Categories: ΚΟΜΙΚ

5+1 ελληνικά κόμικ που αξίζει να διαβάσετε

Το κόμικ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι ανεβαίνει συνεχώς: όλο και περισσότερες ξένες εκδόσεις μεταφράζονται στα ελληνικά, τα ελληνικά graphic novels όλο και πυκνώνουν, πρόσφατα γνωρίσαμε και την πρώτη περιοδική έκδοση μετά από καιρό (Μπλε Κομήτης) ενώ η μεγάλη προσέλευση κάθε χρόνο στο Comicdom, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται έμπρακτα για την ένατη τέχνη. Εδώ συγκεντρώνουμε 5+1 ελληνικά κόμικ που πρέπει να γνωρίζετε και με τα οποία μπορείτε να εισαχθείτε στο σύμπαν των ντόπιων κόμικ.

Μπλε Κομήτης (Εκδόσεις Polaris)

Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις στο χώρο του εγχώριου κόμικ, ο Μπλε Κομήτης, αποτελεί την πρώτη περιοδική έκδοση μετά από αρκετό καιρό (σε παράδοση περιοδικών όπως η Βαβέλ και το ένθετο 9 στην Ελευθεροτυπία) και μπορείτε να τον βρίσκετε στα ράφια των περιπτέρων και των βιβλιοπωλείων κάθε τρεις μήνες, με τα δύο πρώτα τεύχη να έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Πίσω από το περιοδικό βρίσκονται ο Γιώργος Γούσης (αρχισυντάκτης) και ο Δημοσθένης Παπαμάρκος που ευθύνονται επίσης για το επιτυχημένο graphic novel, Ερωτόκριτος, διασκευή του γνωστού έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ο Μπλε Κομήτης πέρα από κόμικ από παλαιότερους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους artists του χώρου, επιδιώκει τη σύνδεση με άλλες τέχνες, φιλοξενώντας στις σελίδες του και διηγήματα αλλά και συνεντεύξεις ανθρώπων όπως ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης στο πρώτο τεύχος.

Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Γιώργος Γούσης στην Popaganda: «Το περιοδικό βγήκε σε ένα πολύ καλό timing που υπάρχει άνοδος εκδοτικά σε κόμικ που αφορούν ένα μεγάλο κοινό. Εδώ δεν έχουμε βιομηχανία που προτείνει συγκεκριμένη νοοτροπία ή ποσότητα όπως πχ. στην Ιαπωνία με τα manga. Το κοινό άρα εδώ έχει μεγαλύτερη βεντάλια επιλογών κι αρχίζουν να εκδίδονται πράγματα που αφορούν ανθρώπους που διαβάζουν λογοτεχνία, πάνε σινεμά, θέατρο».


Εξάρχεια, Το Πικρό Νεράντζι (Δημήτρης Μαστώρος-Nicolas Wouters, Εκδόσεις Χαραμάδα)

Ο Δημήτρης Μαστώρος ζει στις Βρυξέλλες αλλά πέρασε την εφηβεία του στην σημαίνουσα αθηναϊκή γειτονιά. Αποφάσισε, μαζί με τον Βέλγο Nicolas Wouters που έγραψε το σενάριο, να φτιάξουν μαζί μία ιστορία που διαδραματίζεται στα Εξάρχεια. Πρωταγωνιστής ο 27χρονος Νίκος που επιστρέφει από το εξωτερικό στην γειτονιά κι εκεί συναντά παλιούς γνωστούς αλλά γνωρίζει και νέους ανθρώπους στην πορεία, όλα αυτά μέσα από μία σχεδόν noir ατμόσφαιρα που αποπνέουν τα ασπρόμαυρα καρέ του κόμικ.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια κι η σχεδόν φωτογραφική αποτύπωση των δρόμων είναι πραγματικά αξιοθαάμαστα, δεδομένου ότι το κόμικ γεννήθηκε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και μάλιστα, κατά το ήμισυ από άνθρωπο που δεν είχε ποτέ επαφή με τη γειτονιά. Το κόμικ κυκλοφόρησε πρώτα στα γαλλικά του από τις εκδόσεις Futuropolis, και κατόπιν μεταφράστηκε στα ελληνικά. Όπως υποστηρίζει κι ο ίδιος ο Δημήτρης Μαστώρος: «Αυτό το βιβλίο είναι ευκαιρία να δείξουμε λεπτομέρειες. Υπάρχει αυτό που βλέπεις και μετά καταλαβαίνεις τα παρασκήνια. Ήθελα ένας ξένος να ταξιδέψει. Να βολτάρει σε μια όμορφη σαπίλα, να ψάξει τι κρύβει αυτή η ιστορία από πίσω. Μετά είναι και οι ξένοι που γνωρίζουν την Αθήνα και μπορούν να καταλάβουν τις αναφορές. Οι Έλληνες του εξωτερικού ήθελα να βρουν πιστά αποτυπωμένο ένα μέρος που γνωρίζουν».


Γρα-Γρου (Τ.Ζαφειριάδης-Γ.Παλαβός-Θ.Πέτρου, Εκδόσεις Ίκαρος)

Το Γρα-Γρου είναι μία ιστορία που ξετυλίγεται στο ομώνυμο εστιατόριο στο Βέρμιο και σήμα-κατατεθέν για τη Βόρεια Ελλάδα. Μία κοπέλα που θέλει να διασχίσει τη γέφυρα που βρίσκεται κοντά, κάθεται ως περαστική στο Γρα-Γρου, αλλά τελικά η επίσκεψη κρατά παραπάνω από το αναμενόμενο. Πρόκειται για ένα graphic novel που μπλέκει το χθες με το σήμερα, αλλά και τη ρεαλιστική αφήγηση με το φανταστικό στοιχείο. Αν όμως ξεχωρίζει περισσότερο για κάτι, αυτό είναι το διαδραστικό στοιχείο, μιας και μέσα σε αυτό θα βρείτε ένα QR code, με το σκανάρισμα του οποίου θα ακούσετε την πρωτότυπη μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη που συνοδεύει μουσικά όσα εκτυλίσσονται στα καρέ.


Κουραφέλκυθρα (Αντώνης Βαβαγιάννης, Jemma Press)

Ξεκίνησε ως διαδικτυακό κόμικ μέσα από το socomic.gr, εξάπλωσε τη φήμη του μέσα από την σελίδα στο Facebook Κουραφέλκυθρα – Δεν είναι καν λέξη, αλλά έχει γνωρίσει ήδη και μερικές χάρτινες εκδόσεις, με πιο πρόσφατη την παραπάνω. Είναι οπωσδήποτε ένα από τα πιο αστεία και σουρεαλιστικά ελληνικά κόμικ που μπορείτε να βρείτε. Ο δηημιουργός του, Αντώνης Βαβαγιάννης, είχε δηλώσει το 2016 στην Popaganda: «Τα κουραφέλκυθρα είναι ιδέα. Όχι ψέματα, τα κουραφέλκυθρα είναι κόμικ. Συγγνώμη πάντα τα μπέρδευα αυτά τα δύο. Προέκυψαν κάπου στο 2007 και είναι μια συλλογή από καμμένα αστεία κι αλλοπρόσαλλους χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν αρχικά σαν μια δική μου εκδοχή του περιοδικού Βαβούρα, στο οποίο υπήρχαν επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους ήταν σχεδόν ίδιες σε κάθε τεύχος. Βέβαια, επειδή με την προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους δεν τα πάω πολύ καλά, εξελίχθηκε σε κάτι τελείως διαφορετικό».


Hard Rock -School, Drugs & Rock ‘n’ Roll (Τάσος Μαραγκός, Jemma Press)

Ο συγκεκριμένος τόμος συγκεντρώνει όλα τα κόμικ επεισόδια του Hard Rock του Τάσου Μαραγκού όπως δημοσιεύτηκαν στα Krak Comics, μαζί με ένα νέο επεισόδιο 26 σελίδων. Πρωταγωνιστεί ο 17χρονος Μάρκος που ζει στη Σύρο, με την ονομασία του νησιού να προέρχεται από το φοινικικό Συρ που δεν σημαίνει παρά…σκληρός βράχος. 


Ντίσκο Αυτοκτονία (fanzine)

Η Ντίσκο Αυτοκτονία είναι το fanzine ενός μόνο ανθρώπου, όλο φτιαγμένο στο χέρι, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, μοιράζει τις σελίδες του μεταξύ μουσικής και κόμικ, κι είναι οπωσδήποτε το πιο ζοφερό εγχώριο κόμικ που μπορείτε να βρείτε. Περισσότερα επ’ αυτού είπε ο ίδιος ο δημιουργός του στην Popaganda που ονομάζεται -πώς αλλιώς;- Disco Suicide: «Όλα αυτά που ζούμε είναι κάτι σαν δυστοπικό κόμικ – οπότε δεν βρίσκω το λόγο να μην συμπεριφερθούμε και εμείς σαν χαρακτήρες ενός δυστοπικού κόμικ. Ας σχεδιάσει ο καθένας την εκδοχή του για το τέλος και ας την ζήσει. Ας νικήσει η τρέλα, να ‘χουμε ιστορίες να λέμε. UP THE DISCO PUNX».

Ελένη Τζαννάτου