Δέκα χρόνια Velvet, δέκα χρόνια αυτός ο δημιουργικός πυρήνας μας καλεί κοντά του

Είναι πολύ πιθανό να έχεις δει τους The Callas live. Αν τσεκάρεις την βιβλιοθήκη σου, ίσως να υπάρχει ανάμεσα στα βιβλία σου ένα τεύχος του Lust Magazine. Αν σου αρέσουν οι local μπάντες της ανεξάρτητης σκηνής, τότε μάλλον στην δισκοθήκη σου έχεις το άλμπουμ κάποιας μπάντας που έχει συμμετάσχει στο Velvet Bus. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα συμπυκνώνονται κάτω από ένα όνομα με απαλή υφή, “Velvet Ιnvention” και είναι οι δράσεις του καλλιτεχνικού διδύμου των Άρη και Λάκη Ιωνά, που μάλλον γνωρίζεις ως The Callas.

Άρης και Λάκης Ιωνάς / Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS

Τα δύο αδέρφια έχουν καταπιαστεί με τις περισσότερες μορφές τέχνης και άλλων πραγμάτων που κινούνται στις παρυφές αυτής. Εικαστικά, φωτογραφία, εκδόσεις, μουσική, κινηματογράφος, όλα με σημαία την DIY προσέγγιση, γίνονται ο αγωγός της ανάδειξης της εγχώριας σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής.

Διαβάστε επίσης την συνέντευξη των The Callas στην Ζωή Παρασίδη.

Με αφορμή των εορτασμό των δέκα χρόνων δράσης του Velvet team, η Popaganda ξετυλίγει το βελούδινο γαϊτανάκι και θυμάται τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία των The Callas.

  • Το 2005 δημιουργείται το Velvet team με πρώτη ενέργεια το free press Velvet Magazine. Το πρώτο edito που υπογράφουν είναι επικήδειος και αναγγελία – ένα γκραφίτι στον τοίχο του μπαλκονιού τους: “Superman died yesterday. If I can do it you can do it too”.

Velvet covers

  • Ταυτόχρονα ξεκινάει το Velvet Bus. Αξιόλογες ελληνικές μπάντες συμμετείχαν σε μια μαζική μουσική περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Παρακαταθήκη, το ντοκιμαντέρ Velvet Bus της Γκρατσιέλας Κανέλλου.

  • Παράλληλα δεν σταματούν να εξελίσσονται και ως μουσικοί. Οι The Callas ξεκίνησαν να παίζουν ντυμένοι με στολές Superman και παιδικά μουσικά όργανα. Μέσα στα χρόνια κατάφεραν όχι μόνο να ωριμάσουν ηχητικά, αλλά και να συνεργαστούν με τρανταχτά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας (Jim Sclavounos, Lee Ranaldo κ.α.) καθώς και να εμφανίζονται σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα LP.
  • Εκθέτουν τα έργα τους και κάνουν performances σε μεγάλες γκαλερί εντός και εκτός Ελλάδας (Palais De Tokyo Museum, Family Business Gallery – New York, Atopos CVC, Kunsthalle Athena, CAN, DESTE Foundation κ.α.).  

    The Callas στην Family Business Gallery – NY

  • Σε πολλές από τις live εμφανίσεις τους πλαισιώνονται από τις Callasettes που χορεύουν, τραγουδούν ή ποζάρουν αναπαριστώντας σύγχρονες θεότητες / νύμφες φορώντας τα χαρακτηριστικά σεμεδάκια.
  • Το 2012 εμφανίζεται το Lust magazine χαιρετίζοντας την γυναικεία οπτική στα πράγματα. Κείμενα που ξεχειλίζουν ερωτισμό, γραμμένα από γυναίκες για όλους. Ο νέος τίτλος οδηγεί και στην διοργάνωση του φεστιβάλ LUSTLANDS στο κτήμα των The Callas στη Θερμισία Αργολίδας, με live, εκθέσεις, προβολές ταινιών και performances.

    Lustlands vol. II


    Lustlands vol.II

  • LUSTLANDS – A film noir under the sun. Η ελληνική ύπαιθρος, ο καλοκαιρινός ήλιος και ο ερωτισμός του γυναικείου κορμιού, εμπνέουν τους The Callas και έτσι αποφασίζουν να κάνουν το πρώτο τους κινηματογραφικό εγχείρημα.

  • Τον Δεκέμβριο του 2014 εγκαινιάζεται το Velvet Room, το τελευταίο art project της ομάδας Velvet. Είναι το studio/γραφείo της ομάδας Velvet και των The Callas και δύο φορές το μήνα μετατρέπεται σε ένα art & music space που φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και live performances.

TEN VELVET YEARS Festival at Romantso – hosted by Velvet Room

Η ομαδα Velvet γιορτάζει τα 10 χρόνια παρουσίας της στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας στο Ρομάντσο αυτήν την Παρασκευή 24 Απριλίου και το Σάββατο 2 Μαίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη