ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Disturbed, Parkway Drive, Amon Amarth: 50 φωτογραφίες από το πιο ισοπεδωτικό metal τριήμερο

26, 27 και 28 Ιουνίου, οι λάτρεις του metal ήχου απόλαυσαν ένα τριήμερο line-up από σπουδαία συγκροτήματα της σκηνής, στο πλαίσιο του Release Athens 2023

Η αρχή έγινε με τους Disturbed στις 26/6, το συγκρότημα από το Σικάγο που έχει κυριαρχήσει στον σκληρό ήχο για περισσότερα από 20 χρόνια. Το κουαρτέτο επέστρεψε στην Αθήνα για μια μοναδική βραδιά γεμάτη με τα σπουδαιότερα τραγούδια του. Οι Disturbed, που έχουν προταθεί δύο φορές για βραβείο Grammy, ξεκίνησαν την καριέρα τους με το επιδραστικό και πέντε φορές πλατινένιο, The Sickness, για να συνεχίσουν την πορεία τους με ένα αξιοζήλευτο σερί κυκλοφοριών που τους τοποθέτησε, δικαιωματικά, στην πρώτη γραμμή του hard rock / heavy metal στερεώματος.

Μαζί τους στην Πλατεία Νερού, βρέθηκαν οι Bullet For My Valentine, το κορυφαίο βρετανικό metal συγκρότημα του 21ου αιώνα που ξεσήκωσε το πλήθος, και το σημαντικά ανερχόμενο ντουέτο των Nova Twins. Οι εξαιρετικοί O.Y.D. άνοιξαν τη βραδιά.

Την επόμενη μέρα, στις 27/6, απολαύσαμε τους καταιγιστικούς Parkway Drive στην καλύτερη στιγμή της έως τώρα πορείας τους. Ως μία από τις κορυφαίες μπάντες του σύγχρονου metal και headliners στα δημοφιλέστερα φεστιβάλ του πλανήτη, έδωσαν το μεγαλύτερο show στη χώρα μας, εντυπωσιάζοντας με την ενέργειά τους, τη συνεχή διάδρασή τους με τον κόσμο και το εντυπωσιακό performance με τις φλόγες. Οι Parkway Drive δημιουργήθηκαν το 2003 στην Αυστραλία και μέσα σε δύο δεκαετίες παρακολουθήσαμε μια μπάντα που ξεκίνησε από ένα σπιτικό υπόγειο, να εξελίσσεται σε ένα μεγαθήριο του metal. Κάθε τους εμφάνιση, όπως κι εκείνη στην Πλατεία Νερού, χαρακτηρίζεται ως “100% αδρεναλίνη”, μια έκρηξη ενέργειας με οργιώδη riffs σε συνδυασμό με μελωδία και συναίσθημα. 

Μαζί τους βρέθηκαν οι Soulfly του θρυλικού Max Cavalera και οι Triptykon του Tom Gabriel Fischer, οι οποίοι παρουσίασαν ένα σετ αφιερωμένο στις τρεις πρώτες κυκλοφορίες των Celtic Frost. Τη βραδιά άνοιξαν οι Skybinder

To metal τριήμερο ολοκληρώθηκε στις 28/6 με δύο από τα σπουδαιότερα metal συγκορτήματα του πλανήτη, τους Amon Amarth και τους Kreator. Οι αδιαμφισβήτητοι βασιλιάδες του Viking metal και το πιο συνεπές γκρουπ του thrash, αντίστοιχα, χάρισαν την πιο σημαντική βραδιά του σκληρού ήχου για το φετινό καλοκαίρι – όπως και είχαν υποσχεθεί. Οι headliners της βραδιάς, Amon Amarth, δημιουργήθηκαν στην Tumba της Σουηδίας, το 1992, και κατά τη διάρκεια αυτών των τριών δεκαετιών έχουν διαγράψει μια μοναδική πορεία, γεμάτη με τις μαγικές εικόνες της ιστορίας και της κουλτούρας των Βίκινγκς. Με έναν αψεγάδιαστο και ξεχωριστό ήχο που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του επικού metal, το κουιντέτο έγινε διάσημο χάρη στα διαχρονικά τραγούδια και τις εκρηκτικές, σχεδόν θεατρικές, ζωντανές εμφανίσεις του.

Το lineup της βραδιάς συμπλήρωσαν οι extreme metal masters, Heaven Shall Burn και μια απ’τις κορυφαίες metalcore μπάντες σήμερα, οι Bleed From Within.

Λουίζα Σολομών-Πάντα