Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Μίκης Θεοδωράκης, επαναστατημένες Αθηναίες και σαρκοφαγία

Η επανάσταση των γυναικών στην Αθήνα της Μπελ Επόκ του Γιάννη Καιροφύλα.  Βραβευμένος με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον δήμο Αθηναίων, ο συγγραφέας συγκαταλέγεται στους σύγχρονους “αθηναιογράφους” καθώς τα θέματα των βιβλίων του αφορούν ιστορικο-κοινωνικές και πολιτικές μελέτες με φόντο την Αθήνα.  Εδώ ο Καιροφύλας ασχολείται με τη μάχη που έδωσαν οι Ελληνίδες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μεταξύ του 1880-1910.  Μια ενδιαφέρουσα, άγνωστη πτυχή της Αθηναϊκής κοινωνίας της Μπελ Επόκ αποκαλύπτεται μέσα σε μια έντονα παραστατική, αλλά και νοσταλγική ατμόσφαιρα.  Πρωταγωνίστρια της ομάδας που στοχεύει σε μια εναλλακτική ματιά του ρόλου των γυναικών, η φωτισμένη Καλλιρρόη Παρρέν με την Εφημερίδα των Κυριών. (εκδόσεις Καστανιώτη)

Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος του Δημήτρη Φύσσα.  Μυθιστόρημα που διαδραματίζεται τα χρόνια της Κατοχής στην Αθήνα, υιοθετώντας έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Κεντρικοί ήρωες/πρωταγωνιστές, ένας μετεωρολόγος (“Καιροσκόπος”) και ένας γεωπόνος (“Κηπουρός”) που αποτελούν τις εμβληματικές φιγούρες εμμονικών μελετητών του κλίματος και των λαχανόκηπων, αντίστοιχα, με στόχο να χρησιμοποιηθεί η έρευνά τους σε μια νεωτερική πολεοδόμηση της πρωτεύουσας των Αθηνών. Ο συγγραφέας παρατηρεί τις σκέψεις των δύο επιστημόνων μέσα από τις σημειώσεις και τα στοιχεία που συλλέγουν, παρουσιάζοντας έμμεσα και επιτυχώς μια αποκλίνουσα, μη-στερεότυπη οπτική της κατοχικής Αθήνας. (εκδόσεις Εστία)

Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του του Ανδρέα Μαράτου.  Το βιβλίο αυτό με πρόλογο του Αριστείδη Μπαλτά και επίμετρο του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα είδος μουσικού οδοιπορικού.  Πλούσιο αρχειακό υλικό αναπαριστά την εποχή και τα γεγονότα, μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση του μεγάλου συνθέτη και δημιουργού.  Η πόλη των Αθηνών αποτελεί την έμπνευση και οι καλλιτέχνες που πλαισιώνουν τη μουσική του Θεοδωράκη το υλικό της πολύτιμης έρευνας και ερμηνείας του συγγραφέα με την ευαίσθητη ματιά. (εκδόσεις Ιανός)

Καιροί τέσσερεις της Χριστίνας Καράμπελα.  Η συγγραφέας έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή μέσα από μεταφράσεις και συμμετοχές σε διαγωνισμούς.  Αυτό είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.  Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις αφηγήσεις που αντιστοιχούν στις τέσσερις εποχές του έτους. Πραγματεύται θέματα όπως ο έρωτας, η αναζήτηση του εαυτού και οι δύσκολες οικογενειακές σχέσεις.  Γλώσσα μεστή που ρέει και οδηγεί σε μια ευχάριστη ανάγνωση. (εκδόσεις Πόλις)

Farmageddon.  The True Cost of Cheap Meat των Philip Lymbery και Isabel Oakeshott. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν την έρευνά τους και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τον επερχόμενο “Αρμαγεδδώνα” από τις συνέπειες της γιγαντιαίας αγροτοποίησης. Τα ζώα του αγροκτήματος  σιγά-σιγά εξαφανίζονται από τα χωράφια και η παραγωγή τροφίμων έχει γίνει μια παγκόσμια βιομηχανία.  Γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα τι εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα και τι τρώμε – όπως αποδείχθηκε με το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου στο Ηνωμένο Βασίλείο. Φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής καθώς η γεωργική επανάσταση απειλεί την ύπαιθρo, την υγεία και την ποιότητα των τροφίμων μας, όπου και αν ζούμε στον κόσμο. (εκδόσεις Bloomsbury Publishing)

Εύη Μαλλιαρού