Η Γλυκερία Μπασδέκη είχε πάθει έρωτα με τον Γιάννη Αγιάννη

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Δεν ξεπέρασα ποτέ τη Φάρσα της Έρσης Σωτηροπούλου. Είμαι ακόμα η Ζιζίκα Καυταντζόγλου και η Δωροθέα Μεγάλου από το εργαστήριο  αστρονομικού μεταβολισμού. Στα πόδια μου δυο μεγάλοι φάκελοι με τα διακριτικά Μασονία –Μέντιουμ, Ιατρικά-Εξωγήινοι κι ένα ακουστικό τηλεφώνου μέσα στο μυαλό μου και το κεφάλι μου να με διαλύει.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Tους Αθλίους του Ουγκώ. Ήταν αυτή η ταύτιση με τον μικρό Γαβριά, ήταν που είχα πάθει έρωτα με τον Γιάννη-Αγιάννη, ήταν όλα αυτά στην κουφόβραση της γενέθλιας Λάρισας και τη Ζωή του Παιδιού στο κομοδίνο.

Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; ‘Όταν αγαπούσα κάποιον γινόμουν η Έμμη Μπόμπρετσμπεργκ στην πρώτη-πρώτη σελίδα της Λέσχης του Τσίρκα. Άφηνα να τρέξουν σάλια, πολλά σάλια στο μαξιλάρι. Στην ουσία περίμενα αυτός ο κάποιος να καταλάβει το ξεπατίκωμα και να τον αγαπήσω πιο πολύ.

Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας ; Το Ηλεκτρικό πρόβατο του Φίλιπ Ντικ μ’έκανε να θέλω απελπισμένα να γίνω η μελαγχολική ρέπλικα Ρέιτσελ. Μερικές φορές νομίζω ότι τα κατάφερα.

Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Το Άννα, να ένα άλλο της Μήτσορα. Την Κασσάνδρα και τον Λύκο της Καραπάνου.Το Εορταστικό Τριήμερο στα Γιάννενα της Σωτηροπούλου. Πρόσφατα το Εις Ελευθερίαν της Σταθοπούλου. Αλλά πιο πολύ-πολύ τις  Ερωτικές Επιστολές Πορτογαλίδας Μοναχής. Ξέρω πολύ καλά ότι εγώ είμαι η Μαριάνα Αλκοφοράντο που εκοιμήθη σε ηλικία 83 ετών στο μοναστήρι της Μπέζα εκ βαθέος έρωτος.

Tα Τέσσερα Θεατρικά της Γλυκερίας Μπασδέκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Bibliotheque

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA