Ο James Taylor μελοποιεί ψαλμούς της Βίβλου όσο ονειρεύεται ότι τζαμάρει με τον James Brown

Παίζουν το τζαζ φανκ στα δάχτυλα -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι James Taylor Quartet έρχονται από τη Βρετανία και πέρα από αγαπημένα παιδιά του ελληνικού κοινού, όπως έχει αποδειχθεί από τις πολυάριθμες ζωντανές τους εμφανίσεις στη χώρα μας, έχουν υπάρξει κι αγαπημένα παιδιά του John Peel. Κι αυτό είναι πάντα κάτι που μετράει.  Κι έρχεται κι ο Craig Charles του BBC  που έχει χαρακτηρίσει τον James Taylor ως «τον μεγαλύτερο βιρτουόζο του hammond, τουλάχιστον από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού» και τα ραδιοφωνικά γαλόνια πληθαίνουν.

Η ενέργεια των ζωντανών τους εμφανίσεων αποτελεί το σήμα κατατεθέν τους, μιας και το εκρηκτικό κοκτέιλ τους μπορεί να σας κάνουν να νομίσετε μέχρι κι ότι είστε μέχρι σε…πανκ συναυλία. Αν θέλετε να το διαπιστώσετε, δεν έχετε παρά να βρεθείτε στο Gagarin 205 την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου οπότε και οι James Taylor Quartet θα ανανεώσουν το ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό, πράγμα για το οποίο όπως λέει ο James Taylor, ανυπομονεί…

Θυμάστε ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγοράσατε; Ναι φυσικά, ήταν το Rock The Boat των Hues Corporation.

Με ποιον τρόπο είναι διαφορετική η μουσική σας ωριμότητα από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής σας με τη μουσική; Τώρα τείνω να αγαπώ τις μεγάλες ορχήστρες με τα πολλά έγχορδα, τα αρπίσματα και τα πνευστά, οπότε θα έλεγα ότι οι τωρινές μου επιλογές είναι πολύ πιο κλασικές.

Τι πιστεύετε για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής; Εσείς γράφετε μουσική για να επουλώνετε πληγές; Υποθέτω ότι είναι σαν μια προσπάθεια να γιατρέψεις την πληγωμένη σου καρδιά, που πονάει από αυτά που σου συμβαίνουν μόνο και μόνο επειδή είσαι θνητός. Είναι προφανές πως αυτό συμβαίνει όταν κανείς γράφει μουσική – όταν η σύνθεση ολοκληρωθεί, νιώθεις ότι γιατρεύτηκες. Αλλά αυτό είναι μια αίσθηση προσωρινή.

Ποιά είναι η ευτυχέστερη περίοδος στην καριέρα σας; Αυτή που ζω τώρα.

Ποιό ποίημα ή λογοτεχνικό δημιούργημα θα θέλατε να κάνετε τραγούδι; Μου αρέσουν οι ψαλμοί της Βίβλου και τους μελοποιώ καμιά φορά.

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η μουσική στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βρετανία; Στην πολιτική σκηνή εδώ κυριαρχούν συντηρητικές οπισθοδρομικές ιδέες βασισμένες σε μια λανθασμένη ερμηνεία της έννοιας «πατριωτισμός», πράγμα πολύ απογοητευτικό. Αυτό φυσικά γεννήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τις δυσκολίες που συναντάμε έκτοτε, και θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα περάσει. Ως καλλιτέχνες είμαστε ξεκάθαροι: θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι και να δουλεύουμε με τους Ευρωπαίους αδερφούς μας.

Έχετε μόνο ένα κέρμα και μπορείτε να διαλέξετε όποιο κομμάτι θέλετε στο jukebox. Ποιό θα ήταν; Το “She’s The One” του James Brown.

Με ποιον μουσικό ονειρεύεστε να μπορούσατε να τζαμάρατε; Με τον James Brown.

Τι να περιμένουμε από την επιστροφή σας στην Αθήνα; Συναίσθημα. Μου έχει λείψει η Αθήνα όσο δεν φαντάζεστε! Συνήθως ερχόμασταν εδώ κάθε χρόνο και ξαφνικά, λόγω κρίσης, όλα σταμάτησαν, πράγμα που μας στενοχώρησε πάρα πολύ. Κρατήστε το αυτό: είναι η μεγάλη επιστροφή των James Taylor Quartet και θα είναι γεμάτη αγάπη, τρέλα και ενθουσιασμό. Θα είναι ένα live πολύ hot!

To κουαρτέτο του James Taylor θα εμφανιστεί στην σκηνή του Gagarin 205 την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, σε μια βραδιά που ανοίγουν οι Tfatfy. Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ στην προπώληση και 23 ευρώ στο ταμείο.
Ηλιάνα Δανέζη

Share
Published by
Ηλιάνα Δανέζη