Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Γιατί αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο «Τρεις Όροφοι»

Ο Αρνόν αφηγείται σε έναν φίλο από τα παλιά: αυτός και η γυναίκα του Αγιέλετ είχαν βρει ένα αποκούμπι στους ηλικιωμένους γείτονες τους, Χέρμαν και Ρουτ. Τους άφηναν να κρατάνε την κορούλα τους Όφρι για μερικές ώρες, σε μια «συμφνωνία» που τους βοηθούσε όλους: το νεαρό ζευγάρι είχε πια λίγο ελεύθερο χρόνο, ενώ η μικρούλα γέμιζε με την παιδική ορμή της τον κενό χρόνο των δύο συνταξιούχων. Όμως, η εμφάνιση των πρώτων σημαδιών άνοιας στον Χέρμαν, αρχίζει να προκαλεί υποψίες στον Αρνόν, ο οποίος διαβλέπει παντού ανησυχητικά σημάδια υπερβολικής οικειότητας ανάμεσα στον γέρο και την Όφρι. Όταν ένα απόγευμα το κοριτσάκι θα βρεθεί στο δάσος, με τον Χέρμαν σε παραληρηματική κατάσταση, ο Αρνόν πείθεται ότι το παιδί του έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και απασφαλίζει, τραυματίζοντας από τα νεύρα του τον ηλικιωμένο και κυνηγώντας τον ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο. Προσπαθώντας λυσσαλέα να αποδείξει τις υποψίες του, θα φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει την, πολύ προκλητική, έφηβη εγγονή του Χέρμαν, με το «κατασκοπευτικό» παιχνίδι του όμως να εξελίσσεται άσχημα, καθώς θα καταλήξει να κάνει αυτό ακριβώς που κατηγορούσε τον ηλικιωμένο γείτονά του.

Η Χάνι Ντορόν γράφει στην πάλαι ποτέ κολλητή της: η ζωή της είναι άδεια, με τον άντρα της να λείπει διαρκώς σε επαγγελματικά ταξίδια και εκείνη να παλεύει με το φόβητρο της παράνοιας. Η άγονη καθημερινότητά της θα αλλάξει δραστικά, όταν στην πόρτα της θα εμφανιστεί ο κουνιάδος της, ζητώντας της να μείνει για 1-2 μέρες στα κρυφά. Διάσημος επενδυτής κεφαλαίων, τώρα κρύβεται, γιατί τον κυνηγάνε σχεδόν οι πάντες, καθώς έχει χάσει τα λεφτά τους και προσπαθεί να φύγει για την Λατινική Αμερική. Η Χάνι, ενώ γνωρίζει ότι ο άντρας της δεν έχει καθόλου επαφές με τον αδερφό του και θα είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο, του προσφέρει στέγη. Τις επόμενες μέρες, όταν θα δεχθεί επισκέψεις από μυστήριους τύπους που τον αναζητούν και θα δει το πρόσωπό του στις εφημερίδες, θα συνειδητοποιήσει ότι έχει κάνει λάθος που τον δέχτηκε. Όμως, το ενδιαφέρον που δείχνει για αυτήν και τα μικρά παιδιά της, δημιουργεί ανάμεσά τους ερωτική ένταση, η οποία θα αποκορυφωθεί σε μια παράξενα αισθησιακή σκηνή.

Η Ντβόρα Έντελμαν αφήνει μακρά μηνύματα στον τηλεφωνητή του σπιτιού της: είναι συνταξιούχος δικαστίνα που πρόσφατα έχασε τον σύζυγό της, επίσης επί πόλλα χρόνια δικαστή. Θα βρεθεί σε μια μεγάλη διαδήλωση, όπου οι νομικές γνώσεις της θα φανούν πολύ χρήσιμες στους νεαρούς και ανοργάνωτους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να περάσει μερικές μέρες στις σκηνές τους. Από αυτή την περιπέτεια, θα γνωρίσει τον Αβνέρ, έναν καλοστεκούμενο κύριο που δείχνει να την κορτάρει και την καλεί να κάνουν ένα οδικό ταξίδι χωρίς να της πει τον προορισμό. Όταν φτάσουν, θα συνειδητοποιήσει ότι ο Αβνέρ την έχει πάει στο μέρος όπου συζεί ο, από χρόνια εξαφανισμένος, γιος της και η κόρη του. Εκεί, η Ντβορά θα πρέπει να αναμετρηθεί με τις αποφάσεις του παρελθόντος, όταν επέλεξε να στηρίξει τον σύζυγό της σε βάρος της σχέσης της με τον γιό τους.

Οι τρείς όροφοι μιας πολυκατοικίας σε μια καλή συνοικία του Τελ Αβίβ είναι το σκηνικό όπου εξελίσσονται τα προσωπικά δράματα των αντίστοιχων ενοίκων – πρωταγωνιστών του «Τρείς Όροφοι», του πρώτου βιβλίου του Εσκόλ Νεβό που κυκλοφορεί στα ελληνικά (από τις εκδόσεις Καστανιώτη).

Ο Νεβό είναι δοκιμασμένος συγγραφέας και αυτό είναι εμφανές στο παρόν βιβλίο. Η προβληματική του ειναι σύγχρονη και αντλεί από θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους συγγραφείς της εποχής μας: οι ζωές των ηλικιωμένων, η μοναξιά και οι κλειστές ζωές των προαστίων, η σεξουαλικότητα σε ποικίλες εκφάνσεις της, οι απογοητεύσεις της σύγχρονης ζωής που επικεντρώνεται μόνο στη δουλειά και η διέξοδος προς τη φύση και την συνεργασία ως αντίδοτο.

Ο συγγραφέας χειρίζεται σταθερά τα τρία κείμενα, χτίζοντας στις ιστορίες την απαραίτητη ένταση που τελικά κορυφώνεται με τις απροσδόκητες εξελίξεις. Το τέχνασμα των αφηγήσεων (προς έναν ζωντανό ομιλήτη, προς μια φίλη μέσω γράμματος και προς έναν αποδημήσαντα μέσω του τηλεφωνητή) δημιουργεί μια έντονη θεατρικότητα που τονίζει την μοναξιά της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Σε συνδυασμό με την πρωτοτυπία των αντιθέσεων/διπόλων (ο πατέρας που κατηγορεί τον ηλικιωμένο για σεξουαλική κακοποίηση και στο τέλος το κάνει ο ίδιος, η σύζυγος που παρακούει τον σύζυγο για να βοηθήσει τον αδερφό του, η δικαστίνα που συνειδητοποιεί ότι η ζωή δεν είναι μόνο νομικοί κανόνες), ο Νεβό έχει την ικανότητα και να περιγράψει τις ιστορίες των ηρώων του, αλλά και να διακρίνει τις λεπτομέρειες των ζωών τους.

Το βιβλίο «Τρεις Όροφοι» του Εσκόλ Νεβό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Σταύρος Στριλιγκάς

Share
Published by
Σταύρος Στριλιγκάς