Categories: ΚΟΜΙΚ

Δέκα λόγοι για να πατε και φέτος στο Comicdom!

Το Comicdom Con Athens διοργανώθηκε για πρώτη φορά το μακρινό πλέον 2006 κι έκτοτε μεγάλωσε τόσο πολύ ώστε να έχει καθιερωθεί πλέον ως ο σημαντικότερος θεσμός της ένατης τέχνης στη χώρα μας. Περισσότεροι από 12.000 επισκέπτες έχουν περάσει τις πύλες του ώστε να ενημερωθούν για το τι παίζει στον χώρο του κόμικ, να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες που δε γνώριζαν, να δουν από κοντά ξένους δημιουργούς αλλά και να στηρίξουν την προσπάθεια των Ελλήνων (συχνά αυτοεκδιδόμενων) καλλιτεχνών που μέσω του Comicdom έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τη δουλειά τους.

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία του Comicdom τα τελευταία χρόνια, φέτος η διοργάνωση γίνεται μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς πέρα από τη γνωστή «έδρα» της στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση το φεστιβάλ επεκτείνεται στην ευρύτερη γειτονιά του και φιλοξενείται επίσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών.

Η Popaganda θα είναι βεβαίως εκεί αλλά πρώτα σας προτείνει 10 λόγους που αξίζει κανείς να επισκεφτεί το φετινό Comicdom, παρουσιάζοντας κάποια από τα σημαντικότερα κομμάτια που απαρτίζουν το φετινό επετειακό φεστιβάλ.

1. Εν Αιθρία 7
Η ιστορική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης, εντάσσεται από φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας 44 αδημοσίευτα έργα, περισσότερων από 50 καταξιωμένων, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων δημιουργών, καταγράφοντας την ακμαία και δημιουργική εγχώρια σκηνή των κόμικς.

2. Ανοιχτά Σύνορα
Τα Ευρωπαϊκά Κόμικς Σήμερα. Η 9η Τέχνη ενώνει καλλιτέχνες και από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία ανεπανάληπτη έκθεση.

Christina Plaka, White Stripes

3. Ερωτόκριτος, των Γιώργου Γούση, Δημοσθένη Παπαμάρκου, Γιάννη Ράγκου
Από τις παρουσιάσεις νέων τίτλων ξεχωρίζει ο πολυαναμενόμενος Ερωτόκριτος – το ιπποτικό έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου, διασκευασμένο σε κόμικ από τους Γιώργο Γούση (σχέδιο) και Δημοσθένη Παπαμάρκο-Γιάννη Ράγκο (σενάριο), ενώ στο χρωμα συνεργάστηκε και ο Παναγιώτης Πανταζής (Pan Pan). «Η έμμετρη μυθιστορία του 17ου αιώνα μεατρέπεται σε ένα ελληνικό fantasy», όπως διαβάζουμε στην περιγραφή του κι ανυπομομνούμε να το πιάσουμε στα χέρια μας.

4. Workshops για τις τεχνικές του σεναρίου και της εικονογράφησης, από τους διεθνείς προσκεκλημένους μας, και τους διεθνούς φήμης Έλληνες δημιουργούς Μιχάλη Διαλυνά, Ηλία Κυριαζή, καθώς και ένα masterclass του βετεράνου Τάσου Αποστολίδη, ευρύτερα γνωστού μεταξύ άλλων για τις best-seller, πολυμεταφρασμένες μεταφορές του στις Κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Al Ewing, Τhe Ultimates

5. Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς: Τα βραβεία στους καλύτερους Έλληνες δημιουργούς κόμικς της προηγούμενης χρονιάς, απονέμει μια ακαδημία επαγγελματιών, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από δημιουργούς, εκδότες και δημοσιογράφους του χώρου.

6. Διαγωνισμός Comicdom Cosplay: Ήρωες από όλο το φάσμα της pop κουλτούρας, ζωντανεύουν επί σκηνής, με τον νικητή να εκπροσωπεί τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου.

7. Street Events: Φέτος το φεστιβάλ βγαίνει για πρώτη φορά στους δρόμους, με πολλές εκπλήξεις, αλλά κι ένα street party, με τον παραγωγό του Red FM 96,3, Γιώργο Αποστόλου, σε ένα DJ Set, με rock μουσικές, εμπνευσμένες από διάσημους ήρωες κόμικς και σχετικές κινηματογραφικές μεταφορές.

8. Manga Pioneers: Το φετινό Comicdom πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Kyoto Seika University International Manga Research Center και το Kyoto International Manga Museum, και παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μια έκθεση manga με έργα των Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata, από τους πρωτοπόρους στο είδος.

9. Προβολές: Σε συνεργασία με τη Fox, θα παρουσιαστεί σε avant-premiere, η αποκλειστική προβολή του πρώτου επεισοδίου της νέας τηλεοπτικής σειράς Outcast, από τον Robert Kirkman, δημιουργό του The Walking Dead (Παρασκευή 15/4, 21.00 – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Παράλληλα σε συνεργασία με την Tanweer θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικό αφιέρωμα με τίτλο DC Films Presents: Dawn Of The Justice League, στο οποίο ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος και ισόβιος fan των κόμικς, Kevin Smith παρουσιάζει σκηνές από το Batman vs. Superman: H Αυγή της Δικαιοσύνης, αλλά κι ένα sneak peak από την standalone ταινία της Wonder Woman. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, σε συνεργασία με την 20th Century Fox, την ταινία Ο Σνούπι και Ο Τσάρλι Μπράουν – Peanuts, H Ταινία, η οποία μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, το πιο επιτυχημένο comic strip όλων των εποχών, για πρώτη φορά με τη χρήση CGI. Το πρόγραμμα των προβολών ολοκληρώνουν animation (τόσο από την πλούσια ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, όσο και σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros), η μικρού μήκους, cult anime περιπέτεια δράσης με πολλή rock μουσική, The Rockin’ Dead – Enter Popacalypse, και το Comicdom: The Documentary, με θέμα το ίδιο το Φεστιβάλ, και την ελληνική σκηνή κόμικς.

Charlie Adlard, The Walking Dead

10. Παρουσία διεθνών προσκεκλημένων από όλες τις γεωγραφικές και καλλιτεχνικές σχολές της Ένατης Τέχνης (Charlie Adlard, Ted Benoit, Al Ewing, Goran Sudzuka, P.J. Holden, Christina Plaka, Mysh, Sookyoung Yoo, Medeleine DeMille, Τάσο Αναστασιάδη, Νέαρχο Κωνσταντίνου και Άννα Φωτιάδου)

PJ Holden

Ted Benoit, Philosophie dans la piscine

Ted Benoit, Ray et Niki

Comicdom Con Athens, Παρασκευή 15, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Απριλίου, 11:00 – 21:30.
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Κολωνάκι
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50
Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα comicdom-con.gr και Facebook Event Official
POPAGANDA