Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένας από τους πιο ισχυρούς κινηματογραφικούς ετήσιους θεσμούς στην Ελλάδα, διοργανώνεται φέτος για 20η φορά, με ένα όπως πάντα πλούσιο πρόγραμμα: ελληνικά ντοκιμαντέρ, μουσικά ντοκιμαντέρ, διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων. Η μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ θα διεξαχθεί σε διάφορους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης από 2 έως 11 Μαρτίου. Παρακάτω σας προτείνουμε 5 επιλογές από μουσικά και όχι μόνο ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε -και σε αυτά θα συναντήσετε από τους Βρετανούς Sleaford Mods, μέχρι τον Ιάπωνα συνθέτη Ryuichi Sakamoto, μέχρι μία ταινία αφιερωμένη στην Polaroid.
Ένα δυναμικό πορτρέτο της πιο διάσημης ράπερ της Σουηδίας: η Σιλβάνα είναι μετανάστρια δεύτερης γενιάς που κατάγεται από τη Συρία και τη Λιθουανία, λεσβία, φεμινίστρια, αντιρατσίστρια, πανκ-ραπ ακτιβίστρια, έτοιμη να βγάλει τα σωθικά της στη σκηνή φωνάζοντας «να συνθλίψουμε την πατριαρχία». Ακούγοντάς τη συγκλονιστική της πρόζα και τις ιστορίες της είναι δύσκολο να παραμείνουμε άνετα στις θέσεις μας.
Μίκα Γκούσταφσον, Ολίβια Κάστεμπρινγκ, Κριστίνα Τσιομπανέλις
Σουηδία 2017, Έγχρωμο 91’
Οι Sleaford Mods δεν είναι μια οποιαδήποτε μπάντα: η εφημερίδα Guardian τους ανακήρυξε «τους πιο οργισμένους μουσικούς της Βρετανίας», ενώ σύμφωνα με τον Ίγκι Ποπ παίζουν το «καλύτερο ροκ εν ρολ του πλανήτη». Σ’ αυτό το γεμάτο πάθος κι ιδρώτα ντοκιμαντέρ, ακολουθούμε το ντουέτο για δύο χρόνια στην πορεία τους από τις μικρές παμπ και τις αυτοσχέδιες ηχογραφήσεις μέχρι την ευρωπαϊκή τους περιοδεία και την καταξίωση, κατά την οποία καταφέρνουν να φέρουν τη μουσική βιομηχανία στα μέτρα τους.
Κριστίνε Φραντς
Γερμανία 2017, Έγχρωμο 103’
Ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, ο Ryuichi Sakamoto έχει μία αξιόλογη πορεία πάνω από 40 χρόνων στη μουσική, από την techno pop μέχρι τη σύνθεση soundtracks που βραβεύτηκαν με Όσκαρ. Η μουσική του έχει εξελιχθεί παράλληλα με τα ταξίδια της ζωής του. Ο Sakamoto υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία στο κοινωνικό κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία. Με τον Sakamoto να επιστρέφει στη μουσική μετά από μάχη με τον καρκίνο, η ανησυχία του οδήγησε σε ένα ηχηρό νέο αριστούργημα. Το Ryuichi Sakamoto: Coda είναι ένα πορτραίτο τόσο του καλλιτέχνη όσο και του ανθρώπου Ryuichi Sakamoto.
Stephen Nomura Schible
ΗΠΑ-Ιαπωνία 2017, Έγχρωμο, 102’
Ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε ποιον επιλέγουν οι άνθρωποι για σύντροφό τους; Μια εξερεύνηση της συναισθηματικής σύνδεσης που έχουν κάποιοι με τις συνθετικούς συντρόφους τους –κάποιες αληθοφανείς κούκλες σιλικόνης σε μέγεθος ανθρώπου– και του τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των σχέσεων. Μια ταινία για την αγάπη και τη μοναξιά, ένα περιπετειώδες ταξίδι σε μια άλλη «κοιλάδα με τις κούκλες» που διαπραγματεύεται τα όρια της άνευ όρων αποδοχής.
Μέλοντι Γκίλμπερτ
ΗΠΑ 2017, Έγχρωμο 71′
Τέσσερις λάτρεις της Polaroid επιμένουν να κρατούν ακόμη ζωντανές τις στιγμές τους σε στιγμιαίο φιλμ, ακόμη και μετά το φινάλε της εταιρείας το 2008, στο ντοκιμαντέρ Στιγμιαία όνειρα του Βίλεμ Μπάπτιστ (Ολλανδία). Η Polaroid, μια σπουδαία καινοτομία που γεννήθηκε το 1937 κι έγινε το μέλλον της φωτογραφίας -αλλά και φετίχ-, κλείνει το μάτι και στον 21ο αιώνα.
Willem Baptist
Έγχρωμο 91′