Categories: ΤΕΧΝΕΣ

Κάτι ωραίο συμβαίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Μια πολιτιστική ατζέντα που χτίζει υποδομές, δημιουργεί γέφυρες, βασίζεται στις συνέργειες και εστιάζει στους νέους είναι ο πλουραλιστικός πολιτιστικός προγραμματισμός Ιανουαρίου- Απριλίου 2016 του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Ένας τριετής πιλότος, που, σε κάποιες περιπτώσεις, αγγίζει και το 2018, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τριετή συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και ρίχνοντας το βάρος, πέρα από τους  νέους, στην αποκέντρωση. Είναι η πρώτη φορά που η αποκέντρωση είναι στοχευμένη: θα πραγματοποιηθούν παράλληλα ή ανεξάρτητα από την Αθήνα εκδηλώσεις στην Πάτρα, στη Βέροια, στην Ηγουμενίτσα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στην Πάρο, στην Νάξο, στην Τήνο και αλλού. 

Η φετινή χρονιά δεν έχει –τουλάχιστον βάσει των μέχρι στιγμής ανακοινώσεων-  τους μεγάλους σταρ (κυρίως κινηματογραφικούς) του παρελθόντος, όμως για φέτος στρατολογούνται σημαντικοί ποιητές (Σαλά Στετιέ) και λογοτέχνες (Αντρέ Μακίν, Λορέντ Μπινέ), ενώ διαλέξεις θα πραγματοποιήσουν οι  Αλέν Μπαντιού, Ντομινίκ Φερναντέζ, Ντομινίκ Βολτόν, Μυριάμ Ρεβολτ Ντ’Αλλόν. Στη Νύχτα Φιλοσοφίας, που θα είναι αφιερωμένη στην Ηθική (27/5), θα μετάσχει ο Ζαν Φρανσουά Κολοσινό.

Ο κομίστας Ted Benoit.

«Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τις ματιές μας, να παντρέψουμε τις επιστήμες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ορεξάτος νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας Mikael Hautchamp. Η ανάγκη για παντρέματα είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ένας κύκλος της σύγχρονης τέχνης να αφορά την επανεξέταση της πολιτικής. 

«Είμαστε μαζί σας», είπαν με μια φωνή τόσο ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής όσο και ο πρόεδρος  του ΟΠΑΝΔΑ. Αμφότεροι εγκαινιάζουν στενή συνεργασία με το  Γαλλικό Ινστιτούτο.

Mademoiselle Richardson.

Συνεπές είναι και φέτος το ραντεβού με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (7-13/4, Αθήνα, 14-20/4, Θεσσαλονίκη),  που γίνεται 17 ετών, πέρα από τον κύκλο cine club, το μηνιαίο σινεφίλ ραντεβού.  Θα πραγματοποιηθεί επίσης, στο πλαίσιο  της διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Comicdom con ( 15-17/4, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικάνικη Ενωση) και το Athens Video Dance Project (22-24/1, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών).

Από τις πιο καίριες στιγμές της  διοργάνωσης, στο πλαίσιο των ανταλλαγών Γαλλίας- Ελλάδας είναι η παράσταση  Kairos, μια θεατρική απόδοση των γεγονότων που αφορούν στην Ελλάδα από μια κοινότητα καλλιτεχνών που ζουν στην Γαλλία, βάσει τεκμηρίων, με ενορχηστρωτή το σκηνοθέτη Bruno Meyssat.  Θα συμπράξουν οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Κατερίνα Ευαγγελάτου και Μαριάνα Κάλμπαρη.  Ακόμη μια ελληνογαλλική σύμπραξη:η βιολοντσελίστρια Εμμανουέλ Μπερτράντ θα εμφανιστεί με την ΚΟΑ (16/3).

Από τις πιο ερεθιστικές εκδηλώσεις προαλείφεται η βραδιά Ζαν Ζενέ, με τους Βίκτωρα Αρδίττη, Σπύρο Γιανναρά, Σάββα Μιχαήλ, Μαρία Σκουλά και συντονιστή τον Σταύρο Πετσοπουλο (8/2, Γαλλικό Ινστιτούτο).

Boulevard du Break

Κομβικοί στον προγραμματισμό είναι οι κύκλοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τη Διαχείριση της Διαφορετικότητας  στο Σχολείο και τη Γαλλοφωνία. Ο κύκλος  Βραβευμένων Συγγραφέων εγκαινιάζεται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής.

Δεν απουσιάζουν οι εικαστικές τέχνες και η αρχιτεκτονική από τον προγραμματισμό του 2016: θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση  για τον Λε Κορμπυσιέρ (11/1),σε συνεργασία με το ίδρυμά του,  και, μεταξύ άλλων,  αφιέρωμα στον Nonda.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη