Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η τέχνη υπάρχει για να περνάμε καλύτερα, λέει ο εικαστικός Ανδρέας Βάης.

Ποια ιδέα υπάρχει πίσω από το έργο σου; Η περιπέτεια. Αντιλαμβάνομαι τη ζωή ως ένα περιπετειώδες ταξίδι, όπου μέσα από συγκεκριμένες επιλογές χαράζουμε την πορεία μας και, αναπόφευκτα, αντιμετωπίζοντας κάθε τόσο νέες προκλήσεις, μαθαίνουμε όλο και κάτι καινούριο και συνεχώς επαναπροσδιοριζόμαστε ως οντότητες. Στην τελευταία μου δουλειά που αποτελείται από σχέδια με μελάνι σε χαρτί και πίνακες με ακρυλικά σε καμβά επιχειρώ κάποιες καταγραφές του δικού μου ταξιδιού, με τη φύση, τη μουσική και τη λογοτεχνία, πηγές δύναμης και έμπνευσης.

Ποια είναι τα μέσα που χρησιμοποιείς στη δουλειά σου; Αγαπώ το χαρτί, το ύφασμα, τα μελάνια, τα μολύβια, αλλά και όλα τα υλικά που μου δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου. Ακόμη μου αρέσει να παίζω με τους ήχους.

Ποια εποχή της ιστορίας της τέχνης αποτελεί σημείο αναφοράς για σένα; Ο 20ός αιώνας, όταν άρχισα να διαβάζω ιστορία της τέχνης μου φαινόταν ιδιαίτερα συναρπαστικός και ενδιαφέρων και αυτές οι πρώτες εντυπώσεις έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα μου. Στη συνέχεια ανακάλυψα ότι η τέχνη σε όλες τις εποχές είναι κάτι το συναρπαστικό και ζωογόνο. Επίσης λατρεύω την jazz, το rock’n’roll, την samba, και γενικά λατρεύω τη μουσική. Νιώθω μουσικοζωγράφος.

Παραστατική τέχνη, αφαίρεση, εννοιολογική τέχνη, οικειοποίηση, αρχείο, κτλ. Με ποιο εικαστικό ρεύμα ταυτίζεσαι, με ποιο όχι; Κάθε εικαστικό ρεύμα έχει προσθέσει κάτι στην αντίληψή μας για τη ζωή και την τέχνη. Είμαστε οι ευτυχείς κληρονόμοι όλων αυτών των κατακτήσεων του πολιτισμού και με τον τρόπο του ο καθένας προσπαθεί να κάνει κάτι με αυτή την κληρονομιά. Δεν ταυτίζομαι με κάποιο συγκεκριμένο, αλλά νιώθω ελεύθερος να υιοθετήσω μεθόδους και πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν σε οποιοδήποτε από αυτά τα ρεύματα. Ταυτίζομαι  περισσότερο με μουσικούς και συχνά ονειρεύομαι ότι παίζω μαζί τους. Έχω παίξει (στον ύπνο μου) με σπουδαίους μουσικούς, ζωντανούς και νεκρούς, όπως τον Duke Ellington, τους Art Ensemble of Chicago, την Sun Ra Arkestra και άλλους.

Ποιος είναι ο σκοπός της τέχνης; Να περνάμε καλύτερα!


Ανδρέας Βάης, “Adventure”,  στη Γκαλερί Έρση, Κλεομένους 4, Κολωνάκι.
Εγκαίνια 23 Απριλίου στις 8.00. Μέχρι 16 Μαΐου.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA