Ταλαντώσεις, βόμβοι και χορδές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Όλοι τους έχουν συνεργαστεί με πάρα πολλές μπάντες της Αθηναϊκής μουσικής σκηνής από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 μέχρι σήμερα. Ο Coti K. (Data Data, Ricochet, Raw και παραγωγός σε δουλειές των Tuxedomoon, Στέρεο Νόβα, Βοkomolech κ.α), ο Ilios (έτρεχε την Antifrost Records από τη Bαρκελώνη) κι ο Νίκος Βελιώτης (Ιn Trance 95) παίζουν μαζί ως Mohammad από το 2009 κι ασχολούνται με ταλαντώσεις, χορδές, βόμβους έχοντας βγάλει μερικούς από τους πιο ατμοσφαιρικούς δίσκους των τελευταίων ετών. Κάπως έτσι είναι το περσινο Som Sakrifis που κυκλοφόρησε από την Pan, ακόμα πιο δύσκολο είναι το Spiriti του 2011. Δημιουργούν μουσική διεθνούς εμβέλειας αφού η ελληνική πειραματική σκηνή βρίσκεται ακόμα σε…πειραματικό στάδιο, όπως λένε και οι ίδιοι στις γραμμές που ακολουθούν. Παρ’ όλα αυτά έχουν βρει τον τρόπο να οριοθετήσουν το ελληνικό drone, το πως γίνεται και το πως κυκλοφορεί προς τα έξω, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχουν καλέσει εκτός συνόρων για την προώθηση της δουλειάς τους. Tώρα όμως είναι εδώ και ετοιμάζονται να παίξουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο Φεστιβάλ Fasma, στη σκηνή της PAN records του Βασίλη Κουλιγκά, στο Camp στην πλατεία Κοτζιά.

Ο καθένας σας έχει διαφορετικό μουσικό background. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεργάζεστε; Τα background μας δεν είναι και τόσο διαφορετικά. Είμαστε κοντά ηλικιακά και έχουμε κοινά μουσικά ακούσματα και αναφορές, αλλά και όποιες διαφορές μας είναι ευπρόσδεκτες.

Γνωρίζεστε τόσα χρόνια. Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχει μια συνεργασία και να προχωρήσει; Ναι βεβαίως, είμαστε φίλοι δεκαετίες και μόνο τελευταία καταφέραμε να παίξουμε μαζί, όταν γύρισε πριν μερικά χρόνια ο Δημήτρης από την Ισπανία. Το μυστικό για να πετύχει μια συνεργασία είναι η σωστή χημεία δηλαδή ένα σύστημα πολύ περίπλοκο για να αναλυθεί.

Κρατάτε πολύ χαμηλό προφίλ στην Ελλάδα. Μετρημένες εμφανίσεις, πολύ λίγες συνεντεύξεις, το όνομα σας “δεν παίζει” όσο στο εξωτερικό. Επιλογή σας όλο αυτό; Δεν νομίζουμε πως έχει νόημα να παίζουμε πιο συχνά εδώ, ειδικά στην Αθήνα, όσο για το εξωτερικό, ναι για κάποιο λόγο υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η μουσική σας, νομίζω, ακούγεται καλύτερα και είναι πιο κατανοητή με ακουστικά στα αυτιά... Η μουσική μας χρειάζεται ένα ηχοσύστημα ικανό να αναπαραγάγει καλά τις χαμηλές συχνότητες. Στις μέρες μας όλο και πιο πολλοί άνθρωποι ακούνε με τα ηχεία του φορητού τους υπολογιστή, πράγμα ασύμβατο με την μουσική μας. Ευτυχώς πολλοί έχουν ακουστικά από τα οποία μπορεί να ακουστεί η συχνοτική περιοχή που μας αφορά πιο εύκολα.

Το Som Sakrifis φαίνεται να είναι η πιο προσιτή, για τους αμύητους στον ήχο σας τουλάχιστον, δουλειά που έχετε κυκλοφορήσει. Η συνέχεια θα είναι ανάλογη; Ο ήχος του Som Sakrifis είναι κοντά στο Spiriti, την προηγούμενη κυκλοφορία μας. Η συνέχεια θα είναι ένα τρίπτυχο, τρία άλμπουμ που θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος σε μικρή χρονική απόσταση το ένα από το άλλο.

Πόσο εύκολη είναι η συνάντηση με το κοινό στα live σας; Νιώθουμε πιο κοντά μουσικά σε άλλα είδη μουσικής. Για παράδειγμα μεγαλύτερη σχέση έχουμε με το doom metal παρά με την electronica, στο κάτω κάτω, δύο στα τρία όργανα μας είναι ακουστικά/ηλεκτρικά, παίζουμε 100% ζωντανά χωρίς χρήση κάποιας ηλεκτρονικής υποστήριξης και ο υπολογιστής είναι μόνο εκεί για να εκτελεί χρέη κονσόλας.

Από όλες τις μπάντες που έχετε κάνει/συμμετάσχει/συνεργαστεί ποια ευχαριστηθήκατε περισσότερο και γιατί; Τους Μοhammad φυσικά γιατί παίζουμε και οι τρεις μαζί!

H ελληνική πειραματική σκηνή σε τι επίπεδο βρίσκεται; Μάλλον σε πειραματικό.

Τι περιλαμβάνει το όραμά σας όσον αφορά τη δημιουργία; Το όραμα είναι να κυκλοφορήσουμε το προαναφερόμενο τρίπτυχο μέσα στο 2014,
από εκεί και πέρα βλέπουμε.

Ποια πράγματα σας αρέσει να κάνετε μαζί εκτός από μουσική; Να ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο.

To Fasma Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου 2014 σε διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους του ιστορικού κέντρους της Αθήνας. Περισσότερα εδώ.

Θοδωρής Κανελλόπουλος

Share
Published by
Θοδωρής Κανελλόπουλος
Tags: Mohammad