ΣΙΝΕΜΑ

Το Saturday Night, η νέα ταινία του Τζέισον Ράιτμαν για τα παρασκήνια του SNL, στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

“Live from New York, it’s Saturday Night!”. Με αυτή την πρόταση υποδέχεται το κοινό κάθε Σαββατόβραδο, εδώ και 50 χρόνια, το Saturday Night Live, η σατιρική εκπομπή με τα σκετσάκια που αποτελεί πλέον ογκόλιθο της αμερικάνικης κωμωδίας. 

Όσο επιδραστικό κι αν έχει υπάρξει στην ποπ κουλτούρα και την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, άλλο τόσο θρυλικό είναι και για τις άγριες παρασκηνιακές του ιστορίες (ναρκωτικά, καβγάδες, έρωτες – τα πάντα με τα μάτια στην αντίστροφη μέτρηση του ρολογιού μέχρι τον αέρα). Στην πιο κρίσιμη από αυτές, τα 90 λεπτά πριν την πρεμιέρα της πρώτης εκπομπής το 1974, επικεντρώνεται το Saturday Night, η νέα ταινία του Τζέισον Ράιτμαν, σκηνοθέτη του Juno και των τελευταίων Ghostbusters.

Με ένα πλούσιο καστ ανερχόμενων προσώπων όπως ο Γκάμπριελ Λαμπέλ (The Fabelmans), o Κούπερ Χόφμαν (Licorice Pizza), η Ρέιτσελ Σένοτ (Bodies Bodies Bodies), η Έλα Χαντ (Dickinson), ο Φιν Γούλφχαρντ (Stranger Things), ο Ντίλαν Ο’Μπράιαν (Teen Wolf), η Κάια Γκέρμπερ (Palm Royale), ο Λαμόρν Μόρις (που μόλις κέρδισε Έμμυ για το Fargo) και o Νίκολας Μπράουν του Succession στον ρόλο του Άντι Κάουφμαν, αλλά και με βετεράνους όπως ο Τζ.Κ. Σίμονς και ο Γουίλεμ Νταφόε, το Saturday Night μάς μεταφέρει στα χαοτικά παρασκήνια της πρώτης ζωντανής μετάδοσης που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της τηλεόρασης για πάντα.

Μια ομάδα άγνωστων κωμικών, με επικεφαλής τον Καναδό EP Λορν Μάικλς (που βρίσκεται ακόμα στο πηδάλιο του SNL), ετοιμάζονται με ενθουσιασμό, αγωνία και αβεβαιότητα για την πρεμιέρα του “Saturday Night” (το “Live” προστέθηκε αργότερα). Ανάμεσά τους, βρίσκονται ο Τσέβι Τσέις, η Γκίλντα Ράντνερ και ο Τζον Μπελούσι, που τότε δεν είχαν ιδέα για την ξέφρενη (και λυπηρή) πορεία που τους περίμενε όταν θα τους χτύπαγε την πόρτα η τηλεοπτική διασημότητα. Κατά τη διάρκεια της πορείας του, το SNL έχει λανσάρει την καριέρα δεκάδων κορυφαίων κωμικών, από τον Μπιλ Μάρεϊ (που είχε δεσμό με την Ράντνερ ως τον πρόωρο θάνατό της), τον Έντι Μέρφι και τον Μπελούσι μέχρι τον Γουίλ Φέρελ, την Τίνα Φέι και τον Άνταμ Σάντλερ. 

Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 2 ως τις 14 Οκτωβρίου στις αίθουσες: Δαναός 1 & 2, Άστορ, Άστυ, Cinobo Opera 1 + 2, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Παλλάς. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου με την ταινία του Σον Μπέικερ, Anora, που κέρδισε φέτος το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Η ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος θα γίνει την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου