Τις πρώτες ημέρες της καραντίνας μια από τις συχνές ατάκες που άκουγα από γνωστούς και φίλους ήταν «Ήρθε ο καιρός να διαβάσω και τα βιβλία που ήταν παρατημένα στη βιβλιοθήκη μου και δεν προλάβαινα να ανοίξω». Στις συζητήσεις λίγο αργότερα πολλοί ομολογούσαν ότι δεν τους ήταν τελικά τόσο εύκολο να συγκεντρωθούν στην ανάγνωση ενός βιβλίου· το στρες, ο φόβος και η ανασφάλεια καθώς και η επιτακτική ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία προκαλούσαν εύκολα διάσπαση προσοχής. Και αυτό το στάδιο ξεπεράστηκε, σιγά σιγά τα βρήκαμε με τον νέο πιο βραδύ ρυθμό της καθημερινότητας μας κι έτσι ξαναπιάσαμε όσα βιβλία είχαμε αφήσει αδιάβαστα στα ράφια. Όμως αγοράσαμε νέα; Αναζητήσαμε νέους τίτλους; Βρήκαμε διέξοδο σε online αγορές βιβλίων τώρα που τα βιβλιοπωλεία παραμένουν κλειστά; Η βιβλιοπώλισσα Κατερίνα Μαλακατέ από το Booktalks απαντά στις ερωτήσεις της Popaganda.
Έχει υπάρξει και σε ποιο βαθμό πτώση των πωλήσεων; Πώς κινείται η online αγορά βιβλίων; Η πτώση στην αγορά των βιβλίων είναι μεγάλη, σίγουρα πάνω από 70%. Οι online αγορές έχουν αυξηθεί πολύ, κι έχουμε πολλές παραγγελίες τόσο μέσω facebook, όσο και μέσω e-mail, παλεύουμε να στήσουμε και το e-shop μας. Παρ’ όλα αυτά αυτές οι αγορές δεν αντισταθμίζουν με κανένα τρόπο τις πωλήσεις πριν την αναστολή λειτουργίας. Εξάλλου οι περισσότεροι εκδοτικοί ανέβαλλαν τις νέες τους εκδόσεις και δουλεύουμε με όσα βιβλία πρόλαβαν να εκδοθούν πριν.
Ποια βιβλία προτιμά ο κόσμος ενώ #ΜένουμεΣπίτι; Υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με πριν; Προτιμά τα βιβλία που μόλις βγήκαν και δεν είχε προφτάσει να αγοράσει. Στο δικό μας βιβλιοπωλείο δεν είδαμε κάποια στροφή προς παλαιότερους τίτλους, λόγου χάρη δεν έχουμε πουλήσει αυτές τις μέρες ούτε ένα αντίτυπο της Πανούκλας. Βέβαια πρόκειται για ένα μικρό βιβλιοπωλείο, με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι πελάτες μας έχουν διαβάσει ή έχουν στη βιβλιοθήκη τους τα κλασικά ήδη.
Δείχνει η παρούσα κατάσταση ότι θα διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα στο τοπίο του βιβλίου (περισσότερα e-books, audio books, online αγορές); Σίγουρα ο κόσμος θα προσανατολιστεί σε περισσότερες online αγορές και για αυτό ο κλάδος πρέπει να προσαρμοστεί, πιαστήκαμε απροετοίμαστοι. Όσοι ήταν προετοιμασμένοι, έχουν τώρα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς (της όποιας). Ήδη δυο τρία ήταν τα βιβλιοπωλεία που κυριαρχούσαν.
Όσον αφορά τα e-books, όσο κι αν έχει αυξηθεί ο τζίρος σε αυτά, έχουν τόσο μικρό μερίδιο στην αγορά, που είναι αμελητέα. Στην Ελλάδα λίγοι μόνο οίκοι προσφέρουν τα e-books τους στη σωστή μορφή και άμεσα προσβάσιμα, δεν υπάρχει μια πλατφόρμα που να μπορεί να τα διαχειριστεί συνολικά, το ΦΠΑ τους είναι 24%, η τιμή τους μοιάζει με του φυσικού βιβλίου, και φυσικά δεν υπάρχει κανένας e-reader (ηλεκτρονικός αναγνώστης), ως μηχάνημα, που να μπορείς να το δεις και να το αγοράσεις άμεσα, πρέπει να το παραγγείλεις από το ίντερνετ χωρίς ποτέ να έχεις δει πώς είναι.
Τα audio-books έχουν κι αυτά ακόμα μικρή διείσδυση στο ελληνικό κοινό. Αν και αυτά επιτελούν μια τελείως διαφορετική λειτουργία, μιας και ακούς και δεν διαβάζεις, και απαιτούν άλλου είδους συγκέντρωση.
Πώς φαντάζεστε την πρώτη ημέρα (4 Μαΐου) που θα ανοίξει πάλι και ως φυσικό βιβλιοπωλείο το Booktalks; Τη φαντάζομαι ως μέρα χαράς, παρ’ όλο που είμαι σίγουρη πως ακόμα θα υπάρχουν περιορισμοί. Φίλοι θα περνούν διστακτικά να δουν τους πάγκους και να πούμε τα νέα μας, θα θέλουμε να φιληθούμε, μα δεν θα μπορούμε. Παρ’ όλα αυτά η παρέα του Booktalks, οι μόνιμοι πελάτες μας, τα μέλη της Λέσχης, μας έχουν λείψει τόσο πολύ, που νιώθω πως θα κάνουμε γιορτή, ακόμα και με γάντια και αντισηπτικά.