Το Κ-Pop Festival επιστρέφει για δεύτερη χρονιά  υπό την αιγίδα της Κορεατικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, που με την πολιτιστική ομάδα K-Wave συνδιοργανώνει ένα event γεμάτο μουσική, εκκεντρικά κοστούμια και κορεάτικη αισθητική. Το K-Pop Festival είναι ουσιαστικά ένας διαγωνισμός, στον οποίο συμμετέχουν 11 διαφορετικές ομάδες από όλη την Ελλάδα. Η ομάδα με το καλύτερο τραγούδι θα κερδίσει ένα εισιτήριο για τους τελικούς του K-POP World Festival 2014, που πραγματοποιηθεί στην Κορέα και συγκεκριμένα στην πόλη Changwon τον Οκτώβριο.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Αργύρη, μέλος του K-Wave Greece, για τη διοργάνωση, το είδος της μουσικής, αλλά και για το τι σημαίνει να είσαι μέλος σε μια ομάδα με αντικείμενο την Κορεάτικη Κουλτούρα, στην Ελλάδα.

Πως ξεκίνησε το K-Wave; Κοίτα αν εννοείς το κύμα κορεάτικης μουσικής, σειρών, ταινιών, κουλτούρας κτλ, ο σωστότερος όρος είναι Hallyu wave. Είναι δύσκολο να οριστεί χρονικά μία αφετηρία για το φαινόμενο αυτό αλλά μιλάμε για αρχές της δεκαετίας 90 και αφορούσε κυρίως τις γειτονικές ασιατικές χώρες και όχι παγκοσμίως όπως γίνεται σήμερα. Το Hallyu αναφέρεται στο κύμα εκείνο της κουλτούρας που ξεκινάει από την Κορέα και σιγά σιγά εξαπλώνεται και επηρεάζει όλο και περισσότερες χώρες με σχετικά πρόσφατο «θύμα» και την Ελλάδα. Αν από την άλλη εννοείς την ομάδα εδώ στην Ελλάδα, αυτή δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας εδώ στην Ελλάδα, με σκοπό να αποτελέσει μία γέφυρα μεταξύ Ελλάδας-Κορέας και να βοηθήσει ακριβώς το Hallyu wave να εξαπλωθεί εδώ στην Ελλάδα. Και κάνει καταπληκτική δουλειά μέχρι τώρα ( αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει)

Έχει απήχηση η κορεάτικη μουσική σε όλο τον κόσμο; Είναι πλέον κάτι στο οποίο μπορώ και εγώ αλλά και ο καθένας να απαντήσει με ένα τεράστιο ΝΑΙ. Μιλάμε για ένα νέο trend με κυρίως τις εφηβικές ηλικίες αλλά και όχι μόνο να τρελαίνονται με αυτό το είδος μουσικής. Η κορεάτικη μουσική προσφέρει ένα τρομερό πακέτο visual, χορού, τρομερά καλοδουλεμένης μουσικής που είναι αρκετά δύσκολο να μην εντυπωσιάσει ή έστω ένα ρεφρενάκι να στο κολλήσει βρε αδερφέ. Είναι χαρακτηριστικό πως συναυλίες και festival Κορεατικής μουσικής συμβαίνουν όλο και πιο συχνά και παντού. Η Ευρώπη μάλιστα τραβάει τώρα τελευταία το ενδιαφέρον με συναυλίες να φτάνουν πολύ κοντά στην Ελλάδα, λατρεία τους οι συναυλίες στο Παρίσι για ένα λόγο που δεν μπορώ ακόμα να εξηγήσω.

Πόσο δύσκολο είναι να διοργανώνεις ένα φεστιβάλ για μια κουλτούρα τόσο διαφορετική από τη Μεσογειακή; Αν μου έκανες την ίδια ερώτηση πέρσι θα σου έλεγα αδύνατο (κυρίως ως προς την κορεάτικη κουλτούρα). Αλλά πλέον ο κόσμος είναι ανοιχτός σε νέα πράγματα, άρα η διοργάνωση δεν διαφέρει από κάθε άλλο festival, η διαδικασία είναι ίδια. Αυτό που θέλω να πω είναι πως και οι φορείς που επικοινωνούμε χώροι για τα activities μας, χορηγοί, κανάλια δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή τη διαφορετική κουλτούρα οπότε όλα μετά είναι θέμα καλής συνεννόησης, promotion και πολλά άλλα που δεν χρειάζεται να «Βασανίζουν» κάποιον που απλά θα έρθει να απολαύσει το Festival.

Τι θα δούμε τελικά στο φεστιβάλ; Πρώτα και κύρια, να περιμένετε ένα μουσικοχορευτικό θέαμα. Κάποια παιδιά θα καθηλώσουν με τις μπαλάντες τους, κάποια άλλα θα μας ξεσηκώσουν με άκρως χορευτικές επιλογές. Να τονίσω πως θα πρέπει να περιμένουμε ίσως και εκκεντρικές παρουσίες. Δεν το λέω με ειρωνική πρόθεση πάντως, απλά οι διαγωνιζόμενοι φέτος έχουν αναλάβει εξολοκλήρου το styling τους όποτε και εγώ περιμένω πως και πώς να δω πως δούλεψαν το κομμάτι αυτό. Τέλος ποιος ξέρει μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις για τους φαν της κουλτούρας, ε! δεν θα τα πούμε και όλα. Ελπίζω πάντως όσοι μας επιλέξουν για την έξοδο τους το Σάββατο να ευχαριστηθούν το show, γιατί και εμείς όσο και οι διαγωνιζόμενοι δουλέψαμε σκληρά για να βγει αυτό το αποτέλεσμα που θα δείτε.

Ναταλία Πετρίτη

Share
Published by
Ναταλία Πετρίτη