Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε: Andy Weir – «Άνθρωπος στον Άρη»

Ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι βρίσκεται μόνος του στον πλανήτη Άρη. Τον άφησε πίσω της η ομάδα των αστροναυτών της αποστολής Ares 3 (της τρίτης επανδρωμένης επίσκεψης μελών της NASA στον Άρη), όταν θεώρησαν ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τρομερής αμμοθύελλας που τους ανάγκασε να διακόψουν την παραμονή τους στον πλανήτη.

Ο Μάρκ δεν έχει κανέναν τρόπο να επικοινωνήσει ούτε με το διαστημόπλοιο ούτε με την NASA. Δεν απελπίζεται, αλλά ως πρόσχαρος εκ φύσεως και ιδιαίτερα έξυπνος, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί τις γνώσεις τους (μηχανικός και βιολόγος) και τα εφόδια που διαθέτει, ώστε να παραμείνει στη ζωή ει δυνατόν για 1357 μέρες, όταν είναι προγραμματισμένη η άφιξη της επόμενης αποστολής στον πλανήτη. Τα αποθέματα τροφής αρκούν για περίπου ένα χρόνο και η λύση που βρίσκει είναι η καλλιέργεια πατάτας (!): δημιουργεί έναν κήπο 120 τετραγωνικών μέσα στο hub (το «σπίτι» της αποστολής).  

Πίσω στη Γη, οι αξιωματούχοι της NASA (που έχουν ήδη ανακοινώσει τον θάνατό του Μαρκ) ανακαλύπτουν – με δύο μήνες καθυστέρηση – ότι ο Μαρκ είναι ζωντανός, βλέποντας φωτογραφίες από τους δορυφόρους που παρακολουθούν τον Άρη. Το συγκλονιστικό γεγονός γίνεται αμέσως το μεγαλύτερο νέο για την ανθρωπότητα και όλες οι δυνάμεις της NASA αφιερώνονται στο πώς θα επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά και πώς θα καταφέρουν να τον σώσουν.

Ο Μαρκ θα αποδειχθεί εξαιρετικά επινοητικός και σκληροτράχηλος, καθώς θα χρειαστεί να προετοιμαστεί και να πραγματοποιήσει ένα δύσκολο ταξίδι 3200 χιλιομέτρων στον αφιλόξενο Άρη. Παράλληλα, οι επιστήμονες της NASA και τα μέλη του πληρώματος του Ares3 κάνουν παράτολμα σχέδια, κυνηγώντας και την πιο μικρή πιθανότητα επιτυχίας. 

Από τα μεγαλύτερα best-sellers της τελευταίας τριετίας, το «Άνθρωπος στον Άρη» είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα που προσεγγίζει το εξωφρενικό θέμα του κυρίως μέσα από την «επιστημονική» πλευρά: ο πρωτοεμφανιζόμενος – μηχανικός λογισμικού στο επάγγελμα – Andy Weir έχει πάθος με το διάστημα και οι εκτεταμμένες γνώσεις του σε θέματα διαστημικών ταξιδιών, δορυφόρων, φυσικής κλπ. πρωτοστατούν στο κείμενο. Ο απλός τρόπος παρουσιάσης των τεχνικών λεπτομερειών και ο ρυθμός των γεγονότων (που παρουσιάζονται υπό τη μορφή ημερολογίου) διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, παρά το απλοϊκό περίβλημα των χαρακτήρων. 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Σταύρος Στριλιγκάς

Share
Published by
Σταύρος Στριλιγκάς
Tags: Βιβλία