Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα

Ο Έλβις Κοστέλο έχει άλλου είδους γεράματα. Δεν κάνει κανενός είδους απολογισμό. Ζει θυμωμένα το παρόν-και παρέα με τους πολύ νεώτερούς του Roots-και τον επίσης εγκυκλοπαιδιστή groove-maker Questlove , παραδίδει έναν απολύτως πολιτικό δίσκο με το Wise Up Ghost («Σύνελθε, Πνεύμα» θα μπορούσαμε να το πούμε εδώ).

Εχθροί του δίσκου είναι οι Σωτήρες, οι Απελευθερωτές του Κόσμου, μεταφυσικοί και πολιτικοί. Ακόμα και στίχοι από παλιότερούς του δίσκους επιστρατεύονται για να έρθει στα συγκαλά του το (Άγιο ή ανθρώπινο;) Πνεύμα και να πάψει να καταστρέφει σώζοντας.Η λέξη “flag” (λάβαρο) απαντάται σχεδόν σε κάθε τραγούδι του δίσκου, και σκηνικό είναι η απόλυτη ερημιά της Μέσης Ανατολής και των φτωχών συνοικιών του νέου Κραχ.

Ο ήρωας είναι κάποιος που αρνείται να σωθεί.Στο μοναδικό ερωτικό τραγούδι του άλμπουμ ακόμα και η γυναίκα που γδύνεται και βγάζει την καρφίτσα απ’τα μαλλιά της , του φαίνεται σαν χειροβομβίδα που βγάζει η ίδια την περόνη της.

Αν έχει ελαττώματα ο δίσκος, είναι αυτά των δύο δημιουργών του. Είναι τόσο ερωτευμένοι με την αναζήτηση της λέξης και της γκρούβας που τα τραγούδια καμιά φορά μοιάζουν άνυδρα, μονότονα από το πολύ ψάξιμο της πρωτοτυπίας.

Ο Έλβις Κοστέλο έχει άλλου είδους γεράματα. Δεν κάνει κανενός είδους απολογισμό. Ζει θυμωμένα το παρόν και παραδίδει έναν απολύτως πολιτικό δίσκο.

Είναι, λοιπόν, αριστουργήματα οι 3 δίσκοι των κουρελιών μιας άλλης εποχής της ποπ, που επιμένουν να τραγουδούν έστω κι αν το ζητούν ολοένα και λιγότεροι;

Όχι,  με βάση τις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Είναι όμως masterpieces:  κομμάτια που μόνο οι συγκεκριμένοι μάστορες θα μπορούσαν να σκαλίσουν. Τώρα που η μουσική βιομηχανία δεν ζητάει τίποτα απ’αυτούς, αφέθηκαν ελεύθεροι στον ήχο μιας αλήθειας που υπάρχει μόνο μέσω των προσώπων τους.

Είναι τρεις αδελφοί δίσκοι για τρία διαφορετικά είδη φτώχειας. Ακούστε τους μαζί, τον ένα πίσω απ’τον άλλο. Απ’τα κενά του ενός συμπληρώνεται το παζλ του άλλου.

Και οι τρεις μαζί κάνουν ένα αριστούργημα.

Page: 1 2 3 4

Φοίβος Δεληβοριάς

Share
Published by
Φοίβος Δεληβοριάς