Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Είναι η τέχνη η “Αsthenia” των καιρών μας;

Οι εικαστικοί Αμαλία Βεκρή και Αντιγόνη Θεοδώρου ένιωσαν την ανάγκη να εκφραστούν και να κάνουν κάτι μαζί. Σύντομα γεννήθηκε η ιδέα του Asthenia, ενός fanzine που έρχεται να γίνει κομμάτι της – συνεχώς αναπτυσσόμενης – zine κουλτούρας της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας συνολικά. Εφορμόμενες από μια φράση της Emma Goldman “If I can’t dance to it, it’s not my revolution”, έστησαν το πρώτο τεύχος του fanzine που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη στο Vessel, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να αντικαταστήσουν την λέξη dance, με όποια λέξη τους εκφράζει. 

Στο πρώτο τεύχος, τα έργα θα διέτρεχει ως άξονας η ιδέα της «επανάστασης». Στο πάγιο ερώτημα, αν η τέχνη είναι μια μορφή – και μάλιστα ισχυρή – επανάστασης, η Αμαλία Βεκρή απαντά: «Επανάσταση είναι μια έννοια πολιτικοποιημένη, που σχετίζεται με την συλλογικότητα και συνήθως είναι συνυφασμένη με την χρήση βίας. Η επανάσταση για την οποία μιλάμε εμείς είναι ατομική και σχετίζεται με την καθημερινότητα μας. Πως μπορεί κάποιος να βελτιώσει την καθημερινότητα του και να ζήσει πιο ελεύθερος μέσα σε όσα γίνονται γύρω του. Αλλωστε, διαλέξαμε την Emma Goldman για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Μεταξύ άλλων είχε πει:  “I want freedom, the right to self-expression, everybody’s right to beautiful, radiant things.” Ήταν ένα πνεύμα ανεξάρτητο που αγωνιζόταν για την ελευθερία για το δικαίωμα στα όμορφα πράγματα της ζωής. Ήταν η πρώτη γυναίκα που μίλησε ποτέ για τα δικαιώματα των ομοφυλόφυλων, για το δικαίωμα του να μπορεί κάποιος να αγαπάει όποιον και όσους θέλει, για το δικαίωμα της γυναίκας στο να έχει τον έλεγχο του σώματος της μέσω της αντισύλληψης, για τα δικαιώματα των εργατών, των φυλακισμένων και για πολλά άλλα. Όταν κάποιος είναι δημιουργικός η τέχνη είναι ενσωματωμένη στην καθημερινότητα του και την κάνει σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα. Μέσα από την τέχνη μπορεί κάνεις να δημιουργήσει τις δικές του επαναστάσεις». 

Έργο της curator Αμαλίας Βεκρή

Το όνομα Asthenia από την άλλη μοιάζει σαν ένα σχόλιο για την πολιτικοοικονομική αλλά και κοινωνική κρίση της χώρας. Για τις δύο curators, δεν πάσχει η Ελλάδα μόνο και η ασθένεια είναι μια μεταφορά της τρέχουσας πραγματικότητας  μέσα στην οποία ζούμε, δημιουργούμε, ερωτευόμαστε, αναπνέουμε. «Η ασθένεια συμβολίζει τις τρέχουσες εξελίξεις και είναι μια μεταφορά για όσα συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Επείσις η λέξη γραμμένη στα Αγγλικά εμπεριέχει την λέξη Athens -Asthenia». 

Στην παρουσίαση θα δούμε τα αυθεντικά έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν αλλά και μια performance έκπληξη, που θα αποτελεί τον εορτασμό της αρχής μιας ενδιαφέρουσας πορείας ενός fanzine που θα βγαίνει 4 φορές τον χρόνο με διαφορετικό θέμα κάθε φορά.

Έργο της Μαργαρίτας Μποφίλιου

Με τα φώτα να είναι στραμμένα πάνω στην Αθήνα, τα εικαστικά έργα Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών να περιστρέφονται γύρω από την εύθραυστη κατάσταση της χώρας, δε μπορώ να μη ρωτήσω την Αμαλία Βεκρή, τι έχει να προσφέρει ένα ακόμα fanzine που ξεκινά με αφετηρία την «ασθένεια» και πρώτο θέμα του την ιδέα της επανάστασης.  «Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει να προσφέρει ένα ακόμα φανζιν, σίγουρα πάντως ικανοποίηση σε εμάς που το επιμελούμαστε και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν».
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Augusta Atla, Αριστομένης Θεοδωρόπουλος, PhotoHarrie, Αντιγόνη Θεοδώρου, Αμαλία Βεκρή, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Rilene Markopoulou, This is Opium, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Bjenny Montero, Γιωργία Καρύδη, Μαρία Τζανάκου
Info: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίουστις 6:00 μ.μ. Vessel, Καϊρη 6 (εντός στοάς, 3ος όροφος)
Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη