Η γνωριμία μου με τους Coretheband, τον Jacob, τον Αρτέμη, τον Σίφη, τον Λευτέρη και τον Max δηλαδή, έγινε πριν δύο χρόνια στο Θησείο, εκεί όπου μη έχοντας καλά καλά όλοι τους ενηλικιωθεί, έπαιζαν στη σκηνή του Athens School Festival. Το “star quality” και η νεανική τους ορμή, με έκαναν έκτοτε να τους ακολουθώ σχεδόν σε κάθε τους αθηναϊκή εμφάνιση, με τις alternative συνθέσεις τους να έχουν μάλιστα «ταξιδέψει» από την Κρήτη όπου και ζουν, μέχρι τη Νορβηγία, όπου η μπάντα βγήκε 4η στον εναλλακτικό διεθνή διαγωνισμό Global Battle of the Bands, και την Αγγλία, όπου έπαιξαν την άνοιξη.
Το ντεμπούτo, και μάλιστα concept, άλμπουμ τους I (Don’t) Know κυκλοφόρησε στις 8 Ιουνίου και η indie pop στροφή στον ήχο τους, είναι το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει κατά την ακρόασή του. Λίγο πριν βρεθούν στη σκηνή του Rockwave Festival στις 6 Ιουλίου, στο πλευρό των Arctic Monkeys και των Alt-j, ο Jacob, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Coretheband, μίλησε στην Popaganda.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός θεματικού άλμπουμ, και πόσο καιρό δουλέψατε πάνω στην υλοποίησή του; Πάντα ήθελα να γράψουμε έναν θεματικό δίσκο. Κάποιοι από τους αγαπημένους μου δίσκους έχουν υπάρξει Concept Album. Αυτό τον δίσκο τον δουλεύουμε από τους πρώτους μήνες του 2016. Κάποιες πρώτες ιδέες τραγουδιών υπάρχουν ηχογραφημένες πρόχειρα με κιθάρα, πιάνο και φωνή, κάπου μέσα στα κινητά μας. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο στούντιο του φανταστικού μας παραγωγού, Άρη Καλογερόπουλου, στο Willich της Γερμανίας. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στην υλοποίηση αυτή της δουλειάς και η συνεισφορά του στο τελικό αποτέλεσμα υπήρξε τόσο σημαντική όσο και η δική μας.
Από τα πρώτα δείγματα της δουλειάς σας μέχρι το ντεμπούτο I (Don’t) Know σημειώνεται μία στροφή από τον alternative rock στον indie pop ήχο. Πώς προέκυψε αυτός ο ηχητικός προσανατολισμός; Οι πρώτες μας δουλειές παράχθηκαν από πέντε παιδιά με μυαλά γεμάτα νεύρα και ερωτικές απογοητεύσεις και αυτό φαίνεται στους στίχους, στην επιλογή των οργάνων και την έμφαση στην υψηλή ένταση πάνω στην παραγωγή. Με αυτόν τον πρώτο δίσκο μακράς διαρκείας, θέλουμε να δείξουμε άλλες πλευρές του μυαλού μας, διαφορετικές σκέψεις και εικόνες, εικόνες που θεωρούμε πως μπόρεσαν καλύτερα να υλοποιηθούν με την χρήση παραπάνω ηλεκτρονικών ήχων, samples κλπ.
Η απήχηση του ήχου σας στα ελληνικά δεδομένα και οι διεθνείς προδιαγραφές του, σας έχουν οδηγήσει να κυνηγήσετε την καριέρα σας στο εξωτερικό; Θεωρούμε πως η μουσική μας μπορεί να έχει απήχηση στο εξωτερικό. Επομένως, κυνηγάμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται έξω, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε και βρίσκουμε τρόπους να δυναμώσουμε το κοινό μας στην Ελλάδα.
Ποιο είναι λοιπόν το concept πίσω από το I (Don’t) Know; Ο δίσκος αποτελεί μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν δύο χαρακτήρες, οι Teal και Indigo. Tα πρώτα πέντε κομμάτια αποτελούν την ιστορία από τα μάτια του ενός χαρακτήρα και αντίστοιχα τα τελευταία πέντε κομμάτια του δίσκου δείχνουν την ίδια ιστορία από τα μάτια του άλλου. Το “Constantly” (σ.σ. το εναρκτήριο τραγούδι) ξεκινάει μια συζήτηση ανάμεσα στους δύο ανθρώπους και μας δείχνει πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο άτομα που βλέπουν τον κόσμο με τελείως διαφορετικό τρόπο. Αντίστοιχα το έβδομο κομμάτι, “All for Sale”, κάνει το ίδιο για τον άλλο χαρακτήρα. Το όνομα του δίσκου έχει την παρένθεση στο “Don’t” γιατί ταιριάζει με το όλο θέμα των ερωταπαντήσεων που επικρατεί στα τραγούδια. Συνεχώς υπάρχουν μέσα οι φράσεις “I know” και “I don’t know”.
