Οι Jimmy Knows αφηγούνται ιστορίες παίζοντας indie pop

Το μεθυστικό Moonlight, είχε φτάσει στ’ αυτιά μου πριν ακόμη μάθω για την ύπαρξη των Jimmy Knows. Σήμερα, περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του κομματιού, οι Jimmy Knows κατέχουν τη δική τους θέση στα εβδομαδιαία ακούσματά μου, ενώ το Moonlight συνεχίζει να παίζει αδιάκοπα στα ηχεία, τροφοδοτώντας τον οργανισμό μου με δυνατά συναισθήματα.

Αυτή την περίοδο, το αθηναϊκό indie pop συγκρότημα ετοιμάζει το πρώτο του mixtape που θα αποτελέσει τον προάγγελο του ντεμπούτου άλμπουμ του. Με αφορμή την κυκλοφορία του track από το mixtape τους, Flowered, συνάντησα τον Γιάννη και τον Ιάσονα θέλοντας να μάθω περισσότερα για την αφηγηματική διάθεση στη δημιουργία τους, αλλά και για το ποια θα μπορούσε να είναι η θέση τους σε ένα line up με πρωταγωνιστές τους Strokes και τους Idles.

Όπως μου διηγείται ο Γιάννης, πριν από έξι περίπου χρόνια, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αγγλία όπου βρισκόταν για σπουδές. Την περίοδο εκείνη, είχε αρχίσει να αναζητά άτομα για να δημιουργήσουν μια μπάντα. «Γνώρισα τον Ιάσονα μέσω μιας αγγελίας. Ήθελα να το κάνω με έναν ρομαντικό, “πατροπαράδοτο” τρόπο. Παρόλο που αναγνωρίζω ότι στην Αγγλία υπάρχουν παραπάνω ευκαιρίες για έναν μουσικό του είδους μου, δεν ένιωθα έτοιμος να κάνω το βήμα εκεί και αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα».

Το όνομα του συγκροτήματος υπήρχε ήδη στο μυαλό του Γιάννη, το οποίο αγκαλιάστηκε ομόφωνα και από τα υπόλοιπα μέλη. «Σαν ιδέα το Jimmy Knows κουβαλάει κάτι εφηβικό. Το όνομα γεννήθηκε όταν ήμουν ακόμη 15 ετών και γράφαμε με τον κολλητό μου μουσική στην Αγγλία. Όταν γνώρισα μετέπειτα τα παιδιά στην Αθήνα, θέλησα να το διατηρήσω, καθώς πέρα από το νοσταλγικό του χαρακτήρα, είναι και ένα αρκετά εύηχο όνομα».

«Ως γκρουπ υπάρχουμε από το 2018, όμως τα πρώτα μας ουσιαστικά βήματα επισφραγίστηκαν με την κυκλοφορία του EP μας, I’ve Been Writing Lovesongs, το 2020. Tο κομμάτι Moonlight, στο music video του οποίου πρωταγωνιστεί η Νεφέλη Θεοδότου, αγαπήθηκε πολύ. Η μουσική μας βασίζεται στο αισθητικό κομμάτι και θέλουμε μέσα από αυτό να εξωτερικεύουμε το συναίσθημα των τραγουδιών μας. Φυσικά η μουσική μας ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, όμως δίνουμε έμφαση στο να μεταδίδεται ο ήχος μας μέσα από την ανάλογη αισθητική».

Αυτή την περίοδο, οι Jimmy Knows δουλεύουν πάνω στο mixtape τους, το οποίο θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα του τρόπου με τον οποίο θα κινηθούν στη συνέχεια στο άλμπουμ τους. «Όσο περνάει ο καιρός, το περιεχόμενο των τραγουδιών γίνεται πιο βιωματικό καθώς προσπαθώ μέσα από αυτό να φτάσω στην αλήθεια μου, ώστε το αποτέλεσμα που φτάνει στ’ αυτιά των ακροατών να είναι όσο πιο άμεσο και αληθινό γίνεται. Αυτό το στοιχείο δεν υπήρχε τόσο στο EP μας και γι’ αυτό είμαστε πιο χαρούμενοι με τα κομμάτια που δημιουργούμε τώρα», μου εξηγεί ο Γιάννης.

«Μαθαίνουμε και ερωτευόμαστε ο ένας τον άλλον περισσότερο όσο κυλάει ο χρόνος. Νιώθουμε πως κάποια στιγμή θα κάνουμε το βήμα να φύγουμε στο εξωτερικό. Πλέον έχουμε λόγο, έχουμε το συγκρότημα, έχουμε ο ένας τον άλλον. Υπάρχει πίστη σε αυτό που κάνουμε».

«Στις δημιουργίες μας δεν αποτυπώνουμε αισθητά το universal κομμάτι – όχι επειδή δεν έχουμε άποψη πάνω στις κοινωνικές εξελίξεις, αλλά επειδή νιώθουμε πως υπάρχουν πολύ πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να το κάνουν, οι οποίοι θα ασκήσουν επιρροή με το λόγο τους. Δεν χρειάζεται να δίνουμε περισσότερη πληροφορία σε έναν κόσμο που ήδη δέχεται έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών. Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου, όμως είναι εξίσου σημαντικό η πληροφόρηση να είναι έγκυρη και σχετική, να μην φτάνει στην παραπληροφόρηση».

Τα ακούσματά τους, όπως μου αναφέρουν στη συνέχεια της κουβέντας μας, επηρεάζουν στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν. Οι Jimmy Knows έχουν μεγαλώσει με pop και indie ήχους. «Το πιο πρόσφατο υλικό μας είναι επηρεασμένο από τραγουδοποιούς που είναι πιο confessional και storytellers. Δίνουμε έμφαση στο συναίσθημα και την ευαισθησία. Στην Ελλάδα ειδικά, πιστεύουμε πως λείπει αρκετά η ευαισθησία – όχι στη μουσική, αλλά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύλληψη μιας ιδέας και η αποτύπωσή της».

Στο τελευταίο τους live στο six d.o.g.s παρέα με τους Pink Vanity, ήταν η πρώτη φορά που ο Γιάννης και ο Ιάσονας έπαιξαν ως duo και όχι ως full band. «H εμπειρία αυτή ήταν μια πρόκληση για ‘μας και μας ενθουσίασε ιδιαίτερα. Νιώσαμε πως αποδώσαμε πολύ καλά παρόλο που δεν είχαμε μπάσο και δεύτερη κιθάρα – καθώς δύο μουσικοί δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες. Ο κόσμος ήταν πολύ θερμός και η παρουσία του πολύ ουσιαστική. Είχαμε προετοιμαστεί εδώ και καιρό οι δυο μας γι’ αυτό το live και καταφέραμε να αποτυπώσουμε ζωντανά on stage τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και δημιουργούμε».

Το νέο single των Jimmy Knows, Flowered, θα αποκτήσει ένα ακόμη αδελφάκι που θα κυκλοφορήσει λίγο πριν το mixtape. «Ηχογραφήσαμε και γράψαμε τα κομμάτια μόνοι μας, με όποια μέσα διαθέτουμε, κάνοντας μια απόπειρα να φέρουμε στις συνθέσεις έναν live ήχο που θα μεταδώσει την ενέργεια της μπάντας στο stage. Δεδομένου όμως ότι το ηχογραφήσαμε μόνοι μας, το αποτέλεσμα ακούγεται παράλληλα πιο bedroom».

«Μας αρέσει αυτή η αντίθεση γιατί είναι σα να έχεις πάρει κάτι ζωντανό κι αληθινό και να το έχεις συσκευάσει σε ένα πολύ μικρό κουτί για να το χωρέσεις. Ελπίζουμε πως όταν θα είμαστε και πάλι πέντε άτομα on stage, το υλικό μας να έχει τη μεγαλοπρέπεια που θα αναδυόταν εάν ανοίγαμε αυτό το κουτί».

Ακολουθήστε τους Jimmy Knows στο Facebook και το bandcamp
Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα