«Το ELAIώNAS Festival απευθύνεται σε καλλιτέχνες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό που κάνουν και όχι στη χρηματοσακούλα»

Η Φένια Παπαδόδημα και ο Γιώργος Παλαμιώτης έχουν ενώσει στη ζωή και στην τέχνη τις δυνάμεις τους και μετά την επιτυχία του Loft Jazz Festival, διοργανώνουν φέτος ένα μεγαλόπνοο σχέδιο καλλιτεχνικών συναντήσεων όλων των ειδών συνοδευόμενο από ομιλίες και συζητήσεις διακεκριμένων επιστημόνων και ανθρώπων του πνεύματος. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στον Ελαιώνα, εκεί που κάποτε έστεκε αγέρωχο το ιερό άλσος της Αθηνάς Παλλάδας. «Μια ευκαιρία για όλους μας όχι μόνο να γεμίσουμε τις μέρες μας με μουσική, θέατρο, χορό, κινηματογράφο και εικαστικά αλλά και για να αναβιώσει κάτι από το παρεξηγημένο και παραμορφωμένο ελληνικό πνεύμα και να ακούσουμε και να δούμε πράγματα που ποτέ δε θα έβρισκαν το δρόμο για τις αισθήσεις μας», λένε χαρακτηριστικά στην Popaganda οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ. Μιλάνε με ενθουσιασμό, γελάνε και πειράζονται στη φωτογράφιση και όλα αυτά σε ένα διάλειμμα, κατά το οποίο έφυγαν σκαστοί από τις υποχρεώσεις που φέρει η διοργάνωση ενός ολόκληρου φεστιβάλ.

Ρωτάω τη Φένια για την παράσταση Limbo-Η νύχτα πριν τo άληστο φως που θα ανέβει στις 16/5. «Δεν είναι άλλο από έναν μονόλογο μιας ηθοποιού, η οποία, έχοντας πέσει στην απόλυτη ανέχεια, αναστοχάζεται τις συνθήκες και το πλαίσιο της ζωής που έχει βιώσει μέχρι να φτάσει στο παρόν σημείο. Εκεί, πλέον, χωρίς ρίζα και χωρίς σημείο αναφοράς, κάνει έναν απολογισμό της σύγχυσης και της παλαβομάρας γύρω και μέσα της αντιλαμβανόμενη του σαρκίου που έχει φτιάξει και που περιφέρει. Σαν βρικόλακας, λοιπόν, όπως αναφέρει η συνέχεια του τίτλου του έργου, αντικαθιστά την αληθινή της υπόσταση με ένα πλάσμα που τρέφεται με έναν παρα φύση τρόπο. Ως ηθοποιός, η ηρωίδα δηλώνει πως είναι το φως αλλά όχι το αληθινό, προτιμά το ψεύτικο καθώς η ψυχή της έχει ξεχάσει την παύση και τη σιωπή».

Συνεχίζουμε, πάντως, να θυμόμαστε και τους δύο από την εκπαιδευτική μουσική εκπομπή Καρουζέλ και αυτή τη στιγμή, μάλιστα, η Φένια είναι εκτός όλων των άλλων και εισηγήτρια στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, όπου σε συνεργασία με άλλους εισηγητές ζωντανεύουν με παλμό τους όρους της αρχαίας μετρικής. Ο βαθύτερος λόγος δημιουργίας του ELAIωΝΑς Festival είναι, όπως λέει ο Γιώργος, «τα θαύματα που βρίσκονται δίπλα μας και από άγνοια ή βιασύνη δεν αναγνωρίζουμε. Παγιδευόμαστε σε μια μιζέρια και και δε γνωρίζουμε καν την ύπαρξη του Ναού της Αγροτέρας, αγνοούμε την ιστορική μνήμη που ξυπνούν τα Μέγαρα και παραβλέπουμε την Ελευσίνα που, στην ουσία, οριοθετεί την ελληνικότητα. Μια ελληνικότητα που διαχώρισε εαυτόν από τους βάρβαρους με βάση την αντίληψη πως είμαστε όλοι ίσοι και η οποία είναι απλώς θέμα παιδείας. Δεν έχει σχέση με κάποιου είδους ελληνολατρεία που παραμορφώνει τα πράγματα και τη σκέψη».

Καταδικάζουν και οι δύο «την προσκόλληση στην εμμονική επιθυμία για χρήμα που χαρακτηρίζει τη σύχρονη τάση» και τονίζουν ότι το φεστιβάλ αποτελεί τρόπον τινά μια πλατφόρμα για «επιστήμονες και καλλιτέχνες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό που κάνουν και όχι στη “χρηματοσακούλα”», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος και γελάμε και οι τρεις. «Είναι μοιραίο», συνεχίζει, «να προκύψει το θέμα της ισότητας σε μια χώρα σαν τη δική μας. Ο καλοκαιρινός ήλιος δεν κρύβεται, το ίδιο και το θαλασσινό νερό. Ποιος μπορεί να σου απαγορεύσει την είσοδο σε αυτά;» αναρωτιέται ρητορικά.

Καταλήγουν, λέγοντας πως στόχος τους είναι «η απειροελάχιστη μετατόπιση στην εσωτερική στάση των ανθρώπων που θα μετέχουν στο φεστιβάλ είτε με το έργο τους είτε με την παρουσία τους. Και όταν συμβεί αυτό, το θυμάσαι για πάντα και στη συνέχεια μπορείς να το μεταδώσεις», ισχυρίζεται ο Γιώργος, ο οποίος ως μπασίστας παραδίδει παράλληλα μαθήματα σε μικρούς μαθητές στους οποίους αυτό, ακριβώς, προσπαθεί να επιτύχει. Σε αυτό το κλικ στοχεύουν και οι δύο μήπως και ανακτήσουμε, όπως λένε, την αξιοπρέπεια μας γιατί η ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν έχει τελικά κανένα νοήμα.

Ανάμεσα στα χαρτιά που έχουν μαζί τους, μου διαβάζουν πριν φύγουν το εξής από το βιβλίο Αι Παλαιαί Αθήναι, του Δημήτρη Καμπούρογλου «Ο πρώτος ελευθερωτής, πηδήσας ένοπλος εντός των Τουρκοκρατουμένων Αθηνών, ωνομάζετο Μήτρος Σαρκουδίνος». Και με ρωτάνε, «Τό ΄ξερες;».


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του  ELAIωΝΑς Festival εδώ.

Αριάννα Χατζηγαλανού

Share
Published by
Αριάννα Χατζηγαλανού