ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ιδανικός χώρος, υπέροχη μουσική: Η τριήμερη γιορτή της τζαζ στο Θέατρο Πέτρας

Έμπνευση, εσωτερικότητα και καλλιτεχνική δημιουργία είναι η αιτία. Το 1st Hellenic International Jazz Festival εκφράζει, στην πράξη, την έμπνευση του Λευτέρη Χριστοφή και της Ελένης Γεωργίου, ιδρυτών του Jazzét Music Hall το 2017. Οι συνθήκες επιτρέπουν να παρουσιαστεί στο μεγάλο κοινό το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Θα πραγματοποιηθεί σ’ έναν χώρο που πληροί όλες τις αναγκαίες συνθήκες για να γίνει πράξη το καλλιτεχνικό όραμα των δημιουργών του.

Από την Παρασκευή 13 ως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο ιδανικό περιβάλλον του υπαίθριου θεάτρου της Πετρούπολης που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει μεγάλα events και ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής ή του θεάτρου, θα είμαστε εκεί!

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ο γράφων υιοθετεί θερμά τις εκδηλώσεις ενός φεστιβάλ που άμεσο θετικό αποτέλεσμα θα ’χει την υποστήριξη της Ελληνικής σκηνής της τζαζ που εκφράζεται πολύπλευρα στους χώρους του Music Center Athens-Jazzét Music Hall. «Όταν δεν υπάρχουν οι συνθήκες για κάτι δημιουργικό, τις… δημιουργείς εσύ!» λέει ο Λευτέρης Χριστοφής. 

Λευτέρης Χριστοφής. Photo: Νατάσσα Πανταζοπούλου

Σε αυτή την τριήμερη γιορτή της τζαζ, συμμετέχουν το τρίο «Galassio», με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως ο Νορβηγός κοντραμπασίστας Arild Andersen, (Jan Garbarek Group και ECM), ο βραβευμένος με 7 Grammy Αμερικανός ντράμερ Paul Wertico (Pat Metheny Group) και ο Έλληνας τζαζ κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής (Blue Note Records, Benedetto Guitars Artist). 

Ακόμα, η ανερχόμενη συνθέτης και τραγουδίστρια Katerina Pipili από τη Γαλλία, με το κουαρτέτο της, το βραβευμένο «Claude Diallo Situation» από την Ελβετία, η Έλλη Πασπαλά και το πρότζεκτ Elly loves Jazz – με τη συμμετοχή των David Lynch και Τάκη Φαραζή και το κατανυκτικό B.Y.S. Trio, με guests τους Χάρη Λαμπράκη και Άννα Λινάρδου. Την Κυριακή 15/9, η τελευταία νύχτα του φεστιβάλ θ’ αρχίσει με το Ntinos Manos Quintet, με κορυφαίους μουσικούς από τη σκηνή της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια του Jazzét Festival στους χώρους του Θεάτρου Πέτρας, παράπλευρα καλλιτεχνικά δρώμενα από τις ομάδες τζαζ χορού Rose Karra και κρουστών Revma, έκθεση τζαζ φωτογραφίας του John. D. Carnessiotis με τίτλο «Jazz as a Portrait Art» και περίπτερα ραδιοφωνικών σταθμών, ωδείων, μουσικών σχολών, δισκογραφικών εταιριών,κατασκευαστών μουσικών οργάνων, πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνικών εργαστηρίων, θα καλωσορίσουν το κοινό δίνοντας έναν εορταστικό τόνο, ως πρόλογο σε όσα θα συμβούν επί σκηνής.

Ταξιδεύοντας με τη Μουσική

Και κάπως έτσι, το 1st Hellenic International Jazz Festival του Jazzét ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του αυτή την εβδομάδα. Με αρχή την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, το κοινό, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει στο σημαντικούς Έλληνες και ξένους τζαζ μουσικούς. 

Στις εννέα το βράδυ, στη σκηνή θα ανεβεί ο πολυβραβευμένος Ελβετός πιανίστας Claude Diallo για να μας συστήσει το τρίο του, το Claude Diallo Situation. Οι τρεις μουσικοί παίζουν μια τζαζ μουσική άλλοτε ρυθμική και άλλοτε μελωδική, η οποία αποκρυσταλλώνει τις κλασικές σπουδές του leader πιανίστα του γκρουπ στο Aaron Copeland school of music της Νέας Υόρκης, – παράλληλα με τις τζαζ σπουδές στο Berklee College of music. Κοντά του, η 21χρονη ντράμερ Laura Schäfer που δίνει στο γκρουπ μια νεανική αισθητική κι ο 18 ετών κοντραμπασίστας Leon Frei που η μουσικότητα και η άρτια τεχνική του είναι απαράμιλλες. 

«Ταξιδεύοντας με τη Μουσική» υπήρξε από την αρχή, το μότο της ζωής τού σήμερα 43χρονου τζαζίστα που από 20 ετών ικανοποίησε την περιέργεια, το θαυμασμό και το καταλυτικό πάθος του με τις κουλτούρες των λαών, ταξιδεύοντας στις 5 ηπείρους. 

Claude Diallo

Για τη συνέχεια, το «B.Y.S. Trio» του κοντραμπασίστα Χρυσόστομου Μπουκάλη, του πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου και του εμβληματικού ντράμερ Νίκου Σιδηροκαστρίτη, θα υποδεχτεί στην σκηνή τον σπουδαίο δεξιοτέχνη του ανατολικού ney Χάρη Λαμπράκη και την πάντα ευρηματική φωνή της Άννας Λινάρδου που συνδυάζει τα παραδοσιακά φωνητικά ιδιώματα και τις εντυπωσιακές αυτοσχεδιαστικές τεχνικές της. 

Η συναυλία του τρίο θα περιλαμβάνει ένα μείγμα προσωπικών συνθέσεων των μελών του και κάποια πρωτότυπα μουσικά έργα, που έχουν προετοιμαστεί ειδικά για αυτή τη μουσική παράσταση. Μια ιδιαίτερη, μοναδική μουσική εμπειρία, που συνδυάζει την ερμηνευτική ευαισθησία των τριών του B.Y.S, την πολυσυλλεκτική ιδιοφυία του Λαμπράκη και την εκφραστική φωνή της Λινάρδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Η βραδιά αρχίζει με τη φωνή και το γαλλικό κουαρτέτο της συνθέτριας και πιανίστριας από το Παρίσι Κατερίνας Πιπιλή. Πολυδιάστατη ως ερμηνεύτρια, με πλούσιο υπόβαθρο στην κλασική και την τζαζ μουσική, η Κ. Πιπιλή μετά τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στην Πόλη του Φωτός όπου παράγει έργα στα οποία συνυπάρχει το παλιό, με το νέο. Σημαντικοί μουσικoί της Παρισινής τζαζ σκηνής, απαρτίζουν το αγαπητό στο κοινό Katerina Pipili Quartet, που παίζει στα κλαμπ του Παρισιού όπως το Sunset, σε όλη τη Γαλλία και σε διεθνή φεστιβάλ.

Katerina Pipili

Η συνέχεια, μας επιφυλάσσει μια κορυφαία μουσική εμπειρία: τη συνάντηση Arild Andersen, Paul Wertico και Λευτέρη Χριστοφή. Ο εμβληματικός κοντραμπάσίστας από τη Νορβηγία, σύμβολο της Ιστορίας της επιλεκτικής δισκογραφικής εταιρίας την οποία ίδρυσε το 1969 ο Manfred Eicher (της ECM), συναντά τον πολύπειρο ντράμερ των γκρουπ του Αμερικανού “star” της τζαζ κιθάρας Pat Metheny.

Οι δύο μοναδικοί δεξιοτέχνες θα συνεργασθούν με τον εμπνευστή του 1st Hellenic International Jazz Festival, συνθέτη και δημιουργικό κιθαρίστα της τζαζ Λευτέρη Χριστοφή, με διεθνείς συνεργασίες και συμμετοχές, όπως αυτή τον Νοέμβριο του 2022, στο φεστιβάλ «The Celebration of Life and Legacy of the guitar legend Pat Martino» στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μαζί με άλλους σπουδαίους κιθαρίστες: Russell Malone, Jimmy Bruno, Jonathan Kreisberg κ.α.  

Με τον Wertico προϋπήρξε μια πολυετής συνεργασία με αποκορύφωμα το «Nous Icons», το άλμπουμ του Λευτέρη Χριστοφή για την Ιστορική για την τζαζ Blue Note Records, το 2005. Ως παραγωγός του, ο Αμερικανός ντράμερ έχει συνεργαστεί σε πολλές συναυλίες με τον διακεκριμένο Έλληνα συνάδελφό του. 

Paul Wertico

Συνδυασμός του γαλαξία και του γαλάζιου χρώματος, είναι το «Galassio», το όνομα του γκρουπ. Ασχέτως από τη γεωγραφική απόσταση που τους χωρίζει, εκφράζει την κοσμική αύρα και την κοινή ενέργειά τους. «Τρεις μουσικοί που θαυμάζει ένας τον άλλο για την αφοσίωσή του στη μουσική, απαρτίζουν το νέο σχήμα. Ηχογραφούμε τις μουσικές μας και προετοιμάζουμε τις εμφανίσεις μας σε χώρους που φιλοξενούν τη νέα τζαζ» λέει ο Λευτέρης Χριστοφής, που έχει μεγαλώσει με τη μουσική των δύο συντρόφων του και αισθάνεται πως ανήκει στην ίδια γενιά με τον Paul και τον Arild.

«Στο ταξίδι της ζωής, αυτό που μετράει είναι οι άνθρωποι που στέκουν πραγματικά δίπλα μας κι οι απολαυστικές ή οι δύσκολες στιγμές που έχουμε ζήσει μαζί» λέει ο Λευτέρης που αποτελεί τον συνδετικό καμβά πάνω στον οποίο εκφράζονται οι τρεις. 

Arild Andersen

Η Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, τελευταία νύχτα του 1st Hellenic International Jazz Festival, για το 2024, μας καλεί να γνωρίσουμε δύο πολύ σημαντικά σχήματα της εγχώριας μουσικής. Ο κοντραμπασίστας Ντίνος Μάνος, επίλεκτος μουσικός της νέας γενιάς της τζαζ στην Ελλάδα και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, δημιούργησε το κουιντέτο του με εκλεκτούς μουσικούς, που δρουν στα πλαίσια της τζαζ σκηνής της συμπρωτεύουσας. 

Τη νύχτα της 15/9 το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να ακούσει για πρώτη φορά το δεύτερο άλμπουμ του, που θα έχει τίτλο «NorthWind» και θα κυκλοφορήσει τις ημέρες της Αθηναϊκής του συναυλίας. Σε αυτή συμμετέχουν ως μέλη του Ntinos Manos Quintet οι: James Wylie, σαξόφωνο, Θοδωρής Κότσυφας, κιθάρα, Λέανδρος Πασσιάς πιάνο, Γιώργος Κλουντζός τύμπανα και o Ντίνος Μάνος στο κοντραμπάσο.

Ntinos Manos

Elly loves Jazz. Το ιδανικό φινάλε

Η Έλλη Πασπαλά, τραγουδά τα Jazz Standards. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και κρατά ζωντανούς μέσα της τους θησαυρούς της αμερικανικής μουσικής. Με την αισθαντική φωνή της, αποδίδει επιτυχίες από το «American Songbook», τις οποίες σφράγισαν με την ερμηνεία τους φωνές μυθικές: από την Ella Fitzgerald, τη Billie Holiday, τη Sarah Vaughan και τη Nina Simone, έως τον Nat King Cole και τον Frank Sinatra. Τραγούδια κλασικά όπως το Cry me a river, το Lover man ή το Angel eyes, συνδυάζονται με άλλα αγαπημένα, που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο: Fly me to the moon, How insensitive, I’m a fool to want you και γνωστά standards της Έλλης: Ain’t no sunshine, Moondance και Dance me to the end of love.

Έλλη Πασπαλά

Την Έλλη συνοδεύει ένα κουαρτέτο που αποτελείται από τέσσερις  κορυφαίους τζαζ μουσικούς της χώρας μας: Tον David Lynch στο τενόρο, το σοπράνο σαξόφωνο και το φλάουτο, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, τον Πέτρο Βαρθακούρη στο κοντραμπάσο και τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, στα τύμπανα. Μαζί τους, θα αφηγηθεί με τον  γοητευτικό της τρόπο ιστορίες γεμάτες έρωτα, πάθος, προδοσία και ξέφρενη χαρά, όπως μόνο η τζαζ μπορεί να αφηγηθεί! Η συναυλια αρχίζει στις 22:30, κλείνοντας ιδανικά το «1st Hellenic International Jazz Festival 2024».

Περισσότερα: www.jazzetfestival.gr
Popaganda Guest