Categories: FeaturedΤΕΧΝΕΣ

Mike The Athens, τι θα δούμε στο φετινό Athens Tattoo Convention;

Μπαίνοντας στο studio του Mike The Athens στο Παλαιό Φάληρο, νιώθεις σαν να έχεις προσγειωθεί μόλις στην Ινδία. Ένα αρωματικό stick πλημμυρίζει το χώρο με μια μυστικιστική μυρωδιά, ενώ κάπου από το βάθος ακούγονται οριένταλ ήχοι. Τους τοίχους κοσμούν σχέδια του artist, αλλά και πάρα πολλά collection items, από πανοπλίες πολεμιστών, μέχρι κρανία ζώων, που έχει συγκεντρώσει ανά τα χρόνια. Καθόλου περίεργο αν γνωρίζεις τη δουλειά του Mike The Athens, ο οποίος ειδικεύεται στο traditional Japanese και Oriental tattooing.

Το στούντιο του Mike

Πανοπλία

Δε θυμίζει κάτι από το “Blackstar”;

Μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη Γκόα, τον ψυχεδελικό παράδεισο των 60’s και την Ελλάδα, για την ακρίβεια στην Ινδία περνά τους έξι ελληνικούς χειμωνιάτικους μήνες, και επιστρέφει εδώ το καλοκαίρι, στο studio του που βρίσκεται πλησίον της θάλασσας. Ο Mike μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με πολλά καλλιτεχνικά ερείσματα. Ο παππούς του ήταν ζωγράφος και το «χέρι» πήγε κληρονομικά, κάτι το οποίο παρατήρησε ο περίγυρος του όταν ήταν ακόμη πολύ μικρός και ο ίδιος φρόντισε να εξελίξει με τα χρόνια. «Πριν πιάσω καν μοτεράκι στα χέρια μου, όλοι οι φίλοι μου ήθελαν tattoo από εμένα και κάπως έτσι ξεκίνησα σιγά και σταδιακά, χωρίς να πάρω ρίσκα και να καταστρέψω τετραγωνικά δέρματος, να κάνω tattoo από το 1989. Θεωρώ πως από 8 και πάνω χρόνια μπορείς να λες ότι τα tattoo σου “βλέπονται”. Υπάρχουν βέβαια και ταλέντα σήμερα που είναι πάρα πολύ καλοί με δύο και με τέσσερα χρόνια εμπειρίας, αλλά πια είναι άλλος και ο όγκος της πληροφορίας που λαμβάνουν σήμερα οι νεαροί artists.  Είμαι 27 χρόνια στο χώρο και θεωρώ ότι είμαι ακόμα αρχάριος. Δε το θεωρώ υπερβολή αυτό που λέω, γιατί έτσι μονάχα θα εξελίσσομαι συνέχεια. Τα πρότυπά μου είναι στο χώρο 40 χρόνια και θεωρούν ακόμα ότι μαθαίνουν».

Σχέδια του πολυσχιδή και ακούραστου Mike The Athens

Σχέδια του πολυσχιδή και ακούραστου Mike The Athens

Σχέδια του πολυσχιδή και ακούραστου Mike The Athens

Ειδικός στο traditional japanese και oriental tattooing, o Mike The Athens, επιμένει στο κλασικό. «Κάθε artist, στο στιλ που υιοθετεί, κάνει ένα δικό του twist και στο δικό μου, είναι τιμή μου κάποιοι να θεωρούν ότι έχω ένα signature τρόπο και αυτός είναι ότι παραμένω κλασικός, προσπαθώ να δώσω αξία σε αυτό το πράγμα που κάνω. Συνδυάζω κουλτούρες μεταξύ τους με ένα καλαίσθητο τρόπο, Θιβέτ με Ιαπωνία για παράδειγμα, με έναν τρόπο ώστε να φαίνεται κλασικό και όχι αταίριαστο στο μάτι».

O Mike The Athens στηρίζει τα μεγάλα κομμάτια

Η δουλειά του το αποδεικνύει

O Mike The Athens φέτος βρίσκεται στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του 10ου Athens Tattoo Convention, δέκα ακριβώς χρόνια αφότου είχε αναλάβει το πρώτο Convention του 2006, μια μικρότερης κλίμακας διοργάνωση, με αρκετές δυσκολίες που όμως πήγε πολύ καλά. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, το tattoo στην Ελλάδα σημείωσε σημαντική έκρηξη, έγινε από απλώς αποδεκτό, trend και πλέον το ATC, είναι ένα event – θεσμός. Τι πιστεύει ο Mike The Athens ότι συνέβαλε σε αυτό;  «Στην έκρηξη του tattoo στη χώρα μας, βοήθησαν πολύ τα μίντια, και οι εκπομπές μαγειρικής! Αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του φυσικά, γιατί πολλοί πλέον δε δίνουν τόση σημασία, θεωρούν ότι είναι κάτι εύκολο το tattooing και αναζητούν εύπεπτες τάσεις. Το παραδοσιακό tattooing βγάζει κάτι πιο μυστηριακό, το tattoo δεν είναι για να γίνεται αρεστό από όλους. Έτσι τα βαριέσαι και πιο δύσκολα, όταν κάτι είναι μοναδικό και εκκεντρικό.

O Mike The Athens στο στούντιό του

Χαίρομαι που τα παιδιά, θεώρησαν ότι λόγο παλαιότητας και εμπειρίας με επέλεξαν για καλλιτεχνικό διευθυντή του Convention . Αναμείχθηκα και στα δύο τελευταία και θα συνεχίσω. Είχαμε κάνει και το πρώτο μαζί το 2006, σε μια μικρότερης κλίμακας διοργάνωση φυσικά στο Γκάζι, που ήταν δύσκολο να μαζέψει την απαιτούμενη προσοχή, αλλά πλέον φτάσαμε στο 10ο χρόνο και είμαστε πολύ χαρούμενοι από το πως πηγαίνει. Το αγαπάμε το ATC και το κάνουμε με σκοπό την προώθηση της κουλτούρας του tattooing και όχι τη χρηματοθηρία. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία του».

Take a seat!

Μικρές λεπτομέριες παντού

Τι ακριβώς θα δούμε στη φετινή επετειακή διοργάνωση;

«Φέτος το ATC θα έχει μια πιο παγκόσμια ατμοσφαίρα, σε σχέση με τις άλλες φορές. Πάντα είχαμε ξένους καλλιτέχνες αλλά αυτή τη φορά, έχουμε τα 20 πιο hot ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, ανάμεσά τους για πρώτη φορά και Ιάπωνες καλλιτέχνες και μάλιστα οι κορυφαίοι του είδους. Με αυτούς τος artist η ατμόσφαιρα αλλάζει εντελώς. Θα έχουμε και πολλούς επισκέπτες από κοντινές χώρες – ή και πιο μακρινές – που θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν tattoo με έναν artist, καθώς είναι πιο εύκολο να έρθει στην Ελλάδα κάποιος από τα Βαλκάνια ή την Ισπανία για παράδειγμα, από το να πάει στην Αμερική να βρει τον καλλιτέχνη που θέλει. Επίσης η αλληλεπίδραση των artists αυτών με τους Έλληνες καλλιτέχνες είναι πολύ σημαντική, συμβάλει στο επίπεδο του tattooing στην Ελλάδα, αλλά φυσικά και εκείνοι θα πάρουν από εμάς.  Οι διαγωνισμοί θα είναι πιο ιδιαίτεροι φέτος, προσπαθήσαμε για κάτι διαφορετικό, και έχουμε και ένα εξαιρετικό βραβείο φτιαγμένο από πεντελικό μάρμαρο. Έχουμε προσπαθήσει πολύ να είναι όλα εύκολα για τον κόσμο που θα έρθει και αλλά και για τους artist μέσα στο χώρο γιατί όταν κάνεις live tattoo είναι πολύ στρεσογόνες οι συνθήκες και για τον καλλιτέχνη και για τον πελάτη. Επίσης θα υπάρχει φέτος για πρώτη φορά video wall, κάτι πολύ σημαντικό για το διαγωνιστικό κομμάτι, καθώς θα μπορείς να βλέπεις τι συμβαίνει live στο stage από όπου κι αν βρίσκεσαι. Επιλέξαμε με πολύ σκέψη ποιοι θα είναι οι artists φέτος, θέλαμε το υψηλότερο επίπεδο και το πετύχαμε. Είναι λίγο αγχωτικό να σηκώνεις τον πήχη, αλλά να σου πω κάτι, δεν σκέφτομαι τι θα γίνει του χρόνου, ζω απόλυτο για το παρόν».

Οι καλεσμένοι του 10ου ATC είναι: 

Νikko Hurtado (USA – ο κορυφαίος artist παγκοσμίως στην κατηγορία Portrait & Realistic Tattooing
Carlos Rojas (USA) – ένας σπουδαίος καλλιτέχνης στην κατηγορία Portrait & Realistic Tattooing
Norm (USA) – ένας αληθινός master του lettering
Jamie Schene (USA) – άλλος ένας ειδικός του Portrait & Realistic Tattooing
JONDIX (Spain) – ένας από τους καλύτερους artists στην κατηγορία Geometry Tattooing, στο Dotwork & Blackwork
ICHYBAY – THREE TIDES (Japan) – κορυφαίος Ιάπωνας καλλιτέχνης, στην κατηγορία Traditional Japanese Tattooing
Rudy Fritch (Italy) – ένας από τους innovators του Old School Tattooing
Αlex Reinke – Holy Fox (London) – μαθητής του κορυφαίου Ιάπωνα tattooer στον κόσμο (του Horiyoshi), με expertise στο Traditional Japanese Tattooing
Mitomo Horihiro (Japan) – ένας master tebori artist (no machine) στην κατηγορία Traditional Japanese Tattooing
Βangganzi (Japan) – άλλος ένας Ιάπωνας καλλιτέχνης στην κατηγορία Traditional Japanese Tattooing
Μutsko (Japan) – άλλος ένας εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Σχολής, κατηγορία Traditional Japanese Tattooing
Νami Chang (Japan) – συμπληρώνει την πεντάδα των Ιαπώνων επώνυμων καλεσμένων, επίσης στην κατηγορία Traditional Japanese Tattooing
Myke Champers (USA) – ο διεθνής expert του Old School Tattooing
Χoil (France) – η γαλλική «πινελιά» στο φετινό ATC, ένας master του handpoke tattooing
El Whyner (USA) – ένας Aμερικανός ειδικός στο Lettering και στο Chicano tattooing
Marco Galdo (Italy) – ο Ιταλός master του Dotwork
Jordi Pinzell (Spain) – άλλος ένας Ισπανός καλλιτέχνης, με εξειδίκευση στο Realistic Τattooing
Snt (Italy) – ένας Ιταλός μάγος του Lettering
 
Και last but not leastοι Έλληνες διεθνείς καλλιτέχνες
 
Mike the Athens – o διάσημος Έλληνας καλλιτέχνης, με 27χρονη εμπειρία, διεθνή αναγνώριση και expertise στο Oriental Tattooing υπογράφει και ως καλλιτεχνικός διευθυντής την 10η επετειακή διοργάνωση του Athens Tattoo Convention
 
Benjamin Laukis (Greece) – ένας ακόμα Έλληνας tattoo artist με expertise στο Realistic Tattoo

Φέτος ειδικά, θα λειτουργούν στον ίδιο χώρο 2 bars με την επιμέλεια του Clumsies και του Socialista που θα δίνουν την δυνατότητα στο κοινό να παραγγείλει απίθανα cocktails. Θα υπάρχουν επίσης οργανωμένα σημεία εστίασης και περίπτερο της Κάισσα με επιτραπέζια παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης του ATC λειτουργούν βέβαια όπως κάθε χρόνο περίπτερα με tattoo supplies, είδη ρουχισμού και accessories, gadjets, αερογραφίες, μόνιμο μακιγιάζ.

Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μία σειρά από happenings που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών:
  • Graffiti shows – σε μεγάλες επιφάνειες οι καλλιτέχνες θα δείξουν ορισμένα από τα πιο ευφάνταστα σχέδια τους
  • Skate & bike shows
  • Εναέρια ακροβατικά
  • Shows με street dancers
  • Διαγωνισμούς καλύτερου tattoo ανά κατηγορία * – καθημερινοί, διάρκεια 4 ωρών – κριτές θα είναι οι καλεσμένοι ξένοι καλλιτέχνες
  • Live gigs με γνωστά συγκροτήματα της ελληνικής ροκ και dance σκηνής
  • Καθημερινά DJ sets με τη συμμετοχή επώνυμων ραδιοφωνικών παραγωγών
  • Mεγάλο πάρτυ λήξης με κορυφαίους Djs


* Οι κατηγορίες στις οποίες θα διαγωνίζονται οι tattoo artists:

Best Black & Grey – 3η ημέρα
Best Colour Neo trad – 2η ημέρα
Best Dottism – 1η ημέρα
Best Of show – 3η ημέρα
Best Realistic – 1η ημέρα
Best Geometry – 1η ημέρα
Best Japanese – 3η ημέρα
Best Old School – 2η ημέρα
Best Tribal – 1η ημέρα
Info: 10ο ATHENS TATTOO CONVENTION, Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (TAE KWON DO)
13 – 14 – 15 Μαΐου, Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή – από τις 14.00 έως τις 24.00 – Σάββατο – από τις 12.00 έως τις 24.00 – Κυριακή – από τις 12.00 έως τις 24.00

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη