Οι κινηματογραφικοί χαρακτήρες που δεν υπήρξαν ποτέ

Σου έχει τύχει σε μια κινηματογραφική αίθουσα ή σε μια βραδιά χαλάρωσης με ταινιούλα στο σπίτι να σου πέσει το ποπ – κορν από τα χέρια και να μείνεις με το στόμα ανοιχτό από την αναπάντεχη τροπή που παίρνει το σενάριο μπροστά στα μάτια σου; Αν όχι, μάλλον δεν έχεις παρακολουθήσει εκείνα τα αποκυήματα της έβδομης τέχνης που περιλαμβάνουν το λεγόμενο plot-twist, το σημείο δηλαδή που όλα όσα προβλήθηκαν νωρίτερα ή βγάζουν επιτέλους νόημα ή ανατρέπονται εντελώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ενδέχεται να περιμένεις μέχρι το τελευταίο καρέ για να ανακαλύψεις πως ένας χαρακτήρας  – με τον οποίο ταυτίστηκες ή τον οποίο αντιπάθησες σφόδρα- της ταινίας δεν υπήρξε ποτέ.
Μερικοί από τους χαρακτήρες σε αυτήν τη λίστα του Ranker υπήρξαν οι καλύτεροι φίλοι, οι χειρότεροι εχθροί ή απλώς περαστικοί από τη ζωή του πρωταγωνιστή. Αλλά μόνο ως ψευδαίσθηση που συχνά δε βγάζει κανένα, μα κανένα νόημα.

Ο Tyler Durden στο Fight Club

Ο Tyler Durden (Brad Pitt) είναι το φημισμένο plot-twist στο αριστουργηματικό παραλήρημα που γύρισε ο David Fincher το 1999, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Chuck Palahniuk. Για να ξεφύγει λοιπόν ο αφηγητής (Edward Norton) από τους κινδύνους που ενέχει ο υπερκαταναλωτισμός, από τη βαρετή και άσκοπη  ζωή του, δημιουργεί το πιο τρελό και κουλ alter-ego που έχει εμφανιστεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Τα δυο τους ιδρύουν το παράνομο, βίαιο “Fight Club” και ζουν με τους κανόνες του, μέχρι τη στιγμή που ο αφηγητής συνειδητοποιεί ότι ο Tyler δεν υπάρχει παρά μόνο στην αχαλίνωτη φαντασία του για να τα κάνει όλα στάχτη και να τελειώνουμε.

Ο Keyser Soze στο Συνήθεις Ύποπτοι

Ποιος είναι ο Keyser Soze; Στο τέλος της ταινία Συνήθεις Ύποτποι φαίνεται πως ο επιφανειακά  αδύναμος Verbal Kint (Kevin Spacey) ξεγέλασε τον ντετέκτιβ Kujan (Chazz Palminteri) αφού τελικά  είναι ο φοβερός και τρομερός «κακός» που τρέμουν όλοι στην ταινία. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο Soze υπάρχει στ’ αλήθεια. Μπορεί να μην είναι τίποτα παραπάνω παρά ένας θρύλος,  μία δαιμονική ιστορία στο μυαλό του πρωταγωνιστή που περιλαμβάνει ακόμη και ένα σχέδιο εξόντωσης της ίδιας του της οικογένειας. Ο Kint λοιπόν μπορεί να είναι ο αφηγητής της ιστορίας του Soze, αλλά αν είναι ή όχι ο πραγματικός Keyser Soze και αν αυτός όντως υπάρχει, αυτό παραμένει υπό αμφισβήτηση. Αλλά όπως αναφέρεται και στην ταινία «το μεγαλύτερο κόλπο που έκανε ο διάβολος, ήταν να πείσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει». Όποιος κατάλαβε τώρα, κατάλαβε.

Ο Charles στο Ένας Υπέροχος Άνθρωπος

Ο Charles (Paul Bettany) είναι ο συγκάτοικος, ο καλύτερο και φυσικά μοναδικός φίλος του ιδιόρρυθμου και ιδιοφυούς John Nash (Russell Crowe) στο A Beautiful Mind.  Ο Nash δυσκολεύεται να συμπαθήσει τους γύρω του, ενώ ο εμφανίσιμος και ευδιάθετος Charles βλέπει την καλή πλευρά του μοναχικού μαθηματικού με αποτέλεσμα ο πρώτος να καταφέρνει να τον εμπιστευτεί. Μόνο που να, ο Nash έπασχε από σχιζοφρένεια και εν τέλει δεν κατάφερε να συμπαθήσει και να εμπιστευτεί ποτέ κανέναν, αφού ο Charles υπήρξε στο μυαλό του.

Ο Randall Stevens στο Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

Στην ταινία The Shawshank Redemption -ή κατά τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ, ο πρώην τραπεζίτης και κατηγορούμενος για  διπλό μάλιστα φόνο Andy Dufresne (Tim Robbins) ήξερε ότι δεν αρκούσε απλώς να σκάψει μία τρύπα για να αποδράσει από την φυλακή, αλλά έπρεπε να κρύψει και μερικά λεφτά για να επιζήσει όταν θα καταφέρει να αποδράσει. Δημιούργησε λοιπόν τον Randall Stevens, ο οποίος υπήρχε μόνο στα χαρτιά για να «ξεπλύνει» τα χρήματα του κακού διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος Warden Norton (Bob Gunton). Στο τέλος, όχι μόνο  καταφέρνει να γλιτώσει από της φυλακής τα σίδερα στα οποία βρέθηκε αδίκως αλλά και να προσποιηθεί πως είναι ο Stevens προκειμένου να σηκώσει όλα τα λεφτά από την τράπεζα και να την περάσει ζωή και κότα σε μια παραλία στο Ζουιτανέχο του Μεξικού.

Ο Frank the Rabbit στο Donnie Darko

Ποιος ή τι είναι ακριβώς ο Frank το (τρομακτικό) κουνέλι στο Donnie Darko; Ξέρουμε ότι μοιάζει με δαίμονα και είναι σίγουρα ένα κακό όραμα που δεν αποκλείεται εξ αρχής να είναι δημιούργημα της φαντασίας του Donnie. Ο προφανής ρόλος του Frank στο έργο είναι να οδηγήσει τον Donnie πίσω στον χρόνο για να σώσουν τον κόσμο από μία μηχανή που παράγει ένα εναλλακτικό σύμπαν. Είναι δηλαδή ο Frank ένα άσχημο λαγόμορφο από το μέλλον;  Είναι κάποιου είδους άγγελος που θέλει να σώσει τον κόσμο; Είναι μήπως  μία ψευδαίσθηση ενός αγοριού που πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια; Εσύ αποφασίζεις.

Η μαμά του Norman στο Ψυχώ

Αν ζούσε ο Σίγκμουντ Φρόυντ να δει το αριστούργημα του Χίτσκοκ Psycho το 1960,δίχως αμφιβολία θα είχε σηκωθεί από τη θέση του και θα χειροκροτούσε με πάθος όταν θα έπεφταν οι τίτλοι τέλους. Σε μία ταινία που αποτελεί παράδειγμα του ασυνείδητου και της καταπιεσμένης μνήμης, ο Norman Bates (Anthony Perkins) είναι ένας ενήλικος που ελέγχεται πλήρως  από τη μητέρα του η οποία βλέπουμε να δολοφονεί την όμορφη Marion (Janet Leigh) καθώς φοβάται πως μπορεί να αρέσει στον γιο της. Έλα όμως που ο Norman είχε προλάβει να δολοφονήσει τη μητέρα του και τον εραστή της πριν από αυτό. Καθώς του έλειψε  η αγάπη και η στοργή της, ο πρωταγωνιστής/ δολοφόνος φοράει μια περούκα κι ένα φόρεμα και προσποιείται πως είναι η γυναίκα που τον γέννησε, με σκοπό να εκπληρώνει τις φονικές του φαντασιώσεις.

Ο Delbert Grady στη Λάμψη

Για τον Jack Torrance (Jack Nicholson), ο Delbert Grady (Philip Stone) στην αρχή μοιάζει ένας συμπαθητικός μπάτλερ σε ένα τυπικό αλλά απομακρυσμένο ξενοδοχείο. Όπως εξελίσσεται το σενάριο της κιουμπρικής Λάμψης, ανακαλύπτουμε ότι ο Jack δε στέκει και πολύ στα καλά του αφού ο Grady ήταν ο πρώην επιστάτης του Overlook Hotel, ο οποίος επίσης δεν είχε σώας τας φρένας αφού δολοφόνησε τη γυναίκα και τις δύο κόρες του και στο τέλος αυτοκτόνησε με μία καραμπίνα. Άραγε όμως ο Grady είναι ένα φάντασμα ή απλώς δημιούργημα της φαντασίας του Jack; Όπως και να ‘χει πάντως, ο Grady με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δεν υπάρχει.

O Parcher στο Ένας Υπέροχος Άνθρωπος

Ναι κι όμως, σε αυτή την ταινία οι μισοί χαρακτήρες είναι άυλοι. Ο John Nash (Russell Crowe) είναι ένας εξαίρετος μαθηματικός στο A Beautiful Mind -τα είπαμε αυτά και πριν- που δεν έχει φίλους παρά μόνο τις εξισώσεις του. Ένας πράκτορας της αμερικάνικης κυβέρνησης πλησιάζει λοιπόν τον Nash, με σκοπό να τον πείσει να συνεργαστούν σε ένα άκρως μυστικό σχέδιο για να  πολεμήσουν τη Σοβιετική Ένωση. Είναι προφανές ότι ο Nash έχει ψυχικά προβλήματα, αλλά το πραγματικός τους μέγεθος αποκαλύπτεται στο τέλος της ταινίας που είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία από τη στιγμή που ο John Nash υπήρξε τόσο στο κινηματογραφικό πανί όσο και στην αληθινή ζωή που είχε τιμηθεί μάλιστα με Νόμπελ.

Η Mal στο Inception

Γιατί η Mal (Marion Cotillard) συνεχίζει να σαμποτάρει τον Dom (Leonardo DiCaprio) και τα σχέδια του στο Inception;  Κάποια στιγμή στην ταινία μαθαίνουμε ότι ο Dom και η Mal ζούσαν σε έναν υπέροχο αλλά φανταστικό κόσμο, στον οποίο μπορούσαν να κατασκευάσουν ό,τι ήθελαν με τη φαντασία τους. Το πρόβλημα όμως με την γοητευτική Mal είναι πως της άρεσε τόσο πολύ αυτή η ψευδαίσθηση που ήθελε ντε και καλά να γίνει η πραγματικότητα της και ο Dom με τη σειρά του προσπαθεί να την ξεγελάσει για να της φύγει αυτή η ίδεα. Στο τέλος βλέπουμε πως η μπερδεμένη πρωταγωνίστρια  αποφάσισε να πηδήξει  από ένα παράθυρο και να σκοτωθεί καθώς πίστευε ότι η πραγματικότητα της ήταν στην ουσία ένα όνειρο. Έτσι, η Mal υπήρχε μόνο στη φαντασία του Dom μέσα σε όλο αυτό το ακατανόητο χάος του Inception.

Ο Elvis Presley στο True Romance

Αυτό που φαίνεται ότι χρειάζεται ο Clarence είναι λίγα εμψυχωτικά λόγια από τον προσωπικό του ήρωα Elvis Presley (Val Kilmer) στο σενάριο του Tarantino για το True Romance. Ο Elvis εμφανίζεται στον Clarence κατά διαστήματα στο μπάνιο και του δίνει συμβουλές, ιδιαίτερα αφού παντρεύτηκε ένα εκδιδόμενο κορίτσι με χρυσή καρδιά. Δεν είναι εύκολο βέβαια να πιστέψει κανείς πως ο Elvis όντως συμπαραστέκεται στον πρωταγωνιστή αφού κάτι δεν πάει καλά με τις ημερομηνίες με αποτέλεσμα οι θεατές που γνωρίζουν πως ο τραγουδιστής απεβίωσε το 1977 και σε ηλικία 42 ετών να αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μία πατρική φιγούρα, έναν φίλο για τον Clarence που του υπενθυμίζει πως τον συμπαθεί, πάντα τον συμπαθούσε και θα εξακολουθεί μελλοντικά να τον συμπαθεί.

Ο Ivan στον Άγρυπνο

Ποιος είναι ο μυώδης Ivan (John Sharian) και γιατί χαμογελάει μονίμως απειλητικά στον Trevor (Christian Bale); Ο πρωταγωνιστής πάει την αϋπνία ένα επίπεδο στην ταινία The Machinist σε έναν ρόλο για τον οποίο ο Christian Bale έχασε 27 κιλά. Ο  Ivan λοιπόν δουλεύει με τον Trevor σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά κάτι πάνω στον πρώτο κάνει τον δεύτερο να νιώθει αμήχανα όταν βρίσκεται κοντά του.Όταν ο Trevor προκαλεί ένα ατύχημα με αποτέλεσμα να χάσει ένα δάχτυλο κάποιος συνάδελφος του, προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στον Ivan. Το θέμα όμως είναι ότι κανείς δεν έχει ακούσει για τον υποτιθέμενο θύτη, γιατί απλούστατα υπάρχει μόνο ως το άλλο εγώ του πρωταγωνιστή. Η παράνοια τελικά βγάζει τον καλύτερο εαυτό του Trevor, ο οποίος παραδέχεται την πράξη του και ξεφορτώνεται μια για πάντα την εικόνα του Ivan, σε ένα σενάριο σκέτη ψυχεδέλεια.

Τα Rugrats

Έχεις πετύχει ποτέ στην τηλεόραση αυτό το χαριτωμένο σόου του Nickelodeon, το Rugrats, με πρωταγωνιστές μερικά σκανδαλιάρικα μωράκια; Κυκλοφορεί μια φήμη στο ιντερνετικό σύμπαν, μία απίστευτη θεωρία που μπορεί να δημιουργήσει τραύματα σε  κάθε παιδί των 90s. Η φήμη που διαδίδεται σχετικά με το σενάριο είναι πως τα μωρά που κάνουν παρέα στην Angelica  μπουσουλάνε μόνο στη φαντασία της αφού η μητέρα της την αγνοεί και η σχέση της με τον πατέρα της είναι ρηχή, οδηγώντας την να έχει ανάγκη από την παρέα των μικρότερων αλλά ανύπαρκτων φίλων της. ΣΟΚ!

Στέλλα Σαρρή