Το «Η μέρα που η Νίνα Σιμόν σταμάτησε να τραγουδά» είναι η αυτοβιογραφία της Νταρίνα Αλ Τζουντί (γραμμένη σε συνεργασία με τον Μοχάμεντ Κασίμι). Διαβάζεται ως βιβλίο ενηλικίωσης αλλά και ως πραγματεία πάνω στην παράνοια του πολέμου.
Η Αλ Τζουντί γεννήθηκε το 1968 στον Λίβανο και ως το 1975 έζησε σε έναν επίγειο παράδεισο: ο ανθός της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Βηρυττού (γνωστής και ως «Παρίσι της Μέσης Ανατολής») περνούσε καθημερινά από το σπίτι της για να ξεφαντώσει με τον δημοσιογράφο (και βιογράφο του Κάρλος) πατέρα της και την παραγωγό του ραδιοφώνου μητέρα της. Μαζί με τις δύο αδελφές της μεγάλωσαν σε κλίμα απόλυτης ελευθερίας, με τον πατέρα τους να τις μεγαλώνει ανεξίθρησκα και – με την δική του έννοια – ως ανεξάρτητες γυναίκες.
Όλα αυτά θα αλλάξουν άρδην το 1975, με το ξέσπασμα του Εμφύλιου Πολέμου του Λιβάνου. Ο μακρόχρονος πόλεμος κράτησε 15 έτη και διέλυσε την χώρα. Όλοι πολεμούσαν όλους (Μαρωνίτες και Δρούζοι του Λιβάνου, οι γύρω χώρες για τα δικά τους οφέλη, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, κλπ) και στο τέλος, η ίδια βία έγινε η μόνη σταθερά: κανείς δεν ήξερε ή δεν θυμόταν ποιον και γιατί πολεμάει πια.
Η Νταρίνα θα ζήσει αυτή τη νέα, δραματική πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της εφηβείας και ενηλικίωσης της. Ο πατέρας της αυτοεξορίζεται για να σώσει τη ζωή του, ενώ η μητέρα της θα διασχίζει κάθε μέρα την εμπόλεμη Βηρυττό για να πάει στην εκπομπή της. Η ίδια πρωταγωνιστεί στην τηλεόραση (από την ηλικία των 8 ετών) και γίνεται διάσημη. Η ανεξαρτησία της μεταφράζεται σε άγρια σεξουαλική συμπεριφορά και αδιάκοπη χρήση ναρκωτικών, στάση που γίνεται ολοένα λιγότερο ανεκτή σε μια κοινωνία που διαρκώς κινείται προς την συντήρηση.
Ο ταραγμένος γάμος με έναν φωτογράφο και ο θάνατος του πατέρα της θα επιφέρουν τη ριζική αλλαγή στη ζωή της: στην κηδεία του, η Νταρίνα θα βάλει να ακούγεται η Νίνα Σιμόν (κατά παραγγελία του) και όχι το Κοράνι. Αυτή η «αμαρτία» κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει: θα ξυλοκοπηθεί άγρια και θα αναγκαστεί να φύγει για το Παρίσι, για να αρχίσει πάλι να ζει.
Το μικρό βιβλίο αφηγείται την περιπέτεια της γυναίκας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της και την θέση της σε μια κοινωνία όπου «μόνο οι άνδρες είναι ελεύθεροι». Ταυτόχρονα, είναι και η ιστορία της καταστροφής μιας χώρας που πνίγεται σε έναν παράλογο πόλεμο. Οι περιγραφές των συνθηκών του πολέμου είναι ανατριχιαστικές: μαζικές δολοφονίες, ελλείψεις σε αγαθά, οι πλούσιοι που έκαναν διακοπές σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ ένα χιλιόμετρο πιο πέρα οι βόμβες σάρωναν την Βηρυττό.
Τρομακτικό, αληθινό, αδιανόητο, ειλικρινές, γεμάτο σεξ, χωρίς όρια. Διαβάζεται απνευστί καθώς κάθε σελίδα μοιάζει εντελώς απαραίτητη.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσει Ποταμός.