Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε: Ρίτα Μονάλντι & Φραντσέσκο Σόρτι – «Τυπωθήτω»

«Imprimatur» σημαίνει «μπορεί να τυπωθεί» και είναι η επίσημη άδεια που δίνει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ώστε να τυπωθεί ένα εκκλησιαστικό ή θρησκευτικό βιβλίο. Το ομότιτλο best-seller του ζεύγους Μονάλντι-Σόρτι (που κυκλοφορεί εκ νέου στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μίνωας, μετά την εξάντληση της πρώτης κυκλοφορίας του από τις εκδόσεις Διήγηση, στην ίδια μετάφραση) αφηγείται την ιστορία ενός βιβλιου που δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει άδεια να τυπωθεί, καθώς αποκαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά. 

Το «Τυπωθήτω» παρουσιάζεται ως η επιστολής που – το 2040 μ.Χ. – στέλνει ο Λορέντζο Ντελ’ Άτζιο, Επίσκοπος του Κόμο στον Αλέξιο Τανάρι, Γραμματέα της Επιτροπής Καρδιναλίων για την Ανακήρυξη Αγίων. Η επιστολή αφορά την έρευνα που του ανατέθηκε από τον ίδιο τον Πάπα ώστε να αναγνωστεί ένα θαύμα του Πάπα Ιννοκέντιου ΙΑ’, με στόχο την – επιτέλους – αγιοποίησή του τρείς αιώνες μετά τον θάνατό του και 90 έτη μετά την οσιοποίησή του.

Ο Ντελ’Ατζιο παραθέτει ένα ανέκδοτο βιβλίο που βρήκε στις έρευνες του, το οποίο αν και έχει γραφτεί από έναν ταπεινό παραγιό ενός πανδοχείου, μπορεί να ταράξει συθέμελα την Καθολική Εκκλησία. Το βιβλίο «Απομνημονεύματα» αφηγείται την περιπέτεια μιας ομάδας δέκα ταξιδιωτών που περιορίζονται σε ένα πανδοχείο της Ρώμης λόγω καραντίνας για πιθανή πανώλη. Βρισκόμαστε στο διάστημα 11-24 Σεπτεμβρίου 1683, εν μέσω του ξεσηκωμού σχεδόν ολόκληρης της Χριστιανικής Ευρώπης προς υπεράσπιση της Βιέννης που πολιορκείται από τους Οθωμανούς. Αυτές οι αναμνήσεις είναι γραμμένες με την μορφή ενός Bildungsroman (μυθιστορήματος μαθητείας) με «μαθητή» τον παραγιό και «δάσκαλο» τον διαβόητο Άττο Μελάνι, διάσημο καστράτο και έναν από τους σημαντικότερους διπλωμάτες και πράκτορες της εποχής. 

Ο Μελάνι και ο (νάνος) παραγιός του πανδοχείου προσπαθούν να αποκαλύψουν τον δολοφόνο ενός από τους ταξιδιώτες. Η έρευνά τους λαμβάνει χώρα κυρίως στους υπόγειους δαιδάλους της Ρώμης, όπου έρχονται σε επαφή με τρωγλοδύτες και αποκαλύπτουν μια συνομωσία για την δολοφονία του Ιννοκέντιου ΙΑ’. Προσπαθώντας να την αποτρέψουν, αποκαλύπτουν ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο: τις – τεραστίων διαστάσεων – τοκογλυφικές ασχολίες του Ιννοκέντιου, των οποίων τα πλοκάμια καλύπτουν την Ευρώπη, από την Ολλανδία ως την Ουγγαρία. Ο Ιννοκέντιος υπήρξε συνεργός των αιρετικών προτεσταντών σε βάρος των καθολικών, επέτρεψε στον Γουλιέλμο της Οράγγης να εισβάλει στην Αγγλία, με σκοπό να πάρει πίσω τα χρήματα που του είχε δανείσει και χρηματοδότησε το εμπόριο των σκλάβων. 

Το «Τυπωθήτω» δικαίως διαβάστηκε ευρέως, καθώς συνδυάζει λογοτεχνικές αρετές στιβαρού αστυνομικού μυθιστορήματος και εξαντλητική έρευνα για την εποχή και τα γεγονότα.  Μέσα στις 800 (!) σελίδες του παρελαύνουν συνταγές μαγειρικής, θεραπείες για την πανώλη, πληροφορίες για την επιστήμη, την μουσική, την αστρολογία, την αρχιτεκτονική της (υπέργειας και υπόγειας) Ρώμης και πλείστες λοιπές λεπτομέρειες του 17ου αιώνα.  Όλα αυτά, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Καθολικής Εκκλησίας και αναλύεται μια από τις πλέον σημαντικές και πλούσιες σε γεγονότα περιόδους στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης. Εξαιρετικά φιλόδοξο και εξίσου επιτυχημένο το «Τυπωθήτω», προκάλεσε σάλο στην Ιταλία και κέρδισε πάνω από 1.000.000 αναγνώστες σε 20 χώρες.  

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Σταύρος Στριλιγκάς

Share
Published by
Σταύρος Στριλιγκάς