Ο Λευτέρης Μουμτζής γράφει μουσική που είναι ταυτόχρονα αισιόδοξη και μελαγχολική

Έχει αισιόδοξο τίτλο, όμως η μελωδία του έχει μια βαθιά μελαγχολία. Είναι το ομώνυμο κομμάτι και πρώτο single του δίσκου του Λευτέρη Μουμτζή, “Now Happines” που κυκλοφόρησε στις 8 Δεκεμβρίου και ένα νοσταλγικό συναίσθημα είναι αυτό που λαμβάνει κάποιος όταν πατήσει το play. Ο Κύπριος τραγουδοποιός γνωστός από τη δουλειά του με τους J.Kriste, Master of Disguise και Τρίο Τεκκέ έρχεται στην Ελλάδα, αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου single για να παρουσιάσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό δίσκο που αποτελείται από 10 τραγούδια που δανείζονται ήχους και στοιχεία από folk, jazz, blues και ambient πλεγμένα με το χαρακτηριστικό τρόπο του τραγουδοποιού. Επίσημα κυκλοφορεί στις 16 Ιανουαρίου 2016.

Ζωντανά ο Λευτέρης Μουμτζής θα συνοδεύεται από τον Δημήτρη Χατζηζήση στην κιθάρα, το βιολί και φωνητικά ενώ ο ίδιος θα παίζει κιθάρα και πιάνο. Ο δίσκος θα παρουσιαστεί στην ολότητά του ενώ θα ακουστούν και κομμάτια του Μουμτζή από J.Kriste, Master of Disguise, καθώς και κάποιες αγαπημένες διασκευές των δύο μουσικών. Λίγο πριν τις εμφανίσεις του μιλάει στην Popaganda για εκείνα που θα ακούσουμε και θα δούμε αύριο στο θέατρο πόρτα, αλλά και για το που του έρχεται η έμπνευση. 

«Θα χαρακτήριζα τη μουσική μου αισιόδοξη, αγχολυτική, μελαγχολική, ρομαντική, νοσταλγική. Η πρώτη μου σκέψη όταν κράτησα παρτιτούρα; Πάει πάρα πάρα πολύς καιρός για να μπορώ να θυμηθώ. Μάλλον χαρούμενος θα ήμουν. Ήμουν έξι χρονών. Αν θα έπρεπε να πω τέσσερις μουσικές επιρροές για αυτό το πρότζεκτ, θα έλεγα: Jeff Buckley, Sufjan Stevens, Hanne Hukkelberg, John Lennon, χωρίς απαραίτητα να είναι μόνο αυτοί. Η τελευταία φορά που έκανε πρόβες ήταν πριν από δύο εβδομάδες. «Δουλέψαμε με το Δημήτρη Χατζηζήση το σετ για την περιοδεία στην Ελλάδα την ερχόμενη βδομάδα.» 

Φωτογραφία: Στέλιος Δημητρίου

Τελευταία ο Λευτέρης Μουμτζής άκουσε «Sancho 003 θυμήθηκα ξανά πόσο σπουδαία μπάντα είναι και τι όμορφους δίσκους έχουν φτιάξει. Ήταν ιδιαίτερα χαλαρωτικό.» Το τελευταίο κομμάτι που έβαλε στο mp3 του είναι το Technoself του Deantoni Parks. Αν έφευγε όμως για road trip θα ήταν διαφορετικοί οι δίσκοι που θα διάλεγε «Caetano Veloso το ομώνυμο, Flying Ibex – Habits, Devendra Banhart – What will we be, Shuggie Otis – Inspiration information, The Beatles – White Album, White Denim – D.»  Από άλλες ελληνικές μπάντες «εκτιμώ τους Sancho 003, The Cave Children, τον Moa Bones, τους Whereswilder, τους Still Gramophone, με τους οποίους έχω συνεργαστεί , τους Πλήρη Ντάξει, τους Soda Stereo,  τους Χάρης Λαμπράκης Quartet και πολλούς άλλους που το παλεύουν με αξιοπρέπεια με τη δική τους μουσική. Επίσης, Luup και Μιχάλης Σιγανίδης, που παρόλο που είμαι μέλος στις μπάντες τους πρέπει να πω ότι τους εκτιμώ αφάνταστα.» Όσον αφορά τα επόμενα του σχέδια. «Αρκετές συναυλίες για προώθηση του καινούριου μου δίσκου Now Happiness σε Ελλάδα και Κύπρο, και την άνοιξη στην Ευρώπη. Επίσης ένας δίσκος σε συνεργασία με τον Φώτη Σιώτα που θα βγει με το όνομα Σωτήρες.

Info: Λευτέρης Μουμτζής live, Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Τρίτη 15 / 12, 21.15, Είσοδος: 10 ευρώ/ 8 ευρώ-ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων)
Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή