Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πάει ο παλιός ο χρόνος, θα στολίσουμε παιδιά αλλά όχι στο ΕΜΣΤ

Πότε θα ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια ενός ακόμη εθνικού γιοφυριού της Αρτας, μιας ακόμη εθνικής περιπέτειας που κακοφορμίζει και με την “πρώτη φορά” αριστερή κυβέρνηση αναβάλλονται επ’αόριστον; Με αυτά τα ερωτήματα και τις μαύρες σκέψεις προσήλθαν σήμερα το πρωί  εκπρόσωποι του Τύπου στο άδειο κέλυφος του ΦΙΞ. Είχε προηγηθεί πρόσκληση της διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά για «μία εορταστική συνάντηση στο νέο του κτήριο, για να βρεθούμε, να γιορτάσουμε, να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και να συζητήσουμε για τα μελλοντικά μας σχέδια για την χρονιά που έρχεται.» Εορταστική;

Πρόσφατα  το Μουσείο είχε απασχολήσει την επικαιρότητα για την απώλεια της δωρεάς ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αιτία για τη δημιουργία ρήγματος  στην επικοινωνία με το ΥΠΠΟΑ. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από  το κατέβασμα της ανάρτησης ότι το ΕΜΣΤ θα μετείχε στη συνέλευση των Μουσείων  την Δευτέρα.Τελευταία στιγμή το ΕΜΣΤ εξαιρέθηκε. Γιατί; Μήπως η «γιορτινή» -που μόνο γιορτινή δεν ήταν-   σημερινή πρόσκληση ήταν μια απάντηση σε αυτή την ανεξήγητη ενέργεια του υπουργείου; Πάντως, ουδείς από το υπουργείο εθεάθη. Εκανε εμφάνιση μόνο ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης κ.Τασούλας, που πρωτοστάτησε στον πόλεμο κατά της Άννας Καφέτση, και τομεάρχης πολιτισμού της ΝΔ, και μαζί δυο ακόμη τομεάρχες του ίδιου χαρτοφυλακίου. Ο Θανάσης Χειμωνάς από το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ορφανός από το Ποτάμι. Παρούσα, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν η Σοφία Χηνιάδου. 

Η Κατερίνα Κοσκινά ναι μεν είπε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω» σε πολύ σοβαρά ερωτήματα, αφού οι απαντήσεις βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού, αλλά έκανε μια πρόβλεψη , που μάλλον με ευσεβή πόθο ήχησε, παρόλες τις προσπάθειες που έχει κάνει:«αν προχωρήσουν όλα σύντομα ο ελάχιστος χρόνος για να ανοίξει το μουσείο είναι ένα πεντάμηνο». 

Πότε θα εγκριθούν όμως  οι μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες, για να κινηθούν οι εξελίξεις και να προλάβουν να ξαναδιεκδικήσουν την  δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος; Είναι χαρακτηριστικό της στάσης του Αριστείδη Μπαλτά το ότι ενώ οι μελέτες είναι επιτέλους έτοιμες (για τον αντίθετο λόγο, χάθηκε πρόσφατα η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος) δεν πέρασαν από το προχθεσινό Συμβούλιο Μουσείων. Πότε θα εξεταστούν; Ενώ το ζήτημα επείγει, μετά τις γιορτές!  

Φως στο θρίλερ του ΦΙΞ, δυστυχώς, δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον. Στο μεταξύ, η θητεία της Κατερίνας Κοσκινά λήγει στις 15 Γενάρη. Τότε θα έληγε η θητεία της Αννας Καφέτση, και επομένως και της αντικατάστάτριάς της. Είχε αναγγελθεί διεθνής διαγωνισμός, από το υπουργείο. Θα γίνει; Μήπως, επομένως, η στάση του ΥΠΠΟΑ προδίδει την πρόθεση άτακτης απομάκρυνσης της κ.Κοσκινά; Πολύ σύντομα ο κ.Μπαλτάς θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη