H Πέλα Σουλτάτου χαϊδεύει και μυρίζει τα αγαπημένα της βιβλία

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; «Το καπλάνι της βιτρίνας» ήταν το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που ζήτησα να διαβάσω, καθώς μου άνοιξε την όρεξη ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη σε κάποιο σχολικό εγχειρίδιο. Ίσως στο Ανθολόγιο.

Πριν από το «Καπλάνι της βιτρίνας», είχα δεχτεί ως δώρα κάποια βιβλία που παρά το ότι μπήκα στον κόπο να διαβάσω κάποιες σελίδες τους ή ψυχαναγκάστηκα να τα ολοκληρώσω, δεν ήταν εκείνα που με ώθησαν στην σχεδόν παθολογική βιβλιοφαγία που έμελλε να βιώσω τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Κανένα. Και από όσο με γνωρίζω, δε νομίζω να σπαταλήσω χρόνο για δεύτερη ανάγνωση ακόμα και αν πρόκειται για το αριστούργημα όλων των εποχών. Κι αυτό γιατί έχω τέτοια λύσσα με το διάβασμα (και όχι μόνο λογοτεχνίας) ώστε θέλω να διαβάσω όσο περισσότερα βιβλία δύναμαι στο πεπερασμένο του βίου μου.

Όμως αυτό που συχνά μου συμβαίνει είναι να ανατρέχω στη βιβλιοθήκη, να ανασύρω κάποιο ανάγνωσμα, να το χαϊδεύω, να το μυρίζω. Ερωτική σχέση. Κάποτε αναζητώ μαρκαρισμένα εδάφια κι άλλοτε κλείνω τα μάτια, ανοίγω μια τυχαία σελίδα, πέφτει το βλέμμα σε παράγραφο και τη διαβάζω κάπως σαν τυχερά κούκις. Είχε μία αντίστοιχη σκηνή στο «Κορίτσια Καριέρας» του Μάικ Λη.

Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Κι αν ακόμα αυτό συμβαίνει, που ασφαλώς και συμβαίνει, δε γίνεται σε συνειδητό επίπεδο. Μου φαίνεται εντελώς επιτηδευμένο και φαιδρό να σε οδηγήσει ένα βιβλίο σε παρεκτροπές και κουτουράδες. Εκτός και αν διαβάσεις Μαύρη Μαγεία, ας πούμε.

Την μέσα μου ανοησία επιτείνουν ενδεχομένως τα βιβλία. Μετά τον  «Έρωτα στα χρόνια της χολέρας» ήθελα κι εγώ να ζήσω έναν μακροβιότατο κι ανεκπλήρωτο πόθο. Ή μετά τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι» μού γεννήθηκε η επιθυμία να συνδεθώ με παράφορο πάθος με κάποιον μπρουτάλ τύπο. Και βέβαια μετά τα βιβλία του Λένου Χρηστίδη θέλω να πάρω ναρκωτικά και κάθε που διαβάζω Μπουκόφσκι θέλω να πιω μέχρι λιποθυμίας. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δε συμβαίνει και συνεχίζω να ζω το ίδιο ανόητα με πριν.

Πάντως τα ιερά κείμενα είναι που ωθούν τους ανθρώπους σε ανοησίες, για να σας δώσω μία απάντηση.

Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας ; Όχι. Γεννήθηκα συγγραφέας. Και αν ακόμα δεν υπήρχε η τέχνη του λόγου, θα την είχα εφεύρει. Πριν απ’ τα μάτια μου ήμουν φως, πριν απ’ τον έρωτα, έρωτας κλπ. Εννοείται, καλέ, πως με ενέπνευσαν τα βιβλία. Μας έχει καταστρέψει το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, καθώς με τον έντονο και πιστό του προσανατολισμό προς τις ανθρωπιστικές σπουδές, έχει δημιουργήσει γενιές επίδοξων γραφιάδων. Περισσότεροι είμαστε οι συγγραφείς από τους αναγνώστες.

Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Ευχηθείτε μου να έρθει κάποτε η στιγμή που θα έχω την πολυτέλεια να παραδεχτώ ποιο βιβλίο δε θα ήθελα να έχω γράψει.

Το μυθιστόρημα της Πέλας Σουλτάτου «Ανκόρ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου