Στην Αθήνα της κρίσης του 2014, υπάρχουν άνθρωποι και ιδέες που αποδεικνύουν ότι η εξέλιξη και η πρόοδος συχνά δεν ακολουθούν την ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και τους αριθμούς. Αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθούν να απελευθερώσουν και να εμπνεύσουν το δυναμικό της. Το αισιόδοξο του πράγματος είναι οι καθόλου ασφαλείς προσπάθειες των ανθρώπων αυτών, να ανατρέψουν την κατάσταση γύρω τους και αυτές οι καθόλου ασφαλείς προσπάθειες οδηγούν στην πρόοδο και την εξέλιξη μιας κοινωνίας, αν όχι υλικά, σίγουρα συνειδησιακά και σε επίπεδο νοοτροπίας. O Άγγελος Σταματόπουλος παρουσιάζει μια καινοτόμα ιδέα στο χώρο του θεάτρου που στοχεύει στην κοινωνικοποίηση και ανάδειξη του εγχώριου πολιτισμικού αποθέματος. Το Web Theater είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις, αλλά φυσικά και να ανεβάσει ή να προβάλλει τη θεατρική του παράσταση. Ο ίδιος το εξηγεί καλύτερα.
Άγγελε τι ακριβώς είναι το webtheater; Το webtheater είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής θεατρικών παραστάσεων και φιλοδοξεί να συνδέσει θεατρικές παραστάσεις και κοινό. Ήδη έχουμε τις πρώτες συνεργαζόμενες θεατρικές παραστάσεις και σκοπός μας είναι να αναγγείλουμε ανοικτό κάλεσμα σε θεατρικές ομάδες/θιάσους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας, όπως και να ενημερώσουμε για την προσπάθειά μας.
Πώς θα λειτουργεί και ποιος είναι ο σκοπός του; Η λειτουργία του επιδιώκουμε να είναι απλή τόσο για τον επαγγελματία ηθοποιό/σκηνοθέτη ή την ομάδα, όσο και για το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Οι δημιουργοί με μία απλή διαδικασία μπορούν να ανεβάσουν τη μαγνητοσκοπημένη θεατρική τους παράσταση και να την προσφέρουν μέσω του www.webtheater.co στην τιμή που οι ίδιοι επιθυμούν. Ο σκοπός του είναι διττός, να προσφέρουμε στο κοινό θεατρικές παραστάσεις που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν και με μικρότερο αντίτιμο από μια in situ παράσταση, αλλά και να επωφεληθούν επιπλέον οι θεατρικές ομάδες καθώς δεν υπάρχει κάποιο κόστος για αυτές. Απεναντίας έχουν κάποια χρηματική ανταμοιβή αφού τα έσοδα μοιράζονται μεταξύ του webtheater και της παράστασης. Και το όραμα, να συγκετρωθεί και να αρχειοθετηθεί το πλούσιο σε ποιότητα και ποσότητα αρχειακό υλικό θεατρικής παραγωγής.
Δηλαδή οι ομάδες/θίασοι που θα συμμετέχουν δεν θα χρεώνονται; Όχι, αποφασίσαμε να μην υπάρχει καμία χρέωση για τις συνεργαζόμενες θεατρικές παραστάσεις. Γνωρίζουμε ότι η πληθώρα των ανθρώπων του χώρου, από την παραγωγή μέχρι και τους συντελεστές, είναι αρκετά πιεσμένοι. Και το webtheater φτιάχτηκε με σκοπό να τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους και το έργο τους και όχι για να τους επιβαρύνει.
Για τους θεατές/κοινό θα υπάρχει κάποια χρέωση; Ναι, θα υπάρχει. Αλλά θα είναι ένα μικρό αντίτιμο, ανάλογα με την επιθυμία της εκάστοτε συνεργαζόμενης θεατρικής παράστασης από 2 έως 4 ευρώ. Ουσιαστικά θα είναι δική τους επιλογή και όχι του webtheater.
Γιατί αποφασίσατε να μην είναι free; Αποφασίσαμε να χρεώνουμε τον τελικό χρήστη, έστω και μ’ ένα μικρό ποσό, γιατί θέλουμε όχι μόνο να προσφέρουμε ένα θέαμα-έργο-παράσταση που είναι δυσεύρετο στο διαδίκτυο, αλλά και ο χρήστης να έχει απαιτήσεις από το webtheater και μέσα από αυτή τη διαδικασία, να γινόμαστε καλύτεροι. Επίσης θεωρώ αρκετά δίκαιο, οι θεατρικές παραστάσεις να ανεβαίνουν σ’ ένα διαδικτυακό τόπο ειδικά διαμορφωμένο και αποκλειστικά αφιερωμένο γι’ αυτές.
Σε τι φάση υλοποίησης βρίσκεστε; Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το beta launch, πριν τα τέλη Μαΐου. Μπορείτε να ενημερώνεστε από το landing page μας, στη διεύθυνση webtheater.co ή και από τα σόσιαλ μήδια όπως τα λέω, αφού σκοτώνουν την κοινωνικότητα παρά την ενισχύουν, αλλά είναι ένας τρόπος για να κρατήσεις επαφή, στο facebook.com/webtheaterco.
Δέχεστε ακόμα προτάσεις από θέατρα για συμμετοχή; Φυσικά, είμαστε ανοικτοί σε νέες προτάσεις για συνεργασία.
Πες μου για την ομάδα και την ιδέα. Η ιδέα προέκυψε περισσότερο από προσωπική ανάγκη, και αναζήτηση. Αλλά μέσα από το egg, και σ’ αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το πρόγραμμα, από ιδέα μετουσιώθηκε σε πράξη. Για όσους δεν ξέρουν τον κόσμο των start-ups ή ελληνιστί νεοφυείς επιχειρήσεις, το «egg – enter•grow•go» είναι μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank την οποία σχεδίασε και υλοποιεί με το Corallia, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την τόνωση της νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Tο Πρόγραμμα «egg – enter•grow•go» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working). H ομάδα του webtheater αποτελείται από τέσσερα άτομα και υπάρχει ισορροπία στην ομάδα. Η Σοφία είναι developer, ο Ξενοφών UX designer, η Καρολίνα, που τη γνωρίζω από τα φοιτητικά μας χρόνια στην Πάντειο είναι στο κομμάτι των operations και εγώ είμαι project manager και για τους φίλους όχι Άγγελος, αλλά Jack. Aρχικά, η ιδέα παρουσιάστηκε από μένα και την Καρολίνα, στη συνέχεια και με την είσοδό μας στο πρόγραμμα του egg προστέθηκε και η Σοφία και τελευταία προσθήκη πριν μερικούς μήνες ήταν ο Ξενοφών, που έχει δώσει αρκετό boost στην υλοποίηση.
Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε κατά την υλοποίηση; Ένα σωρό. Αλλά ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Από το να στήσεις ένα πρωτότυπο που να δουλεύει, μέχρι να προσεγγίσεις τους πρώτους υποψήφιους συνεργάτες, είναι μία πρόκληση. Αλλά δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι περισσότερο θέμα οπτικής. Προσωπικά πιστεύω στην ανοιχτή πληροφορία και στην εύκολη πρόσβαση. Εξάλλου το webtheater θα εξυπηρετεί και αυτό το σκοπό. Οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις συντελλούνται βασικά στην Αθήνα, οπότε το να μπορεί κάποιος που ζει αλλού ή μακριά να έχει πρόσβαση σε τέτοια θεάματα είναι ανεκτίμητο. Ακόμα, πολλές θεατρικές σκηνές απειλούνται από το κράτος με κλείσιμο λόγω της μη προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ και της παράλειψης τήρησης προδιαγραφών ασφαλείας. Η αντίφαση και τραγική ειρωνία βρίσκεται στο ότι ολόκληρη η Αθήνα είναι χτισμένη κατ’ αυτόν τον τρόπο και αν και αυτό φυσικά δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί και αποτελεί ζήτημα πρωτευούσης σημασίας για τη λειτουργία των δημόσιων χώρων, οι πρώτοι- αν όχι τελικά και οι μοναδικοί- που θα θιχτούν από αυτό, είναι οι μικρές θεατρικές σκηνές και οι ανεξάρτητες θεατρικές ομάδες.
Τι συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα; Πολιτική μας είναι να μην κρατάμε κανένα πνευματικό δικαίωμα σε ό,τι ανεβαίνει στην πλατφόρμα μας. Τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στους δημιουργούς και τους συντελεστές και η απόφαση είναι δική τους για το πότε, πώς και πόσο θα διαθέσουν την παράσταση μέσω της πλατφόρμας μας στο κοινό.
Κάνε μια ευχή. Εύχομαι να καταφέρει η γενιά μου να δημιουργήσει νέους τρόπους συνεργασίας και λειτουργίας, μακριά από τα κακά παραδείγματα που βιώνουμε, με σκοπό να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες και οι προοπτικές για να γυρίσουν πίσω όσοι έχουν ξενιτευτεί από ανάγκη, παρά τη θέλησή τους.