Ο έρωτας έχει μία κεντρική θέση στο ντεμπούτο, όπως παρατηρούμε στα κομμάτια “Karpet”, και “Let Me Breathe”. Πρόκειται για ένα από τα «ζωτικά» τμήματα τόσο της δημιουργίας σας, όσο και της ζωής σας; Ο έρωτας και η αγάπη θα υπάρχουν πάντα στη ζωή όλων των ανθρώπων. Ο δίσκος χρησιμοποιεί έναν αποτυχημένο έρωτα σαν παράδειγμα για να οδηγήσει τους πρωταγωνιστές σε ένα πνευματικό ταξίδι, όπου ο καθένας προσπαθεί να βρει τον εαυτό του. Στην τελική όμως, ο έρωτας είναι μόνο αυτό. Ένα παράδειγμα, ένα συναίσθημα. Ο σκοπός είναι να μπορέσεις στη ζωή να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα στη λογική και τα συναισθήματα.
Στο κομμάτι “I Just Want You To Be Happy” συναντάμε τον στίχο “I won’t disappoint you in this perfect life”. Περίγραψέ μου μία στιγμή απόλυτης ευτυχίας και απόλυτης απογοήτευσης στην έως τώρα πορεία σας. Μια στιγμή απόλυτης ευτυχίας ήταν όταν κερδίσαμε τον διαγωνισμό του Global Battle of the Bands στη Ελλάδα και μάθαμε πως θα παίζαμε στον παγκόσμιο τελικό στην Νορβηγία. Είναι κάτι που συνέβη πριν τρία χρόνια, αλλά όσο να’ ναι ήταν η πρώτη φορά που νιώσαμε μια επιβεβαίωση πως είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε. Μια στιγμή απόλυτης απογοήτευσης, ήταν όταν αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πως το ταξίδι από και προς Κρήτη με το καράβι δε θα γινόταν ποτέ μικρότερο από τις 18 συνολικές του ώρες, όσες φορές και αν το επαναλάβουμε.
Το πέμπτο κομμάτι, “Update”, συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο βίντεο. Πόσο σημαντική είναι γενικότερα η οπτικοποίηση ενός single για τη δουλειά σας; Στην εποχή του YouTube και των social media, η μουσική αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, ένα οπτικοακουστικό θέαμα. Συνεπώς, εμείς πάντα προσπαθούμε να έχουμε μια ωραία εικόνα να συνοδεύει τα τραγούδια μας. Το βίντεο του “Update”, ήταν ιδέα του καλού μας φίλου και σκηνοθέτη, Μανώλη Λεβεντέλη. Με τον Μανώλη είχαμε συνεργαστεί παλιότερα για την δημιουργία του βίντεο του τραγουδιού μας “Elephant”. Ο ίδιος υπήρξε το ένα άτομο που μας ακολούθησε στο ταξίδι μας στην Γερμανία τον περασμένο Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λοιπόν, του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει ένα βίντεο για το “Update” και μέσα σε λίγες μέρες, με τη βοήθεια του παραγωγού μας και της οικογένειας του, κατάφεραν και το βιντεοσκόπησαν.
Στο “Not That Special”, ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του album, αλλά και στα “Born” και “Neon Flash” στίχοι όπως “Ι’m lost in the crowd. Walking with my face down”, και “In a neon flash I lost my marbles”, περιγράφουν έναν άνθρωπο που μοιάζει να έχει χάσει τον εαυτό του. Οι στίχοι αυτών των κομματιών και γενικότερα του δεύτερου μέρους του δίσκου, είναι ένα αφιέρωμα στα ψυχολογικά προβλήματα και στις υπαρξιακές αγωνίες που αρχίζουμε να αναπτύσσουμε καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε. Δεν αντιπροσωπεύουν κάποιες συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μου, αλλά θα έλεγα καλύτερα μία «εποχή» που άρχισε στην εφηβεία και φτάνει ως το σήμερα.
Το κλείσιμο του concept album γίνεται με το κομμάτι “Shoes”. Τι προσδίδει στον επίλογο της ιστορίας; Tα κομμάτια “Shoes” και ‘’Update” , δίνουν ένα ίσως όχι τόσο αίσιο τέλος στο αντίστοιχο μέρος της ιστορίας στην οποία ανήκουν. Μας δείχνουν πως εάν αντιμετωπίζεις την ζωή μονόπλευρα, είναι εύκολο να χάσεις τον στόχο σου και οι πρωταγωνιστές, ενώ προσπάθησαν, δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν αυτή την ισορροπία που έψαχναν.
Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στο Rockwave Festival στις 6 Ιουλίου, με headliners τους Arctic Monkeys, και τι να περιμένουμε στη συνέχεια από εσάς; Η συμμετοχή μας στο Rockwave Festival είναι κάτι πολύ σημαντικό για το μέλλον της καριέρας μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, επίσης, που συμπίπτει η συναυλία με την πρόσφατη κυκλοφορία του ντεμπούτου μας. Έχουμε να δώσουμε πάρα πολλά ακόμα σαν μπάντα και πιστεύουμε πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Πέρα από το Rockwave θα έχουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο από συναυλίες στην Ελλάδα και από Σεπτέμβρη ξανά στο εξωτερικό. Ανυπομονούμε πολύ για το μέλλον και ό,τι πρόκειται να μας φέρει!