Η «γυμνή» αλήθεια στη συναυλία των Τhe Irrepressibles

Όλα ξεκίνησαν πέρσι, περίπου ίδια εποχή, με το πρώτο αφοπλιστικό μέρος της περίφημης τριλογίας  «Nude». Το δεύτερο μέρος λοιπόν, «Viscera», παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Gazarte, από την art-pop ορχήστρα των The Irrepressibles. Μουσικά είναι συχνές οι αναφορές τους στον David Bowie, την Kate Bush, την PJ Harvey και τους Antony and the Johnsons.

Μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση με έντονο αισθησιασμό και σκοτεινή ατμόσφαιρα που συγκεντρώνει επιρροές από το new wave, το grunge και το exotica. O Jamie McDermott, frontman του σχήματος, καταφέρνει να συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Ο πολύ-οργανίστας Jamie και το εξαιρετικό σχήμα του έχουν κυκλοφορήσει δύο albums, παρότι υπάρχουν εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, και ισάριθμα EPs. Χωρίς να κρύβουν τα έντονα ομοφυλοφιλικά τους χαρακτηριστικά (δηλωμένος ομοφυλόφιλος ο Jamie), με το δεύτερό προσωπικό τους άλμπουμ «Nude» να αποτελεί ύμνο υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Πρόσφατα, το video clip τους “Two Men In Love” λογοκρίθηκε από το Youtube παρά το γεγονός ότι δεν περιέχει σε κανένα σημείο άσεμνο περιεχόμενο, με τον ίδιο τον Jamie να λέει: «Δημιούργησα αυτό το video γιατί εκεί έξω υπάρχουν παιδιά που αυτοκτονούν επειδή είναι gay». Να αναφέρω πως το video clip περιέχει μόνο μερικά φιλιά μεταξύ ανδρών. Και τίποτα παραπάνω.

Στις 22:00 περίπου, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, και ενώ ο κόσμος είχε πάρει ήδη τις θέσεις του στο χώρο για τους καθήμενους -και όχι μόνο, οι «δικοί μας» Dusk εμφανίστηκαν στη σκηνή και άνοιξαν την συναυλία. Με κιμονό και χαλαρά πιασμένο το μαλλί η τραγουδίστρια των Dusk και η μπάντα της, προετοίμασαν το κοινό. Θα ήταν περίπου 23:30 όταν ανέβηκαν στη σκηνή οι μουσικοί: Sarah (ηλεκτρικό πιάνο, keytar, φωνητικά),  Charlie (βιόλα, loop pedal, φωνητικά), Ian (κρουστά, φωνητικά), Apollo (βιολί, φωνητικά).  Ένα οπτικό θέαμα, με δόσεις ανατριχίλας από την αρχή μέχρι το τέλος, στην θεατρική αλλά συνάμα εντυπωσιακή κίνηση όλων των προσεκτικά επιλεγμένων μουσικών του σχήματος και ιδιαίτερα στην κίνηση του frontman, εμφανώς επηρεασμένου από avant garde στοιχεία. Η φωνή του Jamie McDermott και η μετάβαση της φωνής του από χαμηλές σε ψηλές οκτάβες ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για να δείξει το εύρος της καλλιτεχνικής του δεινότητας. Με εμφανή την ερωτική του διάθεση και παιχνιδιάρης με το κοινό του έδειχνε να συντονίζει πλήρως στο ύψος του τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, που μαζί με τον ίδιο αποτέλεσαν ένα καλοστημένο μπαλέτο με πλήρη αρμονία κινήσεων. Ανέβηκαν στη σκηνή δύο φορές, μετά από παρότρυνση του κοινού, όπου την τελευταία είπαν και το πιο γνωστό τους κομμάτι που όλοι περιμέναμε, “In this shirt”.

Στο τέλος, με κάτι παραπάνω από καλή διάθεση, μας κάλεσαν στο stage μοιράζοντας αυτόγραφα, ξαπλωμένοι, και υπογράφοντας το καινούργιο τους album “Nude: Viscera”.

Το φινάλε της τριλογίας, Nude:Forbidden κυκλοφορεί ήδη, έχοντας ηλεκτρονικά ακούσματα και περιλαμβάνοντας νέα tracks και remixes από τους iamiamwhoami και τους Ghosting Seaon.

Σοφία-Θεοδώρα Γιλτίζη

Share
Published by
Σοφία-Θεοδώρα Γιλτίζη