Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

«Γιατί είναι ο BOB DYLAN, ο μεγαλύτερος εν ζωή καλλιτέχνης στον κόσμο»

Συχνά οι συναυλίες του Bob Dylan ανοίγουν πολλές συζητήσεις μεταξύ μουσικόφιλων. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω πολλούς που να τον έχουν δει και να θέλουν να πάνε ξανά σε συναυλία του. Συνήθως θα σου πουν ήταν βαρετός, έπαιζε με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό, δεν είπε ούτε καλησπέρα, καληνύχτα, ευχαριστώ, δεν έπαιξε κανένα  «γνωστό» τραγούδι, δεν έβγαινε η φωνή του, είναι πολύ γέρος πλέον για να κάνεις συναυλίες και άλλα τέτοια…

Ναι σίγουρα ο Bob Dylan δεν είναι ο Bruce Springsteen που θα παρτάρεις μαζί του για 3 ώρες, δεν είναι ο Neil Young που θα βγάλει τα άντερα από μια Gibson και θα στα περάσει από τα αυτιά, δεν είναι ο Roger Waters που για να καταλάβεις το νόημα πρέπει να έχει και ένα φαντασμαγορικό show. Γιατi λοιπόν;  Μα γιατί είναι ο BOB DYLAN ο μεγαλύτερος εν ζωή καλλιτέχνης στον κόσμο, γιατί  άλλαξε την ιστορία της μουσικής, γιατί δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει διασκευάσει τραγούδι του, γιατί έχει κυκλοφορήσει πάνω από 35 δίσκους , γιατί το 1988 ξεκίνησε το Νever Εnding Τour με πάνω από 2.500 shows μέχρι σήμερα.

Το  να βρεθείς σε μια συναυλία του Bob Dylan είναι σαν να πηγαίνεις σε μουσείο. Βλέπεις όλη την ιστορία της μουσικής μπροστά στα μάτια σου και κάποτε μπορεί να διηγείσαι στα παιδιά σου και τα εγγόνια σου ότι είσαι υπερήφανος που τον έχεις δει.

Αυτά είναι 10 πράγματα που (ίσως) δεν ξέρεις για τον  Bob Dylan και 5 δίσκοι που θα έπρεπε να ντρέπεται όποιος δεν τους έχει στην δισκοθήκη του (δεν το συζητάμε καν να μην τους έχει ακούσει). Σκαιαγραφούν δε ένα πορτρέτο του Bob Dylan που έχει υπάρξει μουσικός, ποιητής, ζωγράφος, ηθοποιός αλλα και… τρολ!

– Στις 24 Μαΐου του 1941 ήρθε στον κόσμο ο Robert Allen Zimmerman. Για λίγο καιρό χρησιμοποίησε το όνομα Elston Gunn, πριν το αλλάξει σε Bob Dylan. Από το 1990 χρησιμοποιεί και το όνομα Jack Frost, αποδίδοντας εκεί το credit του παραγωγού στους δίσκους του.

– Η πρώτη επαγγελματική του ηχογράφηση ήταν ως φυσαρμονικοπαίχτης για τον Harry Belafonte!

– Για να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με την Columbia είπε ψέματα στον παραγωγό John Hammond ότι ήταν ορφανός, για να μην του επιβάλλουν γονική συγκατάθεση σύμφωνα με τους τότε νόμους των ΗΠΑ, αφού δεν είχε ενηλικιωθεί ακόμα . Ήταν μόλις 20 ετών.

– Τον Ιούλιο του 1965 κυκλοφόρησε το “Like A Rolling Stone”, αλλά τα promo copies που έστειλαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς είχαν τις 2 στροφές και το ρεφρέν στην μια πλευρά και το υπόλοιπο τραγούδι στην δεύτερη, καθώς τα ραδιόφωνα τότε δεν είχαν δυνατότητα να παίζουν τραγούδια πάνω από 3 λεπτά και οι παραγωγοί και DJs αναγκάζονταν να γυρίζουν πλευρά. Το τραγούδι έφτασε μέχρι το νούμερο 2 των charts. Δεν το άφησε να φτάσει στο Νο 1 το “Help”τωνBeatles.

-Σύμφωνα με τον  Bob Spitz, τον συγγραφέα του  The Beatles: The Biography, ήταν ο Dylan που έδωσε τις πρώτες τζούρες μαριχουάνας στου Beatles!

-Έκτος από μουσικός είναι και ζωγράφος. Το εξώφυλλο στο δίσκο του Self Portrait είναι δικό του έργο, όπως και το εξώφυλλο στο Big Pink των The Band.

– O Dylan έπαιξε σε 6 shows με τους Grateful Dead το 1987.  Από αυτήn την περιοδεία κυκλοφόρησε ένα ςlive δίσκος που θεωρείται ένας από τους χειρότερους δίσκους όλων των εποχών.

-Ο Dylan κυκλοφόρησε το 1971 το βιβλίο Tarantula, έναν πειραματικό μονόλογο με τον εαυτό του.

-Το 2004 έπαιξε σε διαφήμιση της Victoria Secret  μαζί με το τραγούδι “Love Sick”.

-H επιτροπή του βραβείου Pulitzer του απένειμε το 2008 ειδικό βραβείο για την λυρική σύνθεση και ποιητική δύναμή του.  Έχει επίσης κερδίσει και ένα όσκαρ που συχνά το έχει πάνω στην σκηνή μαζί του όταν παίζει live.

 

Ορίστε και οι 5 δίσκοι:

The Times They Are –a- Changin’ (Columbia, 1964)

Highway 61 Revisited (Columbia,1965)

Blonde on Blonde  (Columbia,1966)

Blood on the Tracks (Columbia,1975)

Time Out of Mind  (Columbia,1997)

O Bob Dylan εμφανίζεται:

– την Κυριακή 22 Ιουνίου στο Λιμάνι θεσσαλονίκης (οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00, θα ανέβει στην σκηνή στις 21.30, το ταμείο στην οδό Σαλαμίνας & Αβέρωφ  θα λειτουργήσει προς εξυπηρέτηση του κοινού από τις 13:00) 

– την Δευτέρα 23 Ιουνίου στο Terra Vibe Park (οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00, θα ανέβει στην σκηνή στις 21.30, τa ταμεία θα λειτουργούν προς εξυπηρέτηση του κοινού από τις 18:00) 

Τιμές εισιτηρίων: 36 €,  39€ (ειδικά για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης θα διατεθούν 1000 εισιτήρια καθήμενων με τιμή εισιτηρίου 45€ – όσοι έχουν αγοράσει ήδη εισιτήριο και επιθυμούν να το ανταλλάξουν με ένα αντίστοιχο καθήμενων μπορούν να το επιστρέψουν πληρώνοντας τη χρηματική διαφορά)

Σημεία προπώλησης Αθήνας: Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς) τηλ. 210 3608366/ Reload Stores, Πανεπιστημίου 54 τηλ. 210 3801464

Ανδρέας Μητρέλης

Share
Published by
Ανδρέας Μητρέλης