Οι συμμετέχοντες της συμμαχίας ACT UP προσποιούνται τους νεκρούς στην Pride παρέλαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην 5η Λεωφόρο. Ιούνιος, 1991. Φωτογραφία: Donna Binder.
Πόση δύναμη και επιρροή μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στην κοινωνική αλλαγή; Μπορούν οι πολίτες να πυροδοτήσουν μαζική αλλαγή; Η αναρχική ενέργεια της Νέας Υόρκης μας υπενθυμίζει ότι το αντίκτυπο μπορεί να είναι μεγάλο. Είναι δύσκολο να φανταστούμε το μέλλον της Αμερικής, χωρίς να σκεφτούμε πως πολλά -αν όχι όλα- θα πάρουν την κάτω βόλτα. Ο Ξέρετε-Ποιός ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, παρασύροντας τη χώρα σ’ ένα αβέβαιο μέλλον με την υπόσχεση να «κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά».
Η Νέα Υόρκη έχει ήδη γίνει το επίκεντρο των μετελογικών διαμαρτυριών. Χιλιάδες έχουν πάρει τους δρόμους έξω από του Πύργο του Τραμπ στην πόλη του επερχόμενου προέδρου, συμπεριλαμβανομένης και της Lady Gaga. Ωστόσο, χρειάζεται μόνο μια γρήγορη ματιά στην πρόσφατη ιστορία για να δείτε πως η πιο μεγάλη πληθυσμιακά πόλη της Αμερικής έχει γίνει πεδίο μάχης για τον συνεχιζόμενο αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολλών.
Κινητοποιήσεις απλών πολιτών, όπως οι εξεγέρσεις του Stonewall το 1969 και του Occupy Wall Street το 2011, έχουν δείξει πως ο ακτιβισμός των μεμονωμένων πολιτών μπορεί να πυροδοτήσει μαζική αλλαγή. Αλλά αυτές οι δύο μνημειώδεις κινητοποιήσεις τερμάτισαν δύο δεκαετίες ακραίων αλλαγών. Για να πιάσετε το εντυπωσιακό επαναστατικό πνεύμα της πόλης, δείτε παρακάτω κάποιες από τις φωτογραφίες της έκθεσης «Whose Streets? Our Streets!: 1980-2000» που φιλοξενείται στο Κέντρο Ντοκιμαντέρ Μπρονξ:
Καταληψίες προσπαθούν να υπερασπιστούν το κτίριό τους μπλοκάροντας τον δρόμο με αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και σκουπίδια, πριν από αναμενόμενη επίθεση της αστυνομίας στην East 13th Street, το 1995. Φωτογραφία: Andrew Lichtenstein.
Από το 1980 μέχρι και το 2000, αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν το χρονικό της ταχείας οικονομικής και δημογραφικής αλλαγής στην πόλη. Από πορείες για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και διαδηλώσεις LGBT μέχρι φυλετικές εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες πολέμου, η συλλογή της δουλειάς πάνω από 38 φωτορεπόρτερ, ρίχνει λίγο φως στην πλούσια κοινωνική ιστορία των γεμάτων ζωντάνια κοινοτήτων την Νέας Υόρκης.
Οι φωτογραφίες προσφέρουν μία ξεχωριστή ματιά στις καθημερινές μάχες των γενναίων πολιτών, καθώς διαμαρτύρονται αντιμέτωποι με την κρίση του AIDS, την αύξηση της ανάπλασης, της βαρβαρότητας της αστυνομίας και των θρησκευτικών αναταραχών. Παρόλο που οι εικόνες αντικατοπτρίζουν στιγμές έντασης, αιχμαλωτίζουν επίσης την συγκλονιστική ενότητα σε προβληματικούς καιρούς και είναι -αν μη τι άλλο- μία καλοδεχούμενη υπενθύμιση ότι μπορούμε ακόμη να ακολουθήσουμε τα ραγδαία βήματά τους στο δικό μας αβέβαιο πολιτικό σκηνικό.
Συγκέντρωση υπέρ της επιλογής στην έκτρωση. Φωτογραφία: Sandra Lee Phipps.
Διαδηλωτές υπέρ της επιλογής στο Μανχάταν διαδηλώνουν κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου την 3η Ιουλίου 1989, η οποία περιόρισε την Roe V Wade. 24 συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένης και της ακτιβίστριας Mary Lou Greenberg, καθώς ορμούσαν στην Γέφυρα του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Nina Berman.
Κάτοικοι του Μπρούκλιν κρατάνε ψηλά καρπούζια για να κοροϊδέψουν μαύρους διαδηλωτές στην κυριαρχούμενη από Ιταλούς γειτονιά, μετά από την αθώωση του Keith Mondello, που πυροβόλησε τον 16χρονο αφροαμερικανό Yusef Hawkins τον Μάιο του 1990. Φωτογραφία: Ricky Flores.
Μία ομάδα με το όνομα “Women in Mourning and Outrage” κρατούν φωτογραφίες του Amadou Diallo, κατά την διάρκεια μιας συγκέντρωσης μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη. Η συγκέντρωση οργανώθηκε μετά την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών που εμπλέκονταν στον πυροβολισμό του Diallo, ο οποίος ήταν άοπλος. Φωτογραφία: Ricky Flores.
Ένας διαδηλωτής απομακρύνεται σε φορείο κατά την διάρκεια της δράσης του ACT-UP “Stop the Church”, στον καθεδρικό ναό του Αγ. Πατρικίου στις 10 Δεκεμβρίου 1989. Φωτογραφία: Brian Palmer.
Ένας άνδρας διαδηλώνει για την θανατική ποινή που έχει μεταβιβαστεί στον Μούμια Αμπού Τζαμάλ, ο οποίος καταδικάστηκε για την δολοφονία ενός αστυνομικού στην Φιλαδέλφεια. Φωτογραφία: Sylvia Plachy.
Νεοϋορκέζοι διαδηλωτές παίρνουν τους δρόμους σε απάντηση της αθώωσης των αξιωματικών που ξυλοκόπησαν τον Rodney King. Κάποια ασιατικά μαγαζιά όπως αυτό βανδαλίστηκαν. Απρίλιος 1992. Φωτογραφία: Linda Rosier.
Η Συμμαχία Δράση Γυναικών (Women’s Action Coalition) διαδηλώνει στο άνοιγμα του Guggenheim Soho για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη γυναικών καλλιτεχνών στην εναρκτήρια έκθεση του μουσείου. 25 Ιουνίου 1992. Φωτογραφία: Lisa Kahane.
Διαδήλωση Ημέρα της Οργής στον σταθμό του μετρό Jay Street-Borough Hall, μετά την ετυμηγορία για το Howard Beach στις 21 Δεκεμβρίου 1987. Τρεις υποστηρικτές βρέθηκαν ένοχοι ανθρωποκτονίας για τον θάνατο του Michael Griffith, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε και κυνηγήθηκε μέχρι θανάτου. Φωτογραφία: Ricky Flores.
Πηγή: Dazed