Categories: ΒΙΒΛΙΟ

H βιβλιοθήκη του μέλλοντος χτίζεται στην Αθήνα

Πώς ορίζεται η προσωπική ευτυχία και πως η συλλογική προκοπή; Το μόνο σίγουρο είναι ότι πριν από, μερικά μόλις, χρόνια όλοι στροβιλιζόμασταν σε ένα πολύ διαφορετικό κυκεώνα υπαρξιακής αναζήτησης. Τα πράγματα, βέβαια, άλλαξαν κι όλοι αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες. Όμως, σ’ αυτό το αγχωτικό περιβάλλον της κρίσης, ξεπήδησαν νέες ιδέες και με κάποιο μαγικό τρόπο βρέθηκαν και οι άνθρωποι για να τις στηρίξουν. Μια από αυτές τις ελπιδοφόρες δράσεις είναι το Future Library, ένα δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο αναπτύσσεται με γνώμονα τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τα κοινωνικά δίκτυα. Προετοιμάζει τις βιβλιοθήκες ώστε να συνδεθούν με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, όταν αυτή θα μεταφερθεί στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα  Σταύρος  Νιάρχος. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο, μετά από την επιτυχημένη πορεία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, θέλησε να πολλαπλασιάσει αυτό το φαινόμενο. Η Δέσποινα Γερασιμίδου έχει μερικές απαντήσεις.

Ποιοι άνθρωποι δουλεύουν για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Future Library κι αποτελούν την κινητήριο δύναμή του;

Ο κορμός της ομάδας είναι βασισμένος στη Βέροια και προέρχεται από τη Δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας, κάποιοι είναι επίσης στην Αθήνα και κάποιοι εκτός Ελλάδας. Βασικοί παίκτες του παιχνιδιού είναι φυσικά πολλοί εξωτερικοί συνεργάτες από όλη την Ελλάδα και κυρίως οι υπάλληλοι από 120 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας, με τις οποίες συνομιλούμε καθημερινά και κυρίως διαδικτυακά .

Ποιες είναι οι δράσεις που έχει να επιδείξει το Future Library μέχρι σήμερα στην Ελλάδα;

Συνολικά μέχρι σήμερα σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες του δικτύου του Future Library έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5.800 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις της χώρας, με πάνω από 115.000 συμμετέχοντες (παιδιά, εφήβους και ενήλικες). Διοργανώνουμε προγράμματα επιμόρφωσης βιβλιοθηκονόμων (βιωματικά σεμινάρια). Το πρόγραμμα έχει επίσης  προσφέρει 36.160 βιβλία σε 117 Βιβλιοθήκες, τις οποίες έχει ενισχύσει και με τεχνολογικό εξοπλισμό. Πέρυσι το Future Library ανακαίνισε 8 παιδικά τμήματα βιβλιοθηκών στην Κεντρική Μακεδονία, κατά το πρότυπο της Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Φέτος το Future Library ανακαινίζει 9 βιβλιοθήκες και μετατρέπει ένα τμήμα τους σε MediaLab.

Να ένας όρος που δεν τον έχουμε ακούσει ξανά. Μπορείς να μας περιγράψεις τι ακριβώς είναι το  MediaLab και σε τι θα χρησιμεύει;

Το MediaLab είναι για εμάς ακριβώς ο ορισμός της σύγχρονης Δημόσιας βιβλιοθήκης, όπως την οραματιζόμαστε και την κάνουμε πραγματικότητα, κυρίως γιατί τις υπηρεσίες του τις σχεδιάσαμε από την αρχή μαζί με τον κόσμο και τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών. Αποτελείται από τρεις συνήθως χώρους, ένα co-workinglounge, ένα στούντιο ηχογράφησης και επεξεργασίας μουσικής και βίντεο και ένα brainstormingroom. Το άνοιγμα των χώρων θα γίνει με ένα διήμερο Μαραθώνιο Δημιουργικότηταςστις 6 και 7 Δεκεμβρίου και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες. Θα π.χ. σεμινάρια για το youtube, εργαστήρια φωτογραφίας, μουσικής, ραδιοφώνου, yoga, μαγειρικής κ.α.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά σας, η κορύφωση του Μαραθωνίου Δημιουργικότητας είναι το Future Library Unconference  2013 που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Ποιο είναι το θέμα και η φιλοσοφία στην οποία βασίζεται;

Γενικότερα δεν έχουμε ακαδημαϊκή προσέγγιση στο συνέδριό μας. Γι’ αυτό το αποκαλούμε και unconference. Το θέμα μας μπορεί να καλύψει ο,τιδήποτε καινοτόμο και ότι θεωρούμε, πως θα εμπνεύσει τον κόσμο των βιβλιοθηκών και όχι μόνο. Φέτος, λοιπόν λέμε, ότι οι βιβλιοθήκες χρειάζεται να είναι δημιουργικές για να εμπνεύσουν την κοινωνία. Being creative, inspiring the community.. Φέτος, προσπαθήσαμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά στο συνέδριο και νομίζω, ότι κάτι έχουμε καταφέρει. Εξασφαλίσαμε το διεθνή και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του. Ανάμεσά μας θα βρίσκονται περί των 100 ανθρώπων από περίπου 20 χώρες του εξωτερικού.

Είσαι ένας νέος άνθρωπος με όρεξη και κέφι. Ποια είναι η θέση σου και τι ακριβώς κάνεις για το Future Library;

Σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα του Future Library, συντονίζω το σύνολο των δράσεων. Έχουμε όλοι συνολική ευθύνη για το πρόγραμμα του Future Library. Το mantra μας είναι‘everything is our problem’!

Πως ξεκίνησε η σχέση σου με το Future library και γιατί επέλεξες να εργαστείς γι αυτό το πρότζεκτ;

Ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης, όπου έμενα, όταν πολύ γρήγορα εμφανίστηκε μπροστά μου το FutureLibrary και πραγματικά με συνεπήρε. Και με έφερε στη Βέροια. Δε φανταζόμουν ποτέ, ότι θα έβρισκα τη δουλειά των ονείρων μου.

Σε μια εποχή κρίσης η δουλειά σού δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεσαι ευτυχισμένη;

Πάρα πολύ, αλλά χτύπα ξύλο!

Κρατώ την πρότασή σου για τη χρησιμότητα των δημόσιων βιβλιοθηκών και αναρωτιέμαι αν τελικά, μπορεί το Future Library να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως σύμμαχος στην ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση; 

Η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση θα πρέπει να είναι κάτι το αυτονόητο για μια δημόσια βιβλιοθήκη.

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και επαναπροσδιορίζονται, τι αποτύπωμα πιστεύεις ότι θα αφήσει στο πέρασμά του το Future Library; 

Το Future Library μπορεί να αποδείξει ότι οι δημόσιοι οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να  γίνουν δημιουργικοί και να δώσουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που κόσμου. Μπορεί να επαναπροσδιορίσει το δημόσιο χώρο ως ένα χώρο, όπου μπορεί ο πολίτης να δημιουργήσει.

Tο πρόγραμμα του Future Library για το 2014 θα ανακοινωθεί στο συνέδριο. Όποιος ενδιαφέρεται, θα μπορέσει να παρακολουθήσει το συνέδριο στο Μουσείο Μπενάκη στις 9 και 10 Δεκεμβρίου  (αφού κάνει πρώτα αίτηση για αυτό στο site  http://2013.futurelibrary.gr

Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να το παρακολουθήσει  διαδικτυακά μέσω live streaming 

 

Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου