ben UFO, ένας από τους πιο επιδραστικούς selectors της σύγχρονης βρετανικής σκηνής.

Takkak_Takkak ©Eunice_Maurice

Παράλληλα, το πρόγραμμα δίνει μεγάλο βάρος σε καλλιτέχνες που κινούνται εκτός «εύκολης» αναγνωρισιμότητας. Η aya παρουσιάζει το έντονα σωματικό και πειραματικό της live, οι Takkak Takkak συνδυάζουν πολυρυθμίες, drones και DIY ηχητικά εργαλεία, ενώ ο Afrorack φέρνει ένα modular setup που έχει αναπτύξει ο ίδιος, συνδέοντας techno, acid και αφρικανικούς ρυθμούς. Σημαντική όμως είναι και η παρουσία της ελληνικής σκηνής, με καλλιτέχνες όπως ο Πάνος Αλεξιάδης, ο Σάββας Μεταξάς (σε συνεργασία με τον Kevin Peter He), οι Victory Collapse, η Σοφία Στεργίου, η POLYXENE, οι Black Athena, ο Chris OD και άλλοι, που καλύπτουν ένα φάσμα από electro-acoustic μέχρι post-punk, house και experimental club ήχο.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται παράλληλα στα δύο stages. Την Παρασκευή 3 Απριλίου, το Basement φιλοξενεί μεταξύ άλλων τους Ben UFO, aya και Afrorack, ενώ το Ground Level κινείται από το live του J Spaceman μέχρι τους Victory Collapse και τα DJ sets των Chris OD και mint++. Το Σάββατο 4 Απριλίου, το Basement κορυφώνεται με τον Jeff Mills, ενώ στο ίδιο stage εμφανίζονται και οι The Sabres of Paradise και οι Takkak Takkak. Στο Ground Level, το πρόγραμμα περιλαμβάνει live και audiovisual performances, όπως το project “Passage” των Kevin Peter He και Σάββα Μεταξά.

Black Athena

Ο χώρος του Onassis Ready παίζει καθοριστικό ρόλο στη φετινή διοργάνωση. Το πρώην εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε έναν ανοιχτό, βιομηχανικό χώρο που φιλοξενεί καλλιτεχνικά projects, πρόβες και φεστιβάλ, λειτουργώντας ως ενεργό περιβάλλον για την εμπειρία του κοινού και όχι απλώς ως venue . Η διάταξη των stages και η συνολική αισθητική αξιοποιούν αυτή την industrial ταυτότητα, επιτρέποντας στο κοινό να κινείται ελεύθερα ανάμεσα στα διαφορετικά σημεία.

Σε επίπεδο επιμέλειας, το Borderline συνεχίζει να κινείται ανάμεσα σε διαφορετικά «όρια»: μεταξύ ψηφιακού και οργανικού, avant-garde και pop, πειραματικού και χορευτικού. Το αποτέλεσμα δεν είναι ένα line-up με ενιαίο ύφος, αλλά μια σύνθεση που αφήνει χώρο για αντιθέσεις και μεταβάσεις. Δεν προσπαθεί να ορίσει τι είναι η ηλεκτρονική μουσική σήμερα, περισσότερο δείχνει πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα πράγματα μέσα στο ίδιο πλαίσιο, από ένα DJ set μέχρι ένα live soundtrack ή μια οπτικοακουστική περφόρμανς. Οι επιμελητές Άκης Χοντάσης, Quetempo, Voltnoi είναι έτοιμοι για αυτό μουσικό διήμερο και μου μιλήσανε λίγο πριν το Onassis ανοίξει τις πόρτες του.

Από αριστερά: Άκης Χοντάσης, Quetempo, Voltnoi. Photo: ©Πηνελόπη Γερασίμου

Το Borderline πάντα έπαιζε με τα όρια μεταξύ club culture και σύγχρονης τέχνης. Σήμερα, που αυτά τα όρια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, τι σημαίνει για εσάς «επιμέλεια» σε ένα φεστιβάλ σαν αυτό; Είναι πράγματι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ σύγχρονης τέχνης και club culture πλέον. Βρίσκουμε ότι βοηθάει στην επιμέλεια να διευρύνουμε το είδος των ορίων που μας απασχολούν: μεταξύ του ψηφιακού και του οργανικού, του avant garde και του pop, του πειραματικού και του χορευτικού.

 Το Borderline είναι πια το μακροβιότερο μουσικό φεστιβάλ της Στέγης, αλλά ταυτόχρονα μετακινείται συνεχώς – αισθητικά, χωρικά, ηχητικά. Πώς ορίζετε σήμερα το “borderline” του φεστιβάλ; Πού βρίσκονται τα όρια που θέλετε να σπρώξετε φέτος; Σε κάθε Borderline προσπαθούμε να παρουσιάζουμε μια πρόταση που να είναι ταυτόχρονα ελκυστική και ανοίκεια. Να έχει θραύσματα αναγνωρισιμότητας καθώς και την υπόσχεση της διασκέδασης, αλλά να είναι ταυτόχρονα και μια πρόσκληση σε απροσδόκητα ερεθίσματα – είτε είναι μουσικά είτε αισθητικά.

Φέτος επιστρέφει στο Onassis Ready που έχει μια ωμή, industrial ταυτότητα. Επιμελητικά, δουλεύετε με τον χώρο σαν σκηνικό ή σαν ενεργό «συνεργάτη» που επηρεάζει τις επιλογές σας; Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το Onassis Ready είναι κι αυτό ένας «χαρακτήρας» μέσα στο φεστιβάλ. Το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράδοξα αντικείμενα, κορίνες δρόμου και σήματα τροχαίας διακοσμημένα με οπτικές παραισθήσεις, αντλώντας έμπνευση από το Anemic Cinema του Marcel Duchamp.

Το φετινό lineup μοιάζει να αποφεύγει συνειδητά την «εύκολη» αναγνωρισιμότητα και να επενδύει περισσότερο σε εμπειρίες και υβριδικά acts. Είναι αυτό ένα ρίσκο ή μια αναγκαιότητα; Είναι και τα δύο. Θεωρούμε ότι ο Jeff Mills και ο Ben UFO είναι δύο πολύ αναγνωρίσιμα για το ελληνικό κοινό ονόματα, που θα λειτουργήσουν εν είδη Δούρειου Ίππου έτσι ώστε όσοι και όσες έρθουν να ανακαλύψουν τα υπόλοιπα acts, όπως π.χ. η aya ή οι Takkak Takkak, που αν και λιγότερο δημοφιλή στην Ελλάδα είναι αφενός καταξιωμένα σε δεκάδες φεστιβάλ του εξωτερικού και αφετέρου προσφέρουν μια εξαιρετικά καθηλωτική και έντονη εμπειρία.

Πόσο σας ενδιαφέρει η αφήγηση μέσα στο φεστιβάλ; Υπάρχει μια κρυφή δραματουργία στο πώς χτίζεται το πρόγραμμα ή λειτουργεί περισσότερο σαν ένα ανοιχτό πεδίο όπου το κοινό φτιάχνει τη δική του διαδρομή; Η αλήθεια είναι ότι εμείς λειτουργούμε πάντα έχοντας στο μυαλό μας μια αφήγηση. Το lineup στήνεται με μια συγκεκριμένη πορεία, μια ανοδική τροχιά που περνάει από διάφορα στάδια έντασης και καταλήγει, ιδανικά, στην εκστατικότητα.

Σε μια εποχή που η ηλεκτρονική μουσική έχει γίνει content για social media, πώς προστατεύεται η εμπειρία του «εδώ και τώρα» που υποτίθεται ότι είναι ο πυρήνας της; Δεν είμαστε σίγουροι αν μπορεί να προστατευτεί. Έχουμε εμπιστοσύνη όμως ότι το περιεχόμενο του φεστιβάλ θα είναι υπεραρκετό για να παραμείνει το κοινό συγκεντρωμένο στην εμπειρία του «εδώ και τώρα».

Αν το Borderline ήταν statement, τι θα έλεγε φέτος; Είναι ένα φεστιβάλ που προτείνει κάτι ή απλώς χαρτογραφεί αυτό που ήδη συμβαίνει; Η μουσική είναι ταυτόχρονα μια και χιλιάδες. Έτσι αντιμετωπίζουμε και την επιμέλεια του φετινού Borderline, φέρνοντας μαζί καλλιτέχνες από διάφορες εποχές της ηλεκτρονικής μουσικής, εμβληματικές φιγούρες όπως ο Jeff Mills, οι Sabres of Paradise και ο J Spaceman των Spacemen 3, με πιο σύγχρονα ονόματα όπως ο Ben UFO και τα προαναφερθέντα Takkak Takkak και aya. Ταυτόχρονα, το Borderline, όπως και το Stegi.Radio εν γένει, χαρτογραφεί την πλούσια και ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική σκηνή, δημιουργώντας οργανικούς δεσμούς και συνεργασίες με εξαιρετικά ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως ο Πάνος Αλεξιάδης, που έβγαλε μια από τις αγαπημένες μας κυκλοφορίες του 2025, ο Σάββας Μεταξάς που θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project με τον Kevin Peter He και η POLYXENE, μια από τις πιο ευέλικτες και έντονες DJs της σκηνής.

Victory Collapse

Πρόγραμμα

Παρασκευή 3 Απριλίου

GROUND LEVEL

20:00—20:50 | Newt

21:00—22:00 | J Spaceman & John Coxon – “Music for William Eggleston’s ‘Stranded in Canton’”

22:15—23:00 | Victory Collapse

23:00—01:00 | Chris OD

01:00—03:00 | mint + +

BASEMENT

20.30 – 21.30 | DJ NOT I

21.30 – 22.30 | Afrorack

22.45 – 23.45 | aya w/ MFO

00:00—01:00 | Poor J’Darr b2b pink.wav

01:00—03:00 | Ben UFO

Ben UFO ©An++e Kokalj

Σάββατο 4 Απριλίου

GROUND LEVEL

20:00—20:45 | Kevin Peter He feat. Σάββας Μεταξάς

21:00—21:40 | Πάνος Αλεξιάδης

22:00—22:45 | Lucia Nijdam / Margarita Maximova / Artun Alaska Arasli

23:00—01:00 | IO

01:00—03:00 | Σοφία Στεργίου

Sofia Stergiou

BASEMENT

20:30—21:45 | Black Athena

21:45—22:45 | The Sabres οf Paradise

23:00—23:55 | Takkak Takkak

00:00—01:00 | POLYXENE

01:00—03:00 | Jeff Mills

Polyxene

Οι δύο βραδιές ξεκινούν στις 20:00 και ολοκληρώνονται στις 03:00, με εισιτήρια από 25€ για ημερήσιο και 50€ για το διήμερο. Περισσότερα: ΕΔΩ.
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά