Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

10 λόγοι για να μην χάσεις το Fraternity Of Sound

Πως θα σας φαινόταν ένα φεστιβάλ που θα έχει ως κύριο μέλημά του την αγάπη για τον ήχο μακριά από «κολλήματα» και στενά όρια των ειδών και να φρόντιζε να φέρνει καλλιτέχνες που έχουν αγνοηθεί ή και δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ως τώρα στην Ελλάδα; Και όλα αυτά σε τέσσερις ημέρες και δύο διαφορετικά venues; Όχι, δεν ονειρευόμαστε, αλλά το Fraternity Of Sound είναι το νέο φεστιβάλ που κάνει όλα αυτά πραγματικότητα. Από Thurston Moore μέχρι Godflesh κι από Soft Moon μέχρι Ben Frost, το φεστιβάλ θα γεμίσει με ήχους την Αθήνα από 26 έως 29 Οκτωβρίου και αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό: 

1. Μουσικό φεστιβάλ σημαίνει αγάπη προς τον ήχο και το Fraternity of Sound είναι το πρώτο φεστιβάλ με αυτό ως βασικό του γνώμονα, εν ολίγοις, του συναισθήματος που προκαλείται σε ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε όλους τους πιστούς του ήχου.

Επιδιώκει να είναι ένα φεστιβάλ που θα φροντίζει να παρουσιάζει καλλιτέχνες που ίσως έχουν αγνοηθεί στα εγχώρια συναυλιακά πράγματα και θα ενώνει διαφορετικά είδη. Πέρα βέβαια από την κοσμοθεωρία του φεστιβάλ, αυτό θα έχει και…αέρα εξωτερικού, με τα events να λαμβάνουν χώρα σε δύο διαφορετικούς χώρους: το Temple στο Γκάζι και το αγαπημένο Fuzz Live Music Club. Μπορείς να χάσεις την πρώτη χορταστική τετραήμερη εκδοχή αυτού του πολλά υποσχόμενου επιχειρήματος;

2.Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στο FOS Opening Rites στο Temple θα εμφανιστεί ο Δανός Croatian Amor, μία σημαντική περίπτωση στον χώρο του πειραματικού ηλεκτρονικού ήχου. Ο κατά κόσμο Loke Rahbek, καταφέρνει να συνδυάζει στη μουσική του τη ζεστασιά της synth pop περασμένων δεκαετιών μαζί με την ψυχρότητα του industrial και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον.

3. Μπορεί να τον γνωρίζουμε ως μέλος των Nurse With Wound, αλλά αρκετά πριν από αυτό ο Collin Potter από την αρχή ήδη της δεκαετίας του ’80 είχε συνδέσει το όνομά του με αυτό του underground πειραματικού ήχου, με τα synths και τα drum machine να αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. Κατάφερε να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του βρετανικού πειραματισμού. Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου εμφανίζεται στο FOS Opening Rites για πρώτη φορά στην Αθήνα. Την επόμενη ημέρα, οι Nurse With Wound εμφανίζονται στο main event του FOS στο Fuzz Live Music Club. Δύο σε ένα, νοικοκυρεμένα!

4. Όλοι οι λάτρεις του post punk και darkwave ήχου δεν μπορούν να λείπουν από την White Day του Fraternity of Sound με headliners τους Soft Moon, το προσωπικό project του Luis Vasquez που επιστρέφει στην Αθήνα και τους πιστούς ακολούθους του για να μοιραστεί παλαιότερο αλλά και καινούργιο υλικό με νέο δίσκο στα σκαριά. Άχαστο!

5. Το Π26: Fraternity Of Sound ή αλλιώς η club night του φεστιβάλ την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στον πρωτοεμφανιζόμενο χώρο Temple στο Γκάζι θα αποτελεί το το 26ο πάρτυ της Pi Electronics. Πέραν αυτού, θα είναι το ελληνικό ντεμπούτο του JK Flesh, γνωστού από την παρουσία του στους Godflesh και Zonal, ο οποίος έχει αναλάβει και την ερχόμενη κυκλοφορία της Pi Electronics. Τη βραδιά θα πλαισιώνει ο Bill Kouligas και ιθύνων νους της Pan Records o οποίος θα εμφανιστεί για πρώτη φορά live στην Ελλάδα από το 2013 ενώ θα παίζουν και οι  Zorz και 3.14, όπως επίσης και ο Kondaktor της Modal Analysis. Πολλές οι πρώτες φορές και αναπόφευκτα όλοι οι δρόμοι μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής οδηγούν στο Temple.

6. Ο JK Flesh που θα εμφανιστεί την Παρασκευή στο Π26 είναι ο κατά κόσμο Justin Broadrick ο οποίος το Σάββατο 28 Οκτωβρίου θα αναλάβει με τους Godflesh τα ηνία του φεστιβάλ μιας και είναι οι headliners στο main event στο Fuzz Live Music Club. Θεωρούνται οι πατέρες του industrial metal ήχου και αν αγαπάτε τον σκληρό ήχο γενικότερα δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε στο Fuzz για τους headliners της Black Day του FOS.

7. Έρχονται από τη Νέα Υόρκη και φέρνουν μαζί τον noise ήχο τους τον οποίο μας σερβίρουν ακατάπαυστα και σε μεγάλες δόσεις από το 1988. Άλλη μία μπάντα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι Unsane θα ανέβουν στη σκηνή του Fuzz το Σάββατο 28 Οκτωβρίου πριν τους Godflesh με το νέο τους δίσκο, Sterilize, μόλις να έχει κυκλοφορήσει.

8. Thurston Moore Group. Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την εμφάνιση του πάλαι ποτέ μέλους των…πάλαι ποτέ Sonic Youth και πάλι στο Fuzz το 2015, ο Thurston Moore επιστρέφει στα αθηναϊκά εδάφη την Κυριακή 29 Οκτωβρίου με τον φετινό του δίσκο στις αποσκευές, Rock ‘n’ Roll Consciousness. Στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά κινείται πιο κοντά από ποτέ στα μουσικά μονοπάτια που έστρωσε με τους Sonic Youth και κάνει πραγματικότητα το όνομα του τίτλου του δίσκου. Ανυπομονούμε να το βιώσουμε και ζωντανά για άλλη μία φορά.

9. Μας έρχεται από την Αυστραλία και πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες παραγωγούς του πειραματικού ήχου. Ο λόγος για τον Ben Frost που θα μοιραστεί την σκηνή του Fuzz με τον Thurston Moore την Κυριακή 29 Οκτωβρίου. Στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά, The Centre Cannot Hold, ξεδιπλώνει όλη τη μαγεία του σκοτεινού και απόκοσμου μινιμαλισμού σ΄ ένα ηχοτοπίο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την ατμοσφαιρικότητα του soundtrack ενός videogame. Σκεφτείτε την ατμόσφαιρα του Fuzz την Κυριακή το βράδυ!

10. Και φυσικά ποτέ δεν ξεχνάμε το ρητό “Support Your Local Scene”. Έτσι στο Fraternity of Sound θα εμφανιστούν οι «δικοί μας» Kooba Tercu (Παρασκευή 27/10, Fuzz) οι οποίοι μπολιάζουν τον γκαζωμένο εκ Seattle μεριάς ήχο τους με αφρικάνικους ρυθμούς. Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, το heavy rock αθηναικό ντουέτο των Omega Monolith θα αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος για τους υπόλοιπους της βραδιάς ενώ το κόκκινο χαλί για τον Ben Frost και τον Thurston Moore θα στρώσουν οι Afformance με το να επιδοθούν στον γεμάτο post rock ήχο που κατέχουν καλά. Και φυσικά μην ξεχνάμε τους Dead Gum, Jay Glass Dubs, Zorz, 3.14, Kondaktor και Bill Kouligas.

Fraternity of Sound Festival 2017
26, 27, 28, 29 Οκτωβρίου
Temple Productions (Ιάκχου 17, Γκάζι) και Fuzz Live Music Club (Πατρ. Ιωακείμ 1, Ταύρος)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
► Τετραήμερο εισιτήριο: 95€ (Συμπεριλαμβάνεται silkscreen T-shirt & πρόσβαση σε όλα τα side-events, όπως και στην opening day του festival)
► 26.10.17 – Opening Rites: Δωρεάν είσοδος για κατόχους τετραημέρων εισιτηρίων / 15€ (τιμή ταμείου)
► 27.10.17 – Ημέρα 1η / main event: 35€
► 27.10.17 – Ημέρα 1η / club night: Δωρεάν είσοδος για κατόχους τετραημέρων εισιτηρίων / 10€ (τιμή ταμείου)
► 28.10.17 – Ημέρα 2η: 35€
► 29.10.17 – Ημέρα 3η: 37€
Ελένη Τζαννάτου