Δεν μπορείτε να θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που βγήκατε από το σπίτι χωρίς να βιάζεστε για κάτι; Παθαίνετε πολλαπλά αλλά σιωπηλά μίνι εγκεφαλικά όταν ο κόσμος στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό δεν σας αφήνει το χώρο να τρέξετε; Ξυπνά το φονικό σας ένστικτο μπροστά στη ραθυμία με την οποία τα ζευγάρια περπατούν χέρι χέρι στα αθηναϊκά πεζοδρόμια που δεν προσφέρονται για ασφαλή προσπέραση; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Πατήστε «παύση» για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο: αυτό που σας χρειάζεται είναι ένα Φεστιβάλ Βραδύτητας και μια βαθιά ανάσα, για να καταλάβετε ότι η ταχύτητα δεν είναι το παν σ’ αυτή τη ζωή.
Το ευρηματικό Φεστιβάλ Βραδύτητας κάνει φέτος το ντεμπούτο του στην πολυσύχναστη και ταχύρυθμη Ομόνοια και συγκεκριμένα στον πολυχώρο Bread and Roses της Πανεπιστημίου 64, ενός ιστορικού 60’s κτηρίου που έχει πλέον μεταμορφωθεί σε χώρο transit πολιτισμικών συναντήσεων. Το Slow Festival σας προσκαλεί να μεταμορφώσετε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουνίου σε ένα σημείο παύσης και μια ευκαιρία στοχασμού της ταχύτητας που μας περιβάλλει. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, performances, μουσικές, ταινίες και φαγητό τύπου slow food, το φεστιβάλ στοχεύει σε μια βιωματική και θεωρητική προσέγγιση της έννοιας του αργού χρόνου, στον αντίποδα των ρυθμών με τους οποίους έχουμε συνηθίσει μέσα στην πολύβουη Αθήνα. Το Σάββατο θα ξεκινήσει με μια εναλλακτική ξενάγηση στο κέντρο της πόλης από την ομάδα ΑΤΑ, που θα μας μυήσει σε μικρές και καθημερινές χαλαρωτικές εμπειρίες μέσα από το αστικό περιβάλλον. Τη σκυτάλη θα παραλάβει το ίδιο απόγευμα η Αταλάντη Μουζούρη, η οποία μετά την εισαγωγική της διάλεξη θα οργανώσει ένα βιωματικό εργαστήριο Feldenkrais. Η βραδιά θα συνεχίσει με τις ομιλίες της ‘Ελενας Γκώγκου («Η εμπειρία του χρόνου μέσα από τον αστικό αγρό»), της Μαρίας Πετεινάκη («Αστικό πικνίκ, εμπειρίες προς μια πόλη σε μετάβαση») και του Γιάννη Γρηγοριάδη («Κατασκευάζοντας την Σιέστα: υποθέσεις για την αρχιτεκτονική της τεμπελιάς»), με μια ανοιχή πρόβα της θεατρικής ομάδας ΑΣΙΠΚΑ και μια lecture performance της Κωνσταντίνας Θεοδώρου. Μόλις η ώρα πάει 22:30 έρχεται η σειρά της μουσικής, με τους MiniMaximun improVision να επιδίδονται σε έναν οπτικοακουστικό live αυτοσχεδιασμό και τις Composta Nova στο dj set να συνοδεύουν μουσικά την ταινία «Satantango» του Bela Tarr.
Την Κυριακή η ωδή στη βραδύτητα συνεχίζεται με το ανοιχτό μάθημα αισθητήριας κίνησης της Κρίστυ Σταυρίδη και Ευαγγελίας Μαρούγκα («Η Βραδύτητα και το αισθητό σώμα») και με την παρέμβαση της Μαρίας Χαϊδοπούλου – Βρυχέα, δρ. πολιτισμικής γεωγραφίας, που θα προσπαθήσει με τη βοήθεια των συμμετεχόντων να δώσει ένα ορισμό στον αργό χρόνο. Στις 20:30 το Bread & Roses μαγειρεύει και σερβίρει «αργόδειπνο», ενώ ο Παύλος Γεωργιάδης του Slow Food Thrace θα μοιραστεί με όλους την εμπειρία του από το διεθνές κίνημα slow food. Το Φεστιβάλ Βραδύτητας θα κλείσει με τις μουσικές επιλογές του Φάνη Καφαντάρη σε ένα «Slow Party» με παράλληλη προβολή της ταινίας «D’est» της Chantal Akerman. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (ώρα 12:00-21:00) το δωμάτιο δίπλα στο αίθριο θα κοσμούν τα έργα δέκα εικαστικών και αρχιτεκτόνων, σαν ένα καλλιτεχνικό σχόλιο στο ζήτημα της βραδύτητας. Όλα όσα θέλει κανείς από ένα Φεστιβάλ θα τα βρει στην Πανεπιστημίου 64: μουσική, εικαστικά, θέατρο, θεωρία, πράξη συν μαθήματα γαστρονομίας και σεμινάρια ομαδικής καλοκαιρινής σιέστας ά λα ελληνικά σας περιμένουν σ’ ένα Φεστιβάλ που σας κάνει να δείτε τη ζωή σε slow motion.
Φεστιβάλ Βραδύτητας
Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Ιουνίου – Είσοδος δωρεάν
Bread & Roses: Πανεπιστημίου 64, Ομόνοια
Επιμέλεια: Μαρία Τσιγάρα
Συνδιοργάνωση με: Κωνσταντίνα Θεοδώρου
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