Waves by Oh_You_Pretty_Things on Mixcloud
Ήρθε στον κόσμο μια ηλιόλουστη μέρα του Αυγούστου του 1921 στο σαλόνι του σπιτιού της στο Inglewood της πολιτείας της California, στην Αμερική των gangsters και της jazz. Ήταν το πέμπτο παιδί της Bula Myrtle και του Louis Stanton Williams. Όταν ήταν μικρή έδειξε ενθουσιασμό για το κολύμπι και μετά από παρότρυνση της μεγαλύτερης αδερφής της, έπιασε δουλειά στην πισίνα της περιοχής. Αντί να πληρώνεται, ως αντάλλαγμα έκανε δωρεάν μαθήματα κολύμβησης. Μέχρι την ηλικία των 16, είχε κερδίσει τρία εθνικά πρωταθλήματα των ΗΠΑ στο πρόσθιο και ελεύθερο κολύμπι, ενώ επρόκειτο να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1940. Η σφοδρότητα του Β’ Παγκοσμίου, όμως, ανέκοψε κάθε φυσιολογική δραστηριότητα, άλλωστε από το 1941 και η Αμερική θα έμπαινε επίσημα στην πολεμική διαμάχη.
Στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, πήρε D στην άλγεβρα, κάτι που της στέρησε την πολυπόθητη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Έτσι, γράφτηκε στο Los Angeles City College με στόχο ένα πτυχίο στη φυσική αγωγή, με απώτερο σκοπό να διδάξει. Για να τα βγάλει πέρα, καθώς σπούδαζε, εργάστηκε σε ένα πολυκατάστημα, όπου και γνώρισε τον βοηθό του Billy Rose, ο οποίος της πρότεινε να κάνει μια οντισιόν για το σόου του, με τίτλο Aquacade.
Αυτή ήταν η εκπομπή που έστρεψε αρχικά την προσοχή των ανθρώπων της Metro-Goldwyn-Mayer προς το ταλέντο της Williams. Παράλληλα, ο Louis B. Mayer ως επικεφαλής της MGM τότε, έψαχνε ένα θηλυκό αστέρι από το χώρο του αθλητισμού για να ανταγωνιστεί το αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ ονόματι Sonja Henie.
Η Williams υπέγραψε συμβόλαιο της με την MGM το 1941. Αυτό, της έδωσε carte blanche για το Beverly Hills Hotel, επιτρέποντάς της να κολυμπάει στην πισίνα όποτε εκείνη ήθελε, υπό τον όρο, όμως, να μην εμφανιστεί στην κάμερα για εννέα μήνες, μέχρι να αποκτήσει την απαιτούμενη άνεση στην υποκριτική, το τραγούδι και τα μαθήματα χορού. Μάλιστα, είχε γράψει για το περιστατικό στην αυτοβιογραφία της: «Αν χρειάζονται εννέα μήνες για ένα μωρό να γεννηθεί, σκέφτηκα πως η αναγέννηση μου από “Esther Williams η κολυμβήτρια”, σε “Esther Williams ηθοποιός του κινηματογράφου” δεν θα ήταν πολύ διαφορετική».
Οι αθλητικές της επιδόσεις, η σαν σταρ ομορφιά της, το σκέρτσο και η αγαλμάτινη κορμοστασιά ήταν τα χαρακτηριστικά που έκαναν το Χόλιγουντ να εφεύρει μια καινούρια κατηγορία, παντρεύοντας την κινούμενη εικόνα με τη συγχρονισμένη κολύμβηση και την κατάδυση –μερικές φορές και τα καρτούν. Τα λεγόμενα «Aqua musicals» την ανέδειξαν σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το εντυπωσιακό με τη φιλμογραφία της είναι ότι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου απαρτίζεται από ταινίες που αξιοποιούσαν την κολυμβητική της δεινότητα. Κι αυτό είναι δείγμα της επιτυχίας και της απήχησης που είχε, με τα στούντιο της MGM να προσλαμβάνουν συχνά σεναριογράφους για να σκαρφίζονται ταινίες που θα επέτρεπαν στη Williams να βουτήξει στο νερό και να δείξει το ταλέντο της. Και μάλιστα, όπως λέγεται, οι περφόρμανς της στις ταινίες ήταν αυτές που τις διέσωζαν τόσο από την εμπορική αποτυχία, όσο και από τα νύχια των κριτικών κινηματογράφου. Άλλωστε, ούτε πριν και πολύ περισσότερο μετά από εκείνη, δεν φανταζόταν κανείς την ύπαρξη «κολυμβητικών ταινιών μιούζικαλ» ως κινηματογραφικό είδος. Χάρη στην ίδια οι ταινίες αυτές έγιναν πραγματικότητα. Bathing Beauty (1944), το Million Dollar Mermaid (1951), Dangerous When Wet (1953), είναι μερικές από τις γνωστότερες.
Ήταν ίσως η μοναδική σταρ της εποχής της που έφερε κάτι διαφορετικό από το sex appeal. Αν και για τα δεδομένα του Χόλιγουντ είχε μικρή καριέρα -μόλις 21 χρόνια- κατάφερε να αφήσει ορισμένες ανεξίτηλες κινηματογραφικές εικόνες που, χάρη στο Technicolor, με χρώμα και ήχο που συνόδευε τα κρυστάλλινα νερά και τις κινήσεις της με τον καλύτερο τρόπο. Η Esther Williams, βουτούσε με στυλ απ’ τους βατήρες και με περίσσια χάρη κολυμπούσε στο νερό σαν γοργόνα. Έφυγε πριν από ένα χρόνο, ήσυχα στον ύπνο της. Ήταν 91 ετών.
Καλές απλωτές σε όλους.