Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Η χαρά για το γνωστό άγνωστο στο φεστιβάλ Animasyros

Καθώς πλησιάζανε οι μέρες του Φεστιβάλ Animasyros, η προσμονή μου για τη φετινή Αγορά μου θύμιζε κάπως εκείνη την αγωνία που είχαμε παιδιά για την πρώτη μέρα στα σχολεία. Εκείνη τη χαρά για το γνωστό άγνωστο…

Το γνωστό είναι ότι φτάσαμε στην 6η χρονιά διοργάνωσης της Αγοράς του φεστιβάλ στην αγαπημένη Σύρο, με εξαιρετικούς όπως πάντα καλεσμένους, καινούργιους και παλιούς φίλους. Αδημονώ λοιπόν να μάθω τα πάντα από τον υποψήφιο για Οscar Τomm Moore και τον Ross Stewart που θα παρουσιάσουν το making of του περιπετειώδους «Wolfwalkers», την τελευταία  παραγωγή του διάσημου Cartoon Saloon. Δεν βλέπω τη στιγμή να γνωρίσω την καταπληκτική animator, illustrator, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Signe Baumane που θα μας αποκαλύψει τα δημιουργικά μυστικά της τελευταίας της ταινίας «My love affair with marriage» – είδα το βίντεο που θα παρουσιάσει και έχουν γλυκάνει τα μάτια μου με τα ταξίδια της πρωταγωνίστριας στους σταθμούς-δεσμούς της ζωής της… Κρατώ δροσερό ένα ποτήρι λευκό κρασί και πολλές ερωτήσεις για τη φετινή φεστιβαλική χρονιά υποδεχόμενη τη μοναδική Νancy Phelps, δημοσιογράφο με άπειρες δημοσιεύσεις στο CARTOON και το ΑΝΙΜΑΤΟΟΝ καθώς και στο προσωπικό της blog, Animation World Network (AWN). Αγωνιώ να μην λιώσει το χωνάκι παγωτό με το οποίο περιμένω τη φίλη και κορίτσι θαύμα του animation Tunde Vollenbroek, (40M views για το 7λεπτο ολοζώντανο «Scrambled», την τελευταία της παραγωγή!).

Προετοιμάζομαι για να περιηγηθώ στο Da House studio που είναι, ναι, στην Αθήνα, από τον ιδρυτή του Κωνσταντίνο Κακαρούντα και την παραγωγό Μαρία Μαυροειδή.

Έχω έτοιμο όλο τον VR-AR εξοπλισμό μου και επιτέλους θα γνωρίσω από κοντά και το δικό μας κορίτσι θαύμα, την Αλεξία Κυριακοπούλου, VR Director/Producer και θα ακούσω την ιστορία του «The Line» για το οποίο κέρδισε βραβείο Εmmy το 2020!

Θα έχω και τα χαρτομάντηλα κοντά μου, όταν ο Τζώρτζης Κόντος θα παρουσιάσει το making of της ταινίας του «Sevarambes», ένα project το οποίο παρουσίασε στο Pitching Forum του Animasyros μερικά χρόνια πριν -και πάντα με συγκινεί ότι έργο ευδοκιμεί στον κήπο της Αγοράς.

Και κάπου εκεί, μαζί με αρκετούς ακόμη εκλεκτούς καλεσμένους, παίρνει μια ανάσα η χαρά του σχετικά γνωστού συναπαντήματος, για να ξεκινήσει το μεγαλείο της χαράς του Καινούργιου!

Εδώ κανονικά στο σχολείο, όταν πετύχαιναν τα όνειρά μας για την επόμενη χρονιά, βγάζαμε κραυγές δυνατές… Έτσι πέτυχε και το δικό μας όνειρο και για πρώτη φορά φέτος, το Τμήμα της Αγοράς συνεργάζεται με την αντίστοιχη Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Αννεσύ (Annecy festival – MIFA) το μεγαλύτερο επαγγελματικό γεγονός παγκοσμίως στο χώρο του animation!

Κοιτώ λοιπόν συνεχώς την ώρα που δεν περνά, για να παρακολουθήσω κι εγώ σαν μαθητούδι, μαζί με τους δημιουργούς των έξι υπό ανάπτυξη επιλεγμένων projects, το τριήμερο σεμινάριο της  Géraldine Baché, επικεφαλής των projects της Αγοράς του Αννεσύ και του Γάλλου παραγωγού Antoine Liétout της εταιρίας Laïdak Film και να ρουφήξω όση περισσότερη γνώση μπορώ. Στη συνέχεια, όλοι μαζί θα καρδιοχτυπήσουμε στο Pitching Forum, όπου οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν τα projects τους και το καλύτερο θα πάρει το εισιτήριο για να συμμετάσχει στην Αγορά του Αννεσύ το 2021. Από τα έξι επιλεγμένα projects τα 4 είναι Ελληνικής παραγωγής, 1 Κυπριακής και ένα από την Πορτογαλία.

Ζω έξι αγωνίες μαζί αλλά η ευτυχία μου είναι πολύ μεγάλη γιατί το 13ο Αnimasyros με την 6η Agora του, μεγαλώνουν όμορφα. Και με την phygital φετινή εκδοχή του –παράλληλες προβολές σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου και σε live streaming, μέσω πλατφόρμας–, μεγαλώνει και το διεθνές κοινό μας στον πλανήτη…

Περισσότερες πληροφορίες: animasyros.gr

 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA