Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το γυμνό σώμα από την ψηφιακή ματιά νέων καλλιτεχνών

David Marinos, Bird View, 2013

To «Atopos Unlocked» είναι το νέο πρόγραμμα της «Atopos CVC» που φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σαλαμίνος 72, στο Μεταξουργείο. Το Unlocked αποτελεί τη νέα έρευνα της «Atopos CVC» που εστιάζει στην απεικόνιση του γυμνού σώματος και στο πώς αυτό συλλαμβάνεται από τη νέα γενιά των καλλιτεχνών του Tumblr και των Social Media. Τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας θα δημοσιευτούν το 2015, σε συνεργασία με την La Gaîté Lyrique του Παρισιού.

David Marinos, Angel, 2013

 Στα πλαίσια αυτού το προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα Open Studio με την ονομασία «Occupy Atopos». Μέσα από μια σειρά μηνιαίων επισκέψεων, οι καλλιτέχνες του Unlocked project, θα συναντηθούν στο Atopos Open Studio με σκοπό να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια του project αλλά και τα ολοκληρωμένα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

David Marinos, Untitled, 2013

Ποδαρικό στο «Occupy Atopos» θα κάνει ο Ελλήνο-Ουκρανός, νεαρός καλλιτέχνης David Μarinos. Κατά τη διάρκεια του project «Atopos Unlocked», η Atopos θα παρουσιάσει στο κοινό τα σπάνια χάρτινα φορέματα που διαθέτει στο αρχείο της. Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν την χάρτινη επίδειξη μόδας που περιλαμβάνει δημιουργίες των Issey Miyake, Helmut Lang, Maison Martin Margiela, Walter Van Beirendonck και Hussein Chalayan. Η συλλογή συμπεριλαμβάνει χάρτινα φορέματα μιας χρήσης από τη δεκαετία του ’60, ιαπωνικά κιμονό της περιόδου Έντο, το φόρεμα Campell Soup επηρεασμένο από τον Andy Warhol, το φόρεμα Lisa από τον Robert Wilson, το φόρεμα Yellow Pages από τον Howard Hodgkin και άλλα. Επιπλέον, θα εκτεθούν για πρώτη φορά έργα του Mon Petit Chou.

David Marinos, Color Blind, 201

Ο Μarinos μπορεί να είναι μόνο δέκα έξι χρονών, αλλά το, συνεχώς εξελισσόμενο, έργο του, η ψηφιακή του παρουσία και η δραστηριότητά του σε διάφορους τομείς της τέχνης είναι εντυπωσιακή. Γεννήθηκε το 1998! και ανακάλυψε το πάθος του για τις εικαστικές τέχνες, το κολάζ και τη φωτογραφία σε νεαρή ηλικία. Βασικά στοιχεία του έργου του είναι το χρώμα, η μορφή, ο κλασικισμός και το ανθρώπινο σώμα.  Υπήρξε ο ιδρυτής της «Lucent Kids», μιας ομάδας νέων καλλιτεχνών, η οποία έχει ξεκινήσει τη δική της γραμμή ρούχων με τίτλο «Icey». Ο David Marinos θα είναι ο πρώτος ”κάτοικος” τoυ «Atopos Open Studio». Ο έφηβος καλλιτέχνης θα ζει και θα εργάζεται στην έδρα της Atopos στο κέντρο της Αθήνας για μια εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να διερευνήσει και να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του πρωτοποριακού ψηφιακού του οράματος. Τα αποτελέσματα της δημιουργικής του εξερεύνησης θα εκτεθούν και θα είναι ανοικτά για το κοινό όλες τις Τετάρτες μέχρι την λήξη της έκθεσης στις 19 Νοεμβρίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 7μ.μ. με την παρουσία του καλλιτέχνη.

David Marinos, Behind, 2014

David Marinos, Hand, 2013

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για την έκφραση του ανθρώπινου σώματος αλλά και την ένδυση. Ασχολείται με καινοτόμα projects του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού, χρησιμοποιώντας έναν «ατοπικό» τρόπο έκφρασης. Η λέξη «atopos», προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «άτοπος», η οποία αναφέρεται σε κάτι το παράξενο, το ασυνήθιστο, το εκκεντρικό και το αταξινόμητο. Η «Atopos CVC» ιδρύθηκε το 2003 από τον Στάμο Φαφαλιού και τον Βασίλη Ζηδιανάκη. Μέλος της ομάδας έγινε πρόσφατα ο Άγγελος Τσουραπάς. Οι τρεις άνδρες, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της ανθρωπολογίας και των μαθηματικών, μοιράζονται κοινά οράματα δημιουργώντας μια διεπιστημονική πλατφόρμα για τις τέχνες. Η «Atopos CVC» συνεργάζεται με μουσεία, γκαλερί και ανεξάρτητους καλλιτέχνες, για την εφαρμογή νέων ιδεών υπό τη μορφή εκθέσεων, δημοσιεύσεων, installations και παραστάσεων. Μέσω αυτών των συνεργασιών, η «Atopos CVC» έχει συγκεντρώσει μια μοναδική συλλογή από σπάνιες ιστορικές ενδυμασίες και πρωτότυπες δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών που σχετίζονται με την ανθρώπινη μορφή.

Walter Van Beirendonck, Paper party Dress, published by LaRedoute on the occasion of the Atopos exhibition at ModeMuseum, Antwerp, © Atopos collection

The Big Ones for ’68, dress with ‘Pop’ portraits of Universal Studios popular stars, by Universal Fashions, USA 1968, Photo Panos Davios, © Atopos collection

Miyake Design Studio, pleats dress, paper trial, research process Tokyo 2007, Photo: Yiorgos Mavropoulos

Harry Gordon, The Cat Poster Dress, USA 1968, photo: Panos Davios, © Atopos collection

Craig Green, S/S ’14, © Atopos collection

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:  5, 12, 19 Νοεμβρίου // 14:00-22:00

Οδός: Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο

Facebook: https://www.facebook.com/atoposcvc/timeline

Instagram: http://instagram.com/atoposcvc

website: http://atopos.gr/

facebook event: https://www.facebook.com/events/299417416923378/

 

Όλγα Νικολαΐδου

Share
Published by
Όλγα Νικολαΐδου