Στη μικρή σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμου, το κοινό μπορεί να γίνει μάρτυρας μιας μεγάλης παράστασης. Ο Θέμελης Γλυνάτσης καταπιάνεται στη σκηνοθεσία με τους “Δανειστές” του Στρίντμπεργκ, με μια στατική σκηνοθετική ματιά, που αφήνει πολύ χώρο στο κείμενο που υποβόσκει να “ακουστεί”.
“Οι Δανειστές” του Σουηδού συγγραφέα August Strindberg χαρτογραφεί την διάλυση του γάμου της Θέκλας και του Άντολφ, όταν δέχονται μια απρόσμενη επίσκεψη από τον Γκούσταβ, τον πρώτο σύζυγο της Θέκλας. Με βασικό εργαλείο τρεις εξαιρετικά λεπτοδουλεμένους διαλόγους, ο συγγραφέας πλάθει ένα σύμπαν αστείρευτης βίας και μίσους που οδηγεί την Θέκλα και τον Άντολφ στην καταστροφή. Είναι ένα έργο περί αμείλικτης εκδίκησης σε ένα τοπίο που ενώ φαντάζει ρεαλιστικό, δονείται υπόγεια από ψυχικές εντάσεις, παράδοξα σύμβολα και παρουσίες. Η παράσταση αποσκοπεί στην εξερεύνηση των ρεαλιστικών συμβάσεων του έργου και σε ένα «κλασικό» ανέβασμα, που πλέον φαντάζει ουσιαστικά πειραματικό.
Ο σκηνοθέτης δίνει την πρέπουσα σημασία στον δημιουργό του 19ου αιώνα, αφήνοντας το κείμενο αναλλοίωτο, πράγμα ιδιαίτερα πρωτότυπο, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες συνάδελφοι του, θεωρούν σχεδόν “χρέος” τους να πειράξουν κλασικά κείμενα, κάνοντας τα καλύτερα, τουλάχιστον στο δικό τους μυαλό…
Στους “Δανειστές” η αγάπη, οι έρωτες, οι διαπροσωπικές σχέσεις και κάθε λογής ερωτικό συναίσθημα, δικάζονται υπό το βάρος του πόνου και της αδυσώπητης εκδίκησης, για το ποιος οφείλει σε ποιον, διαλύοντας σχέσεις και κατασπαράζοντας ανθρώπινες ψυχές. Οι ηθοποιοί Νέστορ Κοψιδάς, Συμεών Τσακίρης και Σοφία Μαραθάκη, “διηγούνται” στην ιστορία καθηλωμένοι σε βαριές καρέκλες, σχεδόν στατικοί, σαν το βάρος του συναισθηματικού χρέους να μην τους έχει αφήσει δύναμη και περιθώρια πέρα από όσα χρειάζονται για να εκφραστούν. Η Αλεξάνδρα Ντεληθέου, ως αινιγματική φιγούρα ταξιδιώτη, αφήνει τον εκάστοτε θεατή να βγάλει τα προσωπικά του συμπεράσματα για το ρόλο της.
Το έργο του Στρίντμπεργκ δεν είναι εύκολο. Είναι όμως πολύ γενναίο, που η συγκεκριμένη παράσταση αφήνεται εξολοκλήρου σε αυτό και δεν το εμπλουτίζει με “μοντέρνες” φανφάρες. Άλλωστε το κλασικό εξορισμού είναι διαχρονικό χωρίς να χρειάζεται τίποτα για να παραμείνει τέτοιο.
*Παίζουν οι ηθοποιοί: Συμεών Τσακίρης, Σοφία Μαραθάκη, Νέστορας Κοψιδάς και Αλεξάνδρα Ντεληθέου
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης, Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Σκηνικά: Αδριανός Ζαχαριάς, Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.
*Μέχρι 9 Μαρτίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00. Από Σάββατο 15 Μαρτίου μέχρι Κυριακή 13 Απρίλιου κάθε Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00.
Τιμές εισιτηρίων: €12 (κανονικό), €10 (φοιτητικό)
Διάρκεια: 100’
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 210 9212900