Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

Grammys 2022: Ο φόρος τιμής της Eilish στον Hawkins, το ηχογραφημένο μήνυμα του Zelenskyy και μερικά ακόμη highlights

Όπως βλέπουμε να συμβαίνει με τα Oscars, έτσι και στην περίπτωση των μουσικών βραβείων Grammys, τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και οι θεατές, στρέφονται τα τελευταία χρόνια στην ανθρωπιστική τους διάσταση. Λογικό, θα σκεφτεί κανείς, δεν γίνονται και λίγα σε αυτόν τον κόσμο. Επίσης λογικό, αν αναλογιστούμε πως το ενδιαφέρον του κόσμου για τα βραβεία αυτά καθ’ αυτά έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς δεκάδες ακόμη μουσικά είδη, καλλιτέχνες και συγκροτήματα του μουσικού χάρτη, αποκλείονται από τη διαδικασία.

Φέτος, μερικές μόλις ημέρες μετά την Τελετή των Oscars, τα Grammy Awards πραγματοποιήθηκαν στο MGM Grand Garden Arena στο Las Vegas, με οικοδεσπότη της βραδιάς τον Τρέβορ Νόα, για δεύτερη χρονιά. Ανατρέχοντας σε όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της Τελετής, υπάρχουν ορισμένες στιγμές που σίγουρα θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε όταν ξεχάσουμε ποιος απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο άλμπουμ ή τραγούδι της χρονιάς.

Αν και δεν σημειώθηκαν «σκανδαλώδη» γεγονότα, δεν έλειψε η αναφορά στο χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock κατά τη διάρκεια των Όσκαρ. «Εντάξει, θα απονείμω αυτό το βραβείο και πιστεύω ότι όσοι βρίσκεστε απόψε εδώ θα μείνετε 50 μέτρα μακριά μου», αστειεύτηκε ο παρουσιαστής του τραγουδιού της χρονιάς, Questlove, ο οποίος είχε αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, αμέσως μετά το πολυσυζητημένο χαστούκι.

Εμείς είδαμε, ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες στιγμές από την Τελετή των Grammy Awards 2022:

Η Billie Eilish αποτίει φόρο τιμής στον ντράμερ των Foo Fighters, Taylor Hawkins

Η Billie Eilish έφερε στην σκηνή θόρυβο και βροχή σε μια βροντερή ερμηνεία του single της “Happier Than Ever”, στο προσκήνιο της οποίας βρέθηκε ο αγαπητός πρώην ντράμερ των Foo Fighters, Taylor Hawkins, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 25 Μαρτίου ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Κολομβία με το συγκρότημα.

Η Eilish εμφανίστηκε μαζί με τον αδελφό της Finneas on stage φορώντας ολόμαυρο φαρδύ t-shirt, στη στάμπα του οποίου υπήρχε μια χαμογελαστή φωτογραφία του Hawkins. Καθώς η ένταση του κομματιού κορυφωνόταν, η προσομοίωση της καταιγίδας μούσκεψε το πουκάμισο που φορούσε η Billie αρχικά πάνω από το t-shirt. Στο τέλος, χαμογελώντας πλατιά, έσφιξε με τα χέρια της το μπλουζάκι και το αποθεώνοντας τον Hawkins, υπό το δυνατό χειροκρότημα του κοινού.

Ο Chris Stapleton τιμά τις θυσίες των καλλιτεχνών στο δυναμικό acceptance speech του

Πάντα ταπεινός, ο Chris Stapleton ανέβηκε στη σκηνή των Grammys για να παραλάβει το βραβείο για το καλύτερο κάντρι άλμπουμ της χρονιάς, με τίτλο “Starting Over” και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αποτίοντας φόρο τιμής στις θυσίες που χρειάζεται συχνά να κάνουν οι μουσικοί και όλοι οι καλλιτέχνες για την ίδια τους την τέχνη.

«Σήμερα είναι τα γενέθλια των διδύμων μου – είναι 4 ετών. Οπότε σκέφτομαι πολύ τη μικρή θυσία που έκανα για να βρεθώ εδώ, χάνοντας τα σημερινά τους γενέθλια», είπε ο Chris Stapleton στο σύντομο αλλά γλυκό και εμπνευστικό acceptance speech του. «Όλοι σε αυτή την αίθουσα έχουμε κάνει κάποια θυσία για να βρισκόμαστε εδώ πάνω και να συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Δεν ξέρω ποια είναι αυτή η θυσία για τον καθένα και την κάθε μία, όμως ξέρω ότι μερικές φορές πονάει πολύ. Όλοι μας ελπίζουμε ότι την κάνουμε για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέρος, στο οποίο οι άνθρωποι θα αγαπούν ο ένας τον άλλον», κατέληξε.

Η Donatella Versace βοηθά την Dua Lipa και την Megan Thee Stallion να αναβιώσουν μια iconic στιγμή της Mariah Carey και της Whitney Houston

Η Donatella Versace ένωσε τις δυνάμεις της με τη «μούσα» της, Dua Lipa, αλλά και την Megan Thee Stallion, όταν η τελευταία κατηγόρησε τη Lipa ότι της έκλεψε το look, με την Dua να σχολιάζει πως την είχαν ενημερώσει ότι το φόρεμά της ήταν ραμμένο αποκλειστικά για την ίδια – και όλα αυτά καθώς παρουσίαζαν τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη της χρονιάς.

Φυσικά, επρόκειτο για ένα ευχάριστο και ανάλαφρο σκετσάκι. «Κυρίες, μην τσακώνεστε», ακούστηκε να λέει στη συνέχεια η Versace στα ιταλικά καθώς ανέβαινε τα σκαλιά κατευθυνόμενη προς τις δύο καλλιτέχνιδες. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, τράβηξε μέρος του υφάσματος των φορεμάτων τους, αποκαλύπτοντας τις φούστες τους. Η στιγμή αποτέλεσε ένα tribute στην εποχή που η Mariah Carey και η Whitney Houston μοιράζονταν τη σκηνή στα MTV Video Music Awards του 1998, φορώντας πανομοιότυπα καφέ φορέματα.

Στην αρχική εκδοχή, η Carey και η Houston είχαν αποσπάσει το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου, όταν η πρώτη είχε πει πως «έρχεται προετοιμασμένη» για τέτοιες περιστάσεις και τράβηξε το κάτω μέρος του φορέματός της, αποκαλύπτοντας μια μίνι φούστα. Τότε η Χιούστον κάνει το ίδιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει μια εικονική έκκληση για υποστήριξη

Στην ίσως πιο απρόβλεπτη στιγμή της βραδιάς, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε σε γιγαντοοθόνη με ένα ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά, κάνοντας έκκληση στο κοινό να υποστηρίξει τους αγώνες του έθνους του ενάντια στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή. Η εμφάνισή του έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς όταν η συμπαρουσιάστρια των Όσκαρ, Έιμι Σούμερ, είχε προτείνει την ίδια ακριβώς ιδέα για τα βραβεία, αυτή δεν απέδωσε καρπούς.

Αν και τα Όσκαρ θα ήταν το κατάλληλο μέρος για να εμφανιστεί ο Ζελένσκι – σε τελική ανάλυση είναι ένας πάλαι ποτέ ηθοποιός της τηλεόρασης που έγινε εθνικός ηγέτης – ο ίδιος βρήκε έδαφος στα Grammys, τονίζοντας πως «οι μουσικοί μας μπορεί να φορούν πανοπλίες αντί για σμόκιν… αλλά η μουσική θα ηχήσει ανά τον κόσμο ούτως ή άλλως», προτρέποντας τους καλλιτέχνες να «γεμίσουν τη σιωπή με τη μουσική τους».

Αμέσως μετά το μήνυμα του προέδρου ακολούθησε το performance του John Legend, ο οποίος ερμήνευσε το “Free” σε μια σκηνή λουσμένη στο μπλε φως. Στο πλευρό του εμφανίστηκε η Ουκρανή μουσικός Siuzanna Iglidan, η οποία τον συνόδευε στο πιάνο, παίζοντας ένα ουκρανικό έγχορδο όργανο που ονομάζεται bandura. Στο τέλος του τραγουδιού, στην οθόνη των θεατών εμφανίστηκε το link μιας σελίδας δωρεών για την Ουκρανία.

Η Lady Gaga εκφράζει την αγάπη της στον Tony Bennett ερμηνεύοντας το “Do I Love You”

Ένα τρυφερό αφιέρωμα της Lady Gaga στον μακροχρόνιο φίλο και συνεργάτη της Tony Bennett, ο οποίος αποσύρθηκε από τις δημόσιες εμφανίσεις πέρυσι, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι και οι θεατές των βραβείων.

Ο Bennet, σε ηλικία 95 ετών σήμερα, έκανε μια σπάνια μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση στα Grammys έπειτα από μία σύντομη εισαγωγή της Gaga, δίνοντάς της και ένα εικονικό φιλί. Η Gaga στη συνέχεια ερμήνευσε το κομμάτι “Do I Love You”, μέσα από το οποίο εξέφρασε τα συναισθήματά της για τον θρύλο της μουσικής. Καθώς τραγουδούσε, η οθόνη γέμισε με αμέτρητες φωτογραφίες της Gaga και του Bennett ανά τα χρόνια. «Σ’ αγαπώ, Tony, μας λείπεις», είπε η Gaga στο τέλος του τραγουδιού, με ένα κοντινό πλάνο να φανερώνει τα δάκρυα στο πρόσωπό της.

Ο Jon Batiste δεν μπορεί να πιστέψει ότι απέσπασε το βραβείο για το άλμπουμ της χρονιάς

Ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και frontman του συγκροτήματος Late Show With Stephen Colbert, Jon Batiste, φάνηκε αναμφισβήτητα σοκαρισμένος και σχεδόν μπερδεμένος όταν ο Lenny Kravitz ανακοίνωσε πως είναι ο νικητής του πολυπόθητου άλμπουμ της χρονιάς, για το άλμπουμ του “We Are”.

Ο Batiste, ο οποίος νωρίτερα στο show ερμήνευσε το  τραγούδι του “Freedom”, πήρε λίγο χρόνο για να φτάσει στη σκηνή, σταματώντας στην πορεία του για να αγκαλιάσει την συν-υποψήφια Billie Eilish που τον χειροκροτούσε. Μόλις βρέθηκε στο μικρόφωνο, βρήκε την ευκαιρία να επαινέσει τους συναδέλφους του μουσικούς και να καταρρίψει την ιδέα ότι υπάρχουν πραγματικά «καλύτεροι» σε έναν διαγωνισμό μεταξύ δημιουργικών ανθρώπων.

«Το πιστεύω έως τα βάθη της καρδιάς μου, δεν υπάρχει καλύτερος μουσικός, καλύτερος καλλιτέχνης, καλύτερος χορευτής, καλύτερος ηθοποιός», είπε. «Οι δημιουργικές τέχνες είναι υποκειμενικές και προσεγγίζουν τους ανθρώπους σε ένα σημείο της ζωής τους που το χρειάζονται περισσότερο».

Λουίζα Σολομών-Πάντα