Μιχαλης Δέλτα: «O Ήχος είναι η Μαγική μου Ράβδος»

Σε κάθε μεγάλη ιστορία υπάρχει πάντα ένας πρόλογος,  η συνέχεια και ένας επίλογος. Στις πιο όμορφες και στις πιο άσχημες. Για παράδειγμα, στη διάλυση των Στέρεο Νόβα το 1997, η οποία αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τα εγχώρια μουσικά πράγματα, υπήρξε ένας ωραίος πρόλογος, μια λαμπρή συνέχεια αλλά -κι εδώ είναι η διαφορά-o επίλογος δεν ήταν και ιδιαίτερα σαφής. Όχι ότι συζητάμε έστω και την παραμικρή πιθανότητα να τους ξαναδούμε μαζί, όμως τόσο ο Κωνσταντίνος Βήτα όσο και ο Μιχάλης Δέλτα παραμένουν δραστήριοι μέχρι σήμερα. Ο δεύτερος ειδικά, διατήρησε στη σόλο καριέρα του εκείνην τη χορευτική διάσταση των σΝ που προμήθευε την οικιακή ακρόαση στα club kids των 90s και δεν παράτησε ποτέ τον house house/techno ήχο.  Στην ίδια λογική βάδισε και η Ελένη Τζαβάρα, μετά την αποχώρηση της από την indie μπάντα Film αποφάσισε να βγάλει έναν πιο πειραματικό εαυτό ως Etten. Και να, που τα δύο μονοπάτια διασταυρώθηκαν. Οι Commonot αποτελούν το νέο μουσικό project των προαναφερθέντων καλλιτεχνών, οι οποίοι θέλοντας να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που μας παρουσίαζαν μέχρι τώρα, ένωσαν τις δυνάμεις τους. Έφτιαξαν το δικό τους πρόλογο και ήδη ανυπομονούμε για τη συνέχεια.

Ο Μιχάλης Δέλτα, τα εξήγησε πιο αναλυτικά μιλώντας στην Popaganda παραμονές του παρθενικού λάιβ του νέου σχήματος…

Πως είσαι αυτήν την περίοδο; Περνάω μια συνειδητή δημιουργική περίοδο. Μου είναι καθαρό όσο ποτέ άλλοτε ότι η δημιουργικότητα σε τέτοιες άγριες εποχές μοιάζει με μια φωτεινή καθοδήγηση που οδηγεί προς την έξοδο από το κοινωνικό τούνελ. Γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα το οποίο επιμελείται ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, σαν εμπειρία είναι μοναδική. Συνεργάζομαι με μουσικούς στο εξωτερικό όπως ο τραγουδιστής των Jazzanova, Paul Randolph από το Detroit, σε ένα  house project, κομμάτια μου κυκλοφορούν σε συλλογές Café Del Mar και Bhuddha Bar, επίσης  techno και house κυκλοφορίες θα έχω μέσα στο 2014 σε Αγγλία και Γερμανία. Mαζί με την Ελένη Τζαβάρα δημιουργήσατε ένα νέο project, τους Commonot. Πως προέκυψε; Υπήρχε ανάγκη για διαφορετική μορφή έκφρασης; Ναι ακριβώς! Με την Etten δουλεύουμε μαζί χρόνια τώρα. Άσχετα αν δεν κυκλοφόρησαν κάποια πράγματα που έχουμε δημιουργήσει. Την εκτιμώ και τη θαυμάζω σαν καλλιτέχνη και τη θεωρώ δικό μου άνθρωπο. Όταν παίζουμε μαζί έχουμε μια άλλη δυναμική. Το αισθάνομαι και στη μουσική δημιουργία, αλλά και στην σκηνή ζωντανά. Είχα ανάγκη να πάρω μια απόσταση από τη «μοναχική» δημιουργικότητα. Μου αρέσει αφάνταστα η ιδέα του group, μην ξεχνάμε την αφετηρία μου με τους Στέρεο Νόβα και τους Τ19 στα ΄90s. Ζήτησα λοιπόν από την Etten να φτιάξουμε ένα νέο σχήμα ενώνοντας τη μουσική μας παιδεία. Τι ακριβώς σημαίνει Commonot; Απλά, «Έξω από το σύνηθες». Γύρω από ποιους μουσικούς άξονες κινείστε; Οι Commonot έχουν επιρροές από την electro αφρόκρεμα των ’80s και των ’90s με ενορχηστρώσεις σύγχρονες, εμπνευσμένες από την ποπ που έχουμε αγαπήσει και οι δύο μέχρι σήμερα.  Από τον Thomas Dolby μέχρι τους Knife. Δίνουμε μεγάλη σημασία στους ήχους, θέλουμε να λειτουργούν καθηλωτικά συχνοτικά αλλά και ηχοχρωματικά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε και αναλογικά synthesizers. Η Etten τραγουδάει και γράφει στίχους. Σε ένα γενικότερο μουσικό πλαίσιο κάνουμε τα πάντα μαζί με το δικό μου μερίδιο να γέρνει στο κομμάτι της παραγωγής. Μετά από πολλά χρόνια μάθησης και σκληρής δουλειάς μπορώ να πω ανεπιφύλακτα πως ο Ήχος είναι η Μαγική μου Ράβδος.

Με την Ελένη έχετε συνεργαστεί ξανά στο Tech Me Away με το εξαιρετικό κομμάτι “She is A Boy” που κυκλοφόρησε το 2010… Ξέρω πως είναι η μοναδική καλλιτέχνις που θα μπορούσε να πραγματοποιήσουμε το εν λόγω εγχείρημα, πέρα από κάθε οικειότητα ή προηγούμενη συνεργασία. Μερικές φορές διαφωνούμε για λεπτομέρειες αλλά πολύ σύντομα αντιλαμβανόμαστε πως αυτές οι διαφορές μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε μουσικά κάτι δυνατό και φρέσκο, τους Commonot. Θα κυκλοφορήσετε κάποια δισκογραφική δουλειά; Φυσικά και αυτό κάνουμε,γράφουμε συνέχεια. Υπάρχει αρκετό υλικό με τραγούδια τα οποία θα κυκλοφορήσουν μόλις νιώσουμε πως όλα έχουν ολοκληρωθεί. Τι σας δίνει έμπνευση; Υπάρχουν κοινά και διαφορετικά πράγματα που μας εμπνέουν. Απ όσο γνωρίζω πηγή έμπνευσης για την Etten είναι η μοναδική σχέση της με την Φύση, η σχολή vintage, η σκανδιναβική μουσική και σίγουρα κι άλλα προσωπικά ερεθίσματα.Εγώ εμπνέομαι από τον Ήχο ως αρχετυπική πληροφορία και κραδασμό. Η φωνή ενός ανθρώπου, ο ήχος των κυμάτων,ο ήχος ενός ψυγείου τη νύχτα, οι χαμηλές συχνότητες ενός πλοίου που πιάνει λιμάνι, ο οργασμός δύο ανθρώπων. Προσωπικά, δουλεύεις σε κάποιο προσωπικό άλμπουμ αυτήν την περίοδο; Δουλεύω εδώ και δύο χρόνια περίπου ένα διαφορετικό μουσικό υλικό που συνθετικά πλαισιώνεται από έγχορδα, πιάνο και drones. Υπάρχει μια διασκευή σε ένα κομμάτι που αγαπώ πολύ από μεγάλη μπάντα της Αγγλίας. Όταν θα τελειώσω την παραγωγή θα μπορέσω να πω και περισσότερες λεπτομέρειες. Πώς θα είναι η live εμφάνιση σας; Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο μουσικό πρόγραμμα με κομμάτια της προσωπικής μας δισκογραφίας,αλλά το κύριο μέρος θα είναι εστιασμένο σε καινούργια τραγούδια των Commonot. Χορευτικοί ρυθμοί, ένα ενδιαφέρον video που ετοιμάζεται παράλληλα, εξωστρεφείς μελωδίες και διάθεση για ανύψωση!

Ο Μιχάλης Δέλτα και η Etten είναι οι Commonot. Θα εμφανιστούν την Πέμπτη 15 Μαΐου στο Τώρα! Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι), 21.30, €7. 


Άνη Ορφανίδου

Share
Published by
Άνη Ορφανίδου