Categories: FeaturedΒΙΒΛΙΟ

Το ελάφι του Yiakou δραπέτευσε από τους τοίχους και τρύπωσε σ’ ένα παραμύθι

Όταν δεις ένα ελάφι χωρίς μάτια και κορίτσια με μαλλιά που μοιάζουν με κυκλάμινο τυλιγμένα σε ροζ και μωβ αγκαλιές χρωμάτων, ξέρεις ότι πρόκειται για έργο του street artist Yiakou. Ένα από τα ελάφια του και ένα από τα κορίτσια του έγιναν «ο ποιητές των ονείρων», χαρακτήρες ενός παραμυθιού που έχουν μάθει να λένε «Σ’ αγαπώ δίχως μέχρι». Είναι η ιστορία του Ελάφιου και της Αστεράτης, την οποία ο Yiakou θέλει να διηγηθεί και στους γονείς ή τους συγγενείς που θα το αγοράσουν και στο παιδί που θα την ακούσει πριν κοιμηθεί. «Το παραμύθι κρύβει έννοιες και όρους καθαρά για μεγάλους εφόσον το αγοραστικό κοινό δεν είναι ένα 5χρονο παιδί, αλλά ο γονιός του ή κάποιος κοντινός του. Συνεπώς ήθελα να προσκαλέσω τους μεγάλους να επιστρέψουν στην παιδικότητα».  

Ο Yiakou ένιωσε την ανάγκη να γράψει και να εικονογραφήσει ένα παιδικό παραμύθι, αντλώντας αρχικά έμπνευση από μια μικρή μούσα. «Μπήκε στη ζωή μου ένα ανιψάκι πολύ γλυκό, που με ενέπνευσε με τον τρόπο που ανακαλύπτει τον κόσμο. Ο τρόπος που πέταγε αντικείμενα κάτω τα έπιανε και τα βαζε στο στόμα της. Είπα, κοίτα πως τα βλέπει εκείνη τα πράγματα και εγώ τα έχω ξεχάσει… Με προβλημάτισε. Έγινε για μένα μια μικρή μούσα. Είναι η μικρή μου Αστεράτη κι εγώ ένιωσα σα να ήμουν ο Ελάφιος».

Ο street artist αφιέρωσε πολύ χρόνο στο παραμύθι του, έκανε μια μεγάλη έρευνα, διάβασε δεκάδες άλλα παραμύθια για να εντοπίσει τι είναι αυτό που ίσως λείπει και δεν έχει ειπωθεί ακόμα με ένα παραμύθι και συμβουλεύτηκε παιδοψυχολόγο, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έγραφε κάτι που να απευθύνεται σε τόσο μικρής ηλικίας κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ελάφιος και η Αστεράτη είναι δύο χαρακτήρες που ανταλλάσσουν πολλά «Σ’ αγαπώ», έτσι αναρωτήθηκα αν θα μπορούσαν σε μια δεύτερη ανάγνωση να ενσαρκώνουν έναν άδολο παιδικό έρωτα. «Προσπάθησα πραγματικά να περιορίσω τα Σ’ αγαπώ. Μεταξύ δύο παιδιών όμως μπορεί να κρύβεται ένας παιδικός έρωτας, δεν είναι όμως ο έρωτας όπως τον αντιλαμβανόμαστε οι μεγάλοι που κρύβει μέσα του όλα τα βίαια ένστικτα. Το Σ’ αγαπώ των χαρακτήρων είναι φιλικό. Επίσης η Αστεράτη έρχεται από κάπου που κανείς δε γνωρίζει και ταξιδεύει σε έναν κόσμο που είναι παρθένα σε όλα τα ένστικτά της, οπότε το Σ’ αγαπώ της είναι παιδικό και απλό χωρίς πονηρά σημεία. Και ο Ελάφιος και η Αστεράτη, είναι τέλειοι, σα δύο νεογέννητα μωρά. Αυτά τα δύο μικρά πλασματάκια κρύβουν μέσα τους την τελειότητα, για αυτό και ως σχέδια είναι στρογγυλά και δεν έχουν άσχημα σημεία».

Ο Ελάφιος συνοδεύει την Αστεράτη σε ένα ταξίδι του οποίου τον προορισμό εκείνη έχει ξεχάσει. Αυτός ο προορισμός είναι τα όνειρά μας. Τι θέλει λοιπόν να πει ο Yiakou με αυτή την ιστορία στους μικρούς και τους μεγάλους που θα την διαβάσουν; «Είναι πολύ σημαντικό να αγαπάς αυτό που κάνεις ακόμα και αν είσαι σε έναν κόσμο που δε σου δίνει τα εφόδια, να βρίσκεις τον τρόπο. Αυτό ισχύει και για τους μικρούς και για τους μεγάλους. Θέλω μέσα από την ιστορία τα παιδιά να πάρουν αυτό το μήνυμα καθώς τα ερεθίσματα που παίρνουν από τον κόσμο τον ενηλίκων τυχαίνει να είναι αποθαρρυντικά μερικές φορές και στους ενήλικες να θυμίσω όσα έχουν ξεχάσει. «Το Ελαφάκι και η Αστεράτη» είναι ένα τσίμπημα που σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο πέρα από την καθημερινότητα, το παραμύθι μου είναι μια μικρή καρφίτσα».

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε μέσω του επίσημου site του Yiakou www.yiakou.com ή με αποστολή email στο thisiswirelogic@gmail.com
Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.