ΣΙΝΕΜΑ

H καρδιά του ελληνικού σινεμά χτυπά στο Βερολίνο

The Greek Film Festival in Berlin. Γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ; Επειδή είναι πολύχρωμο, χαρούμενο, με πρόγραμμα δυνατό, μερικές από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς, ιδιαίτερα αφιερώματα και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Επειδή συμβαίνει σε μία πόλη συναρπαστική, απόλυτα κινηματογραφική, με ένα κοινό μυημένο, απαιτητικό, υπέροχο, κάθε είδους, φύλου και φυλής, σε ένα ιστορικό, κλασικό σινεμά, το «Babylon», στην καρδιά της πόλης, στο Mitte. Επειδή υποστηρίζει και προωθεί ολόθερμα τις νέες δυνάμεις του ελληνικού κινηματογράφου σε μία χώρα απαιτητική και σε μία μεγάλη αγορά, όπως η Γερμανία. Επειδή απλώνεται σιγά σιγά και σε άλλες πόλεις, όπως η Φρανκφούρτη πέρσι και η Κολωνία φέτος, κάνοντας ακόμη πιο σφαιρική την παρουσία του ελληνικού σινεμά στη χώρα. Επειδή η καρδιά του χτυπάει δυνατά χάρη σε μια “ομάδα” από τους πιο χαμογελαστούς και ικανούς ανθρώπους της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας. Επειδή ξέρει να συνδέει τους καλεσμένους του και με άλλο τρόπο μεταξύ τους, με ξεχωριστές, χαλαρωτικές, περιηγήσεις σε αξιοθέατα και γειτονιές μιας ολοζώντανης πόλης. Και επειδή, ε ναι, τα βράδια μετά τις προβολές, οι συναντήσεις των Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών και επαγγελματιών με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, στο μικρό ιταλικό εστιατόριο-στέκι στην Rosa Luxemburg Platz, απέναντι από το «Babylon», που μένει ανοιχτό για χάρη τους ως το ξημέρωμα, καταλήγουν σε κουβέντες ζεστές, σημαντικές, που συχνά γεννάνε όμορφες ιδέες.

Έξω από το Babylon, οι συντελεστές του Ex μετά την προβολή, 2022.

Η Σοφία Σταυριανίδου, η διευθύντρια του φεστιβάλ, με την Τώνια Μισιαλή (Α) και Γιάννα Σαρρή (Δ).

Ξανά στο Βερολίνο λοιπόν! Από τις 29 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου η φετινή 8η έκδοση του φεστιβάλ συνεχίζει ακόμη πιο δυνατά τα σταθερά βήματα ανόδου της, προσθέτοντας νέες συνεργασίες και τμήματα σημαντικά: «Θέλουμε να ξεπεράσουμε την περσινή διοργάνωση! Να κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο του προγράμματος, να έχουμε ακόμη μεγαλύτερο κοινό, να ευχαριστηθούν και πάλι οι καλεσμένοι μας και τα βραβεία μας να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα», λέει η διευθύντρια του φεστιβάλ, Σοφία Σταυριανίδου. Μιλάει χαρούμενη για το φεστιβαλικό διήμερο που προστέθηκε στην Κολωνία. Για τη διοργάνωση ενός session Cinematherapy, την παράλληλη εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που φέτος ταξιδεύει και στο Βερολίνο, για να μυήσει το κοινό στην κινηματογραφοθεραπεία. Δηλαδή, την χρήση ταινιών για την κινητοποίηση και αναγνώριση συναισθημάτων και για την εξαγωγή συμπερασμάτων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Για τη συνεργασία με την Crew United, το πολύ καλό online γερμανικό δίκτυο επαγγελματιών κινηματογραφιστών που ανοίγει “παράθυρο” στην Ελλάδα και παρουσιάζει πρώτη φορά την δράση του στους επαγγελματίες καλεσμένους του φεστιβάλ. Και βέβαια, για τις ταινίες. «Στο φετινό πρόγραμμα, πραγματικά δεν ξέρω ποιες να διαλέξω ως αγαπημένες! Σίγουρα όμως μπορώ να πω ότι η περηφάνια μου είναι τεράστια για την παρουσία του Βαγγέλη Μουρίκη στο φεστιβάλ μας. Αυτό έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου», λέει γεμάτη ενθουσιασμό για το ειδικό αφιέρωμα στον ξεχωριστό πρωταγωνιστή, με τρεις ταινίες, ανάμεσά τους φυσικά και ο πολυαγαπημένος «Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού, που θα παιχτεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη!

Η φετινή διοργάνωση ρίχνει βάρος στην κωμωδία, την σάτιρα και το dramedy, γιατί η πανδημία έπεσε βαριά στις πλάτες μας κι έχουμε ανάγκη το γέλιο και τη θετική ενέργεια στη ζωή μας. Έτσι, ως ταινία έναρξης θα προβληθεί η δραμεντί «Εκεί που ζούμε» του Σωτήρη Γκορίτσα, που, μέσα από τη ζωή ενός νέου δικηγόρου στην Αθήνα, καταγράφει γλυκόπικρα τις παθογένειες της καθημερινότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Π. Αλειφερόπουλος και Λ. Παπαληγούρα στο «Εκεί που ζούμε» του Σωτήρη Γκορίτσα.

Dodo του Πάνο Χ. Κούτρα

Ενώ την αφίσα του φεστιβάλ κάνει δικιά του ένα… dodo, το πτηνό που ενέπνευσε τον Πάνο Χ. Κούτρα για την ομώνυμη ταινία του, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών και θα κλείσει φέτος τη διοργάνωση. Το  αστείο κι αγαπησιάρικο πτηνό του Μαυρίκιου, που εξαφάνισαν οι Πορτογάλοι κατακτητές από το νησί πριν 300 χρόνια, συμβολίζει παράλληλα και την ανάγκη να μη χαθεί η σκοτεινή αίθουσα στη δίνη της ψηφιακής εποχής, να μείνει ζωντανή η αίσθηση της κοινότητας που προσφέρει η προβολή μιας ταινίας στη μεγάλη οθόνη ενός κινηματογράφου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φαντάσματα Της Επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου.

Στα highlights του φεστιβάλ και η ειδική προβολή της εξαιρετικής ταινίας «Φαντάσματα Της Επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου, αλλά και του ντοκιμαντέρ των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου, «Θόδωρος Αγγελόπουλος-Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο Καθένας και η Μουσική του», καταγραφή μιας ιδιαίτερης συνάντησης των δύο κορυφαίων του ελληνικού κινηματογράφου.

Μαγνητικά Πεδία του Γιώργου Γούση

Στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα «Emerging Greeks Competition» πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, συμμετέχουν νέες ταινίες που έκαναν αίσθηση: Μαγνητικά Πεδία του Γιώργου Γούση, «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή, «Βlack Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα και «Με Αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη. Το βραβείο -που συνοδεύουν 1000 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου- θα δοθεί στην ταινία που θα επιλέξουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, η οποία φέτος αποτελείται από τη senior σύμβουλο χρηματοδοτήσεων του MEDIA Mirja Frehse, τη διεθνή σύμβουλο film business Sydney Levine και τον σκηνοθέτη/συγραφέα Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

«Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα.

«Βlack Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη.

«Φέτος για πρώτη φορά, το αγαπημένο τμήμα ντοκιμαντέρ γίνεται και αυτό διαγωνιστικό. Τα ντοκιμαντέρ έχουν περίοπτη θέση στην καρδιά μας καθώς διαρκώς βλέπουμε όλο και πιο συναρπαστικές ταινίες τεκμηρίωσης να εξερευνούν μοναδικά την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα», σημειώνει η Γιάννα Σαρρή, Επικεφαλής Προγράμματος του φεστιβάλ, και μέλος της εξαιρετικής ομάδας του από το ξεκίνημά του. «Κάθε χρόνο αφουγκραζόμαστε τις τάσεις που επικρατούν στο ελληνικό σινεμά και τις παρουσιάζουμε με τον δικό μας τρόπο στο απαιτητικό κοινό του Βερολίνου. Κάθε χρόνο επιλέγουμε μέχρι 45 ταινίες. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 35 σκηνοθέτες παρευρίσκονται για να τις παρουσιάσουν και να συνομιλήσουν με το κοινό. Κάθε χρόνο η καρδιά του Ελληνικού σινεμά χτυπά στο Βερολίνο για 5 ημέρες», υπογραμμίζει. «Το Φεστιβάλ έχει μεγάλη απήχηση στον Τύπο της Γερμανίας και του Βερολίνου. Σημαντικοί Γερμανοί συνάδελφοι συμμετέχουν στις δράσεις μας και παρακολουθούν τις προβολές. Οι ταινίες που παρουσιάζουμε παίρνουν αναγνωσιμότητα σε μια άκρως απαιτητική κινηματογραφική βιομηχανία όπως η Γερμανική. Το γεγονός αυτό, τους ανοίγει τον δρόμο να προβληθούν και σε άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ενώ, μέσα από τις εκδηλώσεις, φέρνουμε σε επαφή Γερμανούς επαγγελματίες με Έλληνες δημιουργούς. Παράλληλα, στις προβολές, κοινό και δημιουργοί ενώνονται. Η συνεύρεση αυτή μας έχει λείψει σε όλ@ τόσο πολύ που η ανυπομονησία μας για να το ζήσουμε και φέτος στο Βερολίνο είναι τεράστια!», χαμογελάει.

Γιάννα Σαρρή και Παναγιώτης Ευαγγελίδης στο περυσινό Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης που ανέλαβε πρόσφατα Υπεύθυνος Προγράμματος ταινιών μικρού μήκους, μιλάει για την σημαντική εξέλιξη του είδους και την ιδιαίτερη θέση του στη διοργάνωση: «Παρακολουθώ την πορεία των ταινιών μικρού μήκους τα τελευταία 8 χρόνια και βλέπω μια σταθερά ανοδική πορεία. Οι περισσότερες προσέχουν την αξία της διαδικασίας παραγωγής τους, ενώ παρατηρούμε ενδιαφέρουσες προσπάθειες σε ταινίες είδους. Ήδη μια γενιά που έκανε μεγάλη αίσθηση με τις μικρού μήκους τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζει τις πρώτες προσπάθειες στη μεγάλη μήκους, με χαρακτηριστική επιτυχία. Το  φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια δυνατή επιλογή από 14 ταινίες, που καλύπτουν πολλές θεματικές και διαφορετικές κινηματογραφικές τάσεις. Από την μια πλευρά βραβευμένες ταινίες, με συμμετοχές στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και από την άλλη νέες σκηνοθετικές φωνές», σημειώνει, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την προβολή τους στη συγκεκριμένη διοργάνωση. «Εδώ  βρίσκουν είτε τη συνέχεια του κύκλου τους -εφόσον έχουν ξεκινήσει με άλλες φεστιβαλικές συμμετοχές-, είτε μια από τις λίγες ευκαιρίες να βγουν έξω από τη χώρα τους. Το αποτέλεσμα και ο στόχος είναι πάντα η «συνάντηση» με νέο κοινό. Ειδικά η προβολή τους σε μια χώρα όπως η Γερμανία, αποτελεί όχι μόνο μια όμορφη στιγμή αλλά και μια ευκαιρία», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυλαία λοιπόν σε λίγες μέρες σε ένα φεστιβάλ που, όπως λέει η Γιάννα Σαρρή, «διοργανώνεται σε μια από τις πιο ανοικτόμυαλες πόλεις του κόσμου, με ένα κοινό που διαρκώς αναζητά νέες ιδέες, μας δίνει την δυνατότητα να προτείνουμε ταινίες και αφιερώματα χωρίς κανένα περιορισμό, μας ωθεί να αναζητούμε και να προβάλουμε πτυχές του Ελληνικού σινεμά που σε άλλα μέρη του κόσμου ίσως να μην γίνονταν τόσο εύκολα αποδεκτές… Με το τέλος της επιλογής ταινιών για κάθε διοργάνωση, ξεκινάμε να σκεφτόμαστε την επόμενη. Του χρόνου, η 9η έκδοση θα έχει στοιχεία που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θεατών, οι οποίοι θα δουν μια άγνωστη πτυχή του ελληνικού σινεμά!».

THE GREEK FILM FESTIVAL IN BERLIN
8th edition, 29 Μαρτίου -2 Απριλίου 2023
thegreekfilmfestivalinberlin.com
Εφη Παπαζαχαρίου

Share
Published by
Εφη Παπαζαχαρίου