Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Δεν μας τα λέει και πολύ καλά στο «Χέρι του Θεού» ο Philip Kerr

Αφού στο «Ξαφνικός Θάνατος» (το πρώτο βιβλίο της σειράς) έλυσε το μυστήριο του θανάτου του Ζοάο Γκονζάλες Ζάρκο, του προπονητή της Λόντον Σίτι, ο Σκοτ Μάνσον έχει πια αναλάβει τη θέση του. Η ομάδα επισκέπτεται την Αθήνα, για να παίξει το πρώτο ματς των νοκ-αουτ αγώνων με τον Ολυμπιακό, για να περάσει τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το γρήγορο γκολ του Ρώσου αστέρα της Λόντον Σιτι, Μπεκιλί, είναι το μοναδικό θετικό πράγμα που θα συμβεί στην ομάδα, καθώς λίγο αργότερα ο παίκτης καταρρέει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η αναστάτωση θα φέρει την ήττα με 4-1 από τον Ολυμπιακό, ενώ λίγο αργότερα ο παίκτης αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν.

Η αστυνομία εξετάζει την πιθανότητα δολοφονίας του Μπεκιλί, αλλά και το πώς σχετίζεται ο θάνατός του με το πτώμα μιας συνοδού πολυτελείας που βρίσκεται στον βυθό της Μαρίνας Ζέας. Στα πλαίσια αυτή της έρευνας, ολόκληρη η ομάδα της Λόντον Σίτι δεν επιτρέπεται να φύγει από την Ελλάδα, μέχρι να εξεταστούν οι πάντες.

Μην έχοντας εμπιστοσύνη (ούτε) στην Ελληνική Αστυνομία και όντας αποκλεισμένος για μια εβδομάδα στην Αθήνα οπου όλοι μοιάζουν να είναι σε απεργία, ο Σκοτ Μάνσον αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει ο ίδιος το μυστήριο, ενώ προτείνει στην ΟΥΕΦΑ ο επαναληπτικός αγώνας να γίνει στη Λεωφόρο! Αφού θα εμπλέξει ακόμα και στελέχη του Παναθηναϊκού με έναν κατά συρροήν δολοφόνο (!), η έρευνά του θα ολοκληρωθεί μέσα στο γήπεδο της Λεωφόρου κατά τη διάρκεια του αγώνα,

Σε αντίθεση με το «Ξαφνικός Θάνατος» που μας εισήγαγε στον κόσμο του πρώην παίκτη και νυν προπονητή Σκοτ Μανσον χάρη σε μεστές ιστορικές αναδρομές στην καριέρα του και έναν εξαιρετικό λόγο προς τους ποδοσφαιριστές του, το «Χέρι του Θεού» μοιάζει μια παρατραβηγμένη περιπέτεια δράσης που απλά χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο ως φόντο.

Είναι προφανές ότι ο Κερ γνωρίζει καλά την Αθήνα (κυρίως τα πολυτελή ξενοδοχεία της), αλλά η αποικιακού ύφους προσέγγιση του στη σημερινή πραγματικότητα (απεργίες παντού, όλοι «λαδώνονται», οι άντρες έχουν παχιά μουστάκια, η ονοματοδοσία των πρωταγωνιστών – Τσίπρας, Τρικούπης, κλπ.) ξενίζει. Εξόφθαλμη είναι η άγνοιά του για την ποδοσφαιρική πραγματικότητα στην Ελλάδα: ο έχων στοιχειώδη γνώση των πραγμάτων γνωρίζει ότι για κανένα λόγο δεν θα μπορούσε να γίνει ματς του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο και μάλιστα με οπαδούς του, όπως και το ότι δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να έχει πάρει το πρωτάθλημα της Ελλάδας στα χαρτιά! Τα λάθη φτάνουν ακόμα και στο κεντρικό θέμα της περιπέτειάς: ο Κερ θεωρεί δεδομένο ότι το χούμους (!) είναι μια από τις βάσεις της ελληνικής κουζίνας και έτσι το τοποθετεί στο κέντρο της πλοκής.

Όμως, ο συνδυασμός μυστηρίου και ποδοσφαιρικής ατμόσφαιρας που λειτούργησε στον «Ξαφνικό Θάνατο», εδώ αποτυγχάνει, κυρίως διότι ο Κερρ μεταμορφώνει τον Μάνσον από προπονητή/ερασιτέχνη ντετέκτιβ σε έναν κανονικό ντετέκτιβ που θυμίζει υπερ-κατασκόπους και απλά τυχαίνει να είναι και προπονητής μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου.

Σταύρος Στριλιγκάς

Share
Published by
Σταύρος Στριλιγκάς