Categories: FeaturedΘΕΑΤΡΟ

Είδαμε το «Δε Variète», την πιο γνήσια αναρχική παράσταση της σεζόν

Το Δε Variète είναι μια γνήσια εξαρχειώτικη παράσταση κι ας παρουσιάζεται στον πολυχώρο The Hub Events στον Γκάζι. Βέβαια οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται σε αυτό θα μπορούσαν να κυκλοφορούν σε κάθε κεντρικό δρόμο των Αθηνών, ειδικά περί τα πέριξ της Ομόνοιας. Βλέπεις τον ταξιτζή, το πρεζάκι, τον κλεπταποδόχο, τον νταβατζή, τον παντρεμένο που θα βρεθεί με το παράνομο δεσμό στο ξενοδοχείο, τον πορνοστάρ αλλά και ήρωες που ναι μεν τους ξέρουμε ως φανταστικά ή θρησκευτικά πρόσωπα αλλά στο πλαίσιο της παράστασης αποκτούν τα κουσούρια αλλά και τη γοητεία του ανθρώπου της διπλανής πόρτας.

Η γνήσια εξαρχειώτικη και κατά βάθος, αναρχική, φιλοσοφία του έγκειται στην επιείκεια και κατανόηση με τους οποίους αντιμετωπίζει όλους αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους της καθημερινότητας με τα διαφορετικά προβλήματα και τα άγχη που κομίζει ο καθένας τους. Βλέποντας την παράσταση νιώθεις ότι ο Μάκης Παπαδημητράτος και ο Αντώνης Τσιτσιόπουλος, που έχουν γράψει τα κείμενα, δεν αντιμετωπίζουν τους ήρωες τους αφ’ υψηλού αλλά αντίθετα ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας μαζί τους ώστε καθώς γελάμε -και γελάμε πολύ με τα όσα συμβαίνουν- ταυτόχρονα συμπάσχουμε μαζί τους. Στην μόνη περίπτωση που τελικά δεν συμπάσχουμε είναι όταν ηθελημένα μας παρουσιάζεται η κατάρρευση κάθε προσπάθειας επικοινωνίας στο σκετς με τον μικροαστό, ρατσιστή, ηθικολόγο αλλά ταυτόχρονα «ματάκια» Ελληναρά που κλείνει τα αυτιά του σε ό,τι πραγματικά γίνεται γύρω του και συνεχίζει να ζει κανιβαλίζοντας τον ίδιο του τον εαυτό, χωρίς καν να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της συμπεριφοράς του.

Αυτό είναι το πιο έντονο από όλα τα σκετς γιατί κάπου εδώ πρέπει να πούμε ότι το Δε Variète, δεν έχει την μορφή ενιαίας παράστασης με αρχή, μέση, τέλος αλλά αποτελείται από διάφορα σκετς, ενιαίου ύφους και όχι όλα εξ ίσου επιτυχημένα αλλά τουλάχιστον κανένα δεν αποτυγχάνει στο στόχο του. Το κοινό γελάει αβίαστα και το χιούμορ κρατείται σε καλό επίπεδο και πιστό στην εξαρχειώτικη λογική, που ανέφερα παραπάνω.

Ανάμεσα στα σκετς εμφανίζεται ο μάγος Κώστας Καρυπίδης, ο ζογκλέρ Pomet και σε aerial silks η Τάνια Κοφιάδη. Ο πρώτος, που στην «πραγματική» του ζωή είναι επιτυχημένος σύμβουλος επιχειρήσεων με δυνατά ονόματα στο portfolio του, καταφέρνει χάρη στην αμεσότητά του, το πόσο ετοιμόλογος είναι και το παιχνίδι του με το κοινό της παράστασης, να γίνεται αναπόσπαστο και δυνατό τμήμα της. Ο δεύτερος δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική, σχεδόν ψυχεδελική ατμόσφαιρα παίζοντας με τους κρίκους του και η γυναίκα της παρέας αποτελεί μάλλον την πιο αδύναμη στιγμή της όλης φάσης, θεωρώ όμως ότι δεν της δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσει ένα δυνατό σόου με σκοινιά λόγω του περιορισμένου ύψους του χώρου που έχει στη διάθεσή της.

Σε κάθε παράσταση εμφανίζεται και διαφορετικός guest star από τον χώρο της μουσικής. Σε αυτήν που παρακολούθησα στην σκηνή εμφανίστηκαν οι Lost Bodies, ιδανικά ενταγμένοι σε ό,τι συνέβαινε και με το κοινό ολοφάνερα να γουστάρει. Πέρα από το έξυπνο κείμενο και την αυθεντικότητα της όλης κατάστασης το δυνατό ατού της παράστασης είναι οι ερμηνείες των δύο βασικών συντελεστών, του Μάκη Παπαδημητράτου και του Αντώνη Τσιτσιόπουλου, που καταφέρνουν να αποτυπώσουν αβίαστα τον υπαρκτό σουρεαλισμό των αθηναϊκών δρόμων, της πλατείας, της καθημερινότητας.

Καθώς βγαίνω από την παράσταση μου έχουν κολλήσει οι στίχοι των Lost Bodies «τι σκατά θα τους κάνουμε τους σωλήνες; τι στο διάολο θα τους κάνουμε τους σωλήνες; τη θάλασσα θα κουβαλήσουμε με τους σωλήνες;». Έλα μου ντε.

Κείμενα – Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητράτος – Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητράτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αναστάσης Κολοβός, Καλλιοπη Τζερμανη, Κώστας Φυτίλης και Αθανασια Κουσουλα.
Διευθυνση Παραγωγης & Επικοινωνία: Μαρίτα Γεραρχάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Ομάδα Boudoir
Φωτισμοί: Κώστας Κωστόπουλος
Ενορχήστρωση: Κώστας Νικολόπουλος
Ηχητική επιμέλεια: Αντρέας Μιχόπουλος – Αντρέας Γκόβας
Χειριστής Κονσόλας: Αντρέας Μιχόπουλος
Παραγωγή: Κωνσταντίνος Πολίτης, The Hub Events

The Hub Events: Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα. Ώρες έναρξης: Σάββατο – 21:00 και Κυριακές 20:00

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, μπύρα-κρασί: 3 ευρώ, ποτό: 5 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6933 033 983 ή στο: devariete2014@gmail.com ή στο facebook

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη που είχαν δώσει στη Popaganda o Μάκης Παπαδημητράτος και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου