Η εγκατάσταση με τίτλο “Para_Site” του αρχιτέκτονα Διογένη Βεριγάκη, αποτελείται από μπαλόνια από foil, τα οποία έχουν τοποθετηθεί επί του εδάφους των τειχών δημιουργώντας ένα κήπο αντανακλάσεων που κινούνται σύμφωνα με τις διαθέσεις του ανέμου. Είναι μόνο μια από τις παρεμβάσεις του φεστιβάλ «Αθέατη Πόλη» που φέτος επικεντρώνει την πλειοψηφία των δράσεων του στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου.
Το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου, σημερινό φάντασμα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Ηράκλειου. Μια πόλη που δεν κατάφερε ποτέ να το οικειοποιηθεί. Μετά από μια σύντομη περίοδο επεμβάσεων συντήρησης, αλλά χωρίς ενιαίο σχεδιασμό, το Ενετικό Τείχος βρίσκεται σήμερα στην χειρότερη δυνατή κατάσταση. Είναι ένα γραμμικό βουνό που χωρίζει τη πόλη σε δυο κόσμους το παλιό Ηράκλειο που πασχίζει να επιβιώσει ως ιστορικός αστικός ιστός και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χειροτέχνες και το νέο Ηράκλειο των νέων διαμερισμάτων, των καρμπόν πολυκατοικιών και των απρόσωπων γειτονιών.
Στις 12, 13 και 14 Ιουνίου ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και η «Αθέατη Πόλη», για άλλη μια χρονιά προσπαθούν να αναπτύξουν διάλογο με τη πόλη και τους πολίτες και να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα έκφρασης για κάθε καλλιτέχνη, εικαστικό, ενεργό πολίτη που νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί και να συμμετέχει στην πόλη του ανιδιοτελώς.
Για τρεις μέρες, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, αυτό το κενό της πόλης θα γεμίσει με δράσεις εικαστικές, μουσικές, θεατρικές καθώς και εφήμερες κατασκευές. Θα αναδειχθούν τα περάσματα στους αιώνες της ύπαρξης του μέσα από ξεναγήσεις και διαδραστικούς περιπάτους, ενώ επίσης θα φιλοξενηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε «αθέατα» σημεία των τειχών, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο ιδέες και τρόπους ένταξης των Ενετικών Τειχών στην καθημερινότητα μας και ταυτόχρονα παράγοντας προβληματισμό για την εγκατάλειψη και το μέλλον του σημαντικού αυτού μνημείου.
Συνολικά φέτος η «Αθέατη Πόλη» φιλοξενεί περισσότερες από 40 διαφορετικές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και δρώμενα, με τη συμμετοχή σημαντικών τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων (όπως ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων – παράρτημα Κρήτης, το Μουσείο Καζαντζάκη, το ΤΕΙ Ρεθύμνου – Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, κ.ά.) καθώς και δημιουργικών ομάδων, καλλιτεχνών και δραστήριων πολιτών του Ηρακλείου.
Αθέατη Πόλη, 12-13-14/6, Ηράκλειο Κρήτης // Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ.