Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

O άγιος Τζον Κολτρέιν, ο Τάκης Πατερέλης και η Υπέρτατη Αγάπη

 

Δεν υπάρχει ποτέ κανένα τέλος… υπάρχουν πάντα νέοι ήχοι να φανταστούμε, νέα συναισθήματα να ανακαλύψουμε. Και υπάρχει πάντα αυτή η ανάγκη να καθαρίζουμε τα συναισθήματα και τους ήχους για να δεις αυτό που έχεις ανακαλύψει στην αυθεντική του μορφή. Για να μπορούμε να βλέπουμε όλο και καθαρότερα ποιοι είμαστε.. πρέπει να καθαρίζουμε συνεχώς τον καθρέφτη.

John Coltrane

Ο Τάκης Πατερέλης, ένας από τους καλύτερους σαξοφωνίστες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, παρέα με τους: Κωστή Χριστοδούλου (πιάνο), Περικλή Τριβόλη (κοντραμπάσο) και Δημήτρη Κλώνη (τύμπανα) αποτελούν το Takis Paterelis Quartet,  ένα κουαρτέτο που τα τελευταία χρόνια παίζει αποκλειστικά John Coltrane και συγκεκριμένα έργα του από την περίοδο 63-67.

Ο John Coltrane, ένας θρύλος της μουσικής του 20ου αιώνα, ανήσυχο πνεύμα, επαναστάτης, ιδιαίτερα παραγωγικός στη διάρκεια της σύντομης ζωής του- πέθανε στα 41 του, έκανε τεράστιο αντίκτυπο στην ιστορία της μουσικής και τη χρησιμοποίησε ως όχημα για τις θρησκευτικές και υπαρξιακές του αναζητήσεις.

Ο ήχος του σαξοφώνου του, σκοτεινός και διερευνητικός είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ήχους της τζαζ μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στα μέσα του ’60, την περίοδο που πειραματιζόταν με το LSD, ο Κολτρέιν έπαιξε σε ένα Jazz Workshop στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν οι ιδρυτές της Εκκλησίας του Saint John Will-I-Am Coltrane, o Franzo King και η φίλη του Μαρίνα. Η Εκκλησία που έχει τις ρίζες της στην Αφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί τη μουσική του Κολτρέιν στις λειτουργίες τους και σε πολλές τελετές. Αρχικά ο Κολτρέιν θεωρούνταν Θεός, πριν υποβαθμιστεί σε Άγιος. Η συγκεκριμένη Εκκλησία λειτουργεί μέχρι και σήμερα και ο Κολτρέιν είναι στην επίσημη λίστα των Αγίων της.

Το Α Love Supreme, γραμμένο  το 1965, είναι το δεύτερο εμπορικότερο τζαζ άλμπουμ όλων των εποχών. Είναι επίσης το αριστούργημά του, μία ωδή στην αγάπη για την ύπαρξη , πέρα από μουσικές κατηγορίες, αντικατοπτρίζει την βαθύτερη ανάγκη του John Coltrane να ανακαλύψει μια ανώτερη δύναμη.

John Coltrane

Όταν κανείς πάρει στα χέρια του το άλμπουμ, ανακαλύπτει με έκπληξη την παρακάτω επιστολή που έγραψε ο John Coltrane απευθυνόμενος στους ακροατές του, όπου εξηγεί την διαδρομή που πέρασε για να φτάσει στο A Love Supreme:

Αγαπητέ ακροατή,

Δόξα σοι ο Θεός, στον οποίο οφείλεται όλη η δόξα.

Ας Τον αναζητήσουμε στο σωστό μονοπάτι.
Ναι είναι αλήθεια: ψάξε και θα βρεις.
Μόνο μέσα από Εκείνον μπορούμε να γνωρίσουμε την πιο υπέροχη διαδρομή.

Το 1957, βίωσα, μέσω της χάρης του Θεού, μία πνευματική αφύπνιση, η οποία με οδήγησε σε μία πιο πλούσια, πιο γεμάτη και πιο παραγωγική ζωή. Ζήτησα να μου δοθούν τα μέσα και το προνόμιο να μπορώ να κάνω τους άλλους χαρούμενους μέσω της μουσικής. Νιώθω ότι αυτό έγινε μέσω της χάρης Του.

 Δόξα σοι ο Θεός.

Καθώς περνούσε ο χρόνος, μία περίοδος διστακτικότητας επικράτησε. Μπήκα σε μία φάση που ήταν αντιφατική και μακρινή από τον σωστό δρόμο. Ευτυχώς, τώρα, μέσω του αλάνθαστου και γενναιόδωρου χεριού του Θεού, αντιλήφθηκα την παντοδυναμία Του και πόσο ανάγκη Τον έχουμε.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω πως ό,τι και να γίνει είναι θέλημα Θεού. Είναι μεγαλόπρεπος και φιλεύσπλαχνος. Ο δρόμος του είναι μέσω της αγάπης και αγάπη είμαστε όλοι. Είναι πραγματικά – Μία Υπέρτατη Αγάπη.

Ο Τάκης Πατερέλης και το κουαρτέτο του θα μας μυήσουν στο σύμπαν του Α Love Supreme την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στον Κήπο του Μεγάρου.

 

 

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης