Categories: ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΗ

Κουβερτούρα: Κάπου στην Αθήνα υπάρχει ένας άγνωστος φίλος που θα διαλέξει το επόμενο βιβλίο σας

 «Κάπου στην Αθήνα, υπάρχει ένας άγνωστος φίλος, που θα διαλέξει το επόμενο βιβλίο σας». Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η περιγραφή της Κουβερτούρας, μιας ιδέας που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν πολλοί διάβασαν (ξανά) ό,τι είχαν στη βιβλιοθήκη τους. Με έμπνευση από την αντίστοιχη πρωτοβουλία “Sentim les Llibreries” που εμφανίστηκε τον Μάιο στη Βαλένθια της Ισπανίας, μια ομάδα αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ αγνώστων που αγαπούν το διάβασμα και τα μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, δίνοντας τους ένα ακόμη κίνητρο να τα επισκεφθούν. 

Στην Αθήνα, την πρωτοβουλία συντονίζει η ομάδα της εταιρείας πολιτιστικής διαχείρισης Cultόpια (Κάσση Καφέτση, Ράνια Μαυρίκη) μαζί με τους γραφίστες Γιώργο Τριανταφυλλάκο, Μαρινίκη Μπακάλη και τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαθανασόπουλο.  Κουβερτούρα ονομάζεται το -συνήθως- χάρτινο τυπωμένο κάλυμμα που τοποθετείται γύρω από τα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο για να τα προστατέψει από τη φθορά της χρήσης και του χρόνου. «Στις πρώτες μας επισκέψεις στα βιβλιοπωλεία, μάθαμε μία -άγνωστη έως τότε σε εμάς- τεχνική βιβλιοδεσίας με μακρά ιστορία, το κουβερτάρισμα. Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τη δική μας Κουβερτούρα, αυτή τη φορά για τα ίδια τα βιβλιοπωλεία». 

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1000 βιβλιόφιλοι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους  έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία. «Στόχος της Κουβερτούρας είναι να στηρίξει μικρά βιβλιοπωλεία της πόλης – καθένα από αυτά με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα – και να παρασύρει όσους περισσότερους κατοίκους της Αθήνας σε μία αναγνωστική περιπέτεια, σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο οποίο βγαίνουν όλοι κερδισμένοι με ένα επιπλέον βιβλίο στη συλλογή τους». 

Πώς ακριβώς λειτουργεί η Κουβερτούρα; Η διαδικασία είναι απλή

1. Συμπληρώνετε την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι την 1η Νοεμβρίου: kuvertura.typeform.com/to/IMms3FTP

2. Σύντομα θα λάβετε ένα email με το προφίλ του άγνωστου φίλου σας.

3. Πηγαίνετε στο βιβλιοπωλείο που έχει επιλέξει, διαλέγετε ένα βιβλίο για εκείνον/η, το αγοράζετε και το αφήνετε στο βιβλιοπωλείο. Έχετε χρόνο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

4. Από τις 2 Δεκεμβρίου και μετά, πηγαίνετε στο βιβλιοπωλείο που επιλέξατε στην ηλεκτρονική φόρμα. Από εκεί θα παραλάβετε το βιβλίο που άφησε για εσάς ο δικός σας άγνωστος φίλος.

5. Κάθεστε αναπαυτικά και απολαμβάνετε το δώρο σας. Σίγουρα, σε κάποια άλλη γωνιά της πόλης, ο άγνωστος φίλος σας θα κάνει το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στην Κουβερτούρα είναι 10 και βρίσκονται σε διαφορετικές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας:

Αμόνι | Ανταίου 2, Πλατεία Μερκούρη, Πετράλωνα

Bibliotheque | Θεμιστοκλέους 76 & Βαλτετσίου, Πλατεία Εξαρχείων

Comicstrip | Σόλωνος 125, Αθήνα

Επί λέξει | Ακαδημίας 32, Αθήνα

Λεμόνι | Ηρακλειδών 22, Θησείο

Το Λεξικοπωλείο | Στασινού 13, Παγκράτι

Ο Μετεωρίτης | Φωκίωνος Νέγρη 68, Κυψέλη

Μωβ σκίουρος | Πλατεία Καρύτση 4, Αθήνα

Ναυτίλος | Χαριλάου Τρικούπη 28, Αθήνα

Tilt comics | Ασκληπιού 37, Αθήνα

Έχοντας στενή επαφή με όλα τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν, η ομάδα της Κουβερτούρας διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος που είχε η πανδημία στην εμπορική τους δραστηριότητα ήταν τεράστιος. «Νέοι τρόποι προσέγγισης του αναγνωστικού κοινού και νέοι τρόποι επικοινωνίας ήταν απαραίτητοι, όπως μας τόνισαν και οι ίδιοι οι βιβλιοπώλες».

Αυτό που επιθυμούν είναι η Κουβερτούρα να αποτελέσει έμπνευση και έναυσμα για όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης αλλά και άλλες μικρές επιχειρήσεις, «προκειμένου να πειραματιστούν και να αναπτύξουν δικές τους δράσεις οι οποίες θα τους φέρουν σε επαφή με το κοινό, με άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο. Αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι μας στέλνουν διαρκώς μηνύματα για τη μεταφορά της πρωτοβουλίας σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας». 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη